StoryEditorOCM
4 kantunaSVEČANO I RADNO

Nako 15 dugih godina čekanja, danas počela obnova stare Tehničke škole na Poluotoku! Pogledajte video kako će izgledati kad svi radovi budu završeni

Piše Ana Vučetić Škrbić
4. listopada 2021. - 13:56

Dugih 15 godina nakon što je u toj zgradi zadnji put zazvonilo školsko zvono, konačno počinje obnova stare Tehničke škole u centru Zadra. Sada napuštena i devastirana zgrada sagrađena početkom 20. stoljeća, koja se s godinama pretvorila u veliki komunalni problem, postat će novi studentski centar Sveučilišta u Zadru koje će tamo smjestiti predavaonice i kabinete za potrebe četiriju svojih odjela: sociologije, psihologije, etnologije i antropologije te lingvistike.

Novac u iznosu od 34.3 milijuna kuna za ovu veliku investiciju, Sveučilište je osiguralo preko ITU programa Grada Zadra za EU projekte, a izabrani izvođač radova, tvrtka Strabag, u ponedjeljak je službeno uvedena na gradilište.

- Za Sveučilište u Zadru ovo je izniman dan. Nakon desetljeća čekanja, dočekali smo cjelovitu rekonstrukciju ove zgrade koja će za godinu dana postati infrastrukturni dio za društveno-humanističke znanosti. Osim što ćemo se prostorno rasteretiti i izaći iz svih nastavnih kolizija, profesori i studenti dobit će kvalitetne prostore primjerene standardu visokog obrazovanja i zemljama razvijenog svijeta. Jako smo zadovoljni i zato što je sve odrađeno u suradnji s Gradom i Županijom, čime se Sveučilište još jednom dokazalo kao partner na projektima - rekla je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Zgrada stare Tehničke jedna je od rijetkih crnih točaka u centru grada koja je do sada čekala obnovu. U međuvremenu je postala opasnost za prolaznike zbog dijelova žbuke koji su otpadali s fasade.

- Uz Kneževu i Providurovu palaču, koje se nalaze u neposrednom susjedstvu, obnovom stare Tehničke ovaj dio grada konačno će dobiti izgled kakav zaslužuje. Sve nas veseli činjenica da će iz ovog zapuštenog prostora za manje od dvije godine čuti graja studenata, da će Zadar ovime dobiti dodatnu vrijednost i daljnje profiliranje kao studentski i sveučilišni grad - kazao je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić dodajući kako je obnova stare Tehničke jedan je od ukupno osam projekata koji se financiraju iz ITU mehanizma koji provodi Grad Zadar u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja.

- Bilo da je riječ o podizanju komunalne, prometne ili kulturne infrastrukture, riječ je o kapitalnim projektima koji dio su razvojne strategije grada Zadra. Trenutno se na području grada ulaže preko dvije milijarde kune europskog novca, riječ je o investicijskom bumu i zaista povijesnim brojkama- kazao je Erlić. Planirano razdoblje provedbe projekta koji je nazvan “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće” je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.3 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 26 milijuna.

19. travanj 2024 09:48