StoryEditorOCM
4 kantunaUPS! ŠTO SE DOGAĐA?

Nakon našeg teksta načelnik Posedarja poništio natječaj za prodaju 170.000 kvadrata turističkog zemljišta! Klanac: Niste vi ‘krivi‘, nego...

Piše Ivica Nevešćanin
19. prosinca 2023. - 13:25

Načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac poništio je javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u turističkoj zoni Posedarje – Svrdlac Ivandići. 

Odluku o poništenju javnog natječaja načelnik Klanac je donio u ponedjeljak 18. prosinca, dva dana nakon što je portal Zadarski.hr objavio veliki tekst o toj prodaji, te istog dana kada je priča izašla u Slobodnoj Dalmaciji. Otvaranje ponuda bilo je zakazano za petak 22. prosinca točno u podne.

- Poništenje natječaja nema veze s objavama u medijima. Natječaj je poništen jer je Općina dobila drugu procjenu zemljišta, koja iznosi nešto malo više od 50 eura po kvadratu. Tu je procjenu napravila tvrtka Supervision iz Splita, a angažirao ju je Roko Brala. Mi smo njihovu procjenu poslali na verifikaciju u Ured za prostorno planiranje Zadarske županije. Ako oni potvrde tu cijenu, mi ćemo ponovno raspisati natječaj, ali s novom cijenom zemljišta. Ako nova procjena ne prođe verifikaciju, mi ćemo ponovno raspisati natječaj za prodaju s cijenom koja je dosad bila aktualna, a to je 41 euro za četvorni metar. Po mome mišljenju cijena od 50 eura za kvadrat nije realna, a njenu ocjenu očekujem do kraja tjedna – kazao nam je načelnik Klanac, ne želeći zasad ulaziti u druge komentare oko prodaje zemljišta. 

- Ma da je cijena 500 eura, uvijek bi se nešto našlo samo da se ne radi - poručuje Klanac.

image

Područje Svdrlac Ivandići nalazi se na ulazu u Novsko ždrilo

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, načelnik je 23. studenoga na prodaju stavio 170.051 metara četvorna atraktivnog građevinskog zemljišta u T2 zoni. Sudski vještak Josip Babelli iz Zadra zemljište je procijenio na 22 eura po kvadratu. Nakon što je cijena verificirana od strane županijskog ureda, načelnik ju je udvostručio, na 41 euro, tako da se zemljište prodavalo po početnoj cijeni od 6.999.000 eura. 

Na području Svrdlac Ivandići moguća je gradnja hotela s minimalno 200 ležajeva te turističkih vila s ukupnim kapacitetom do 1800 kreveta, a protiv takve prodaje ustala je grupa mještana predvođena poznatim poduzetnikom Rokom Bralom.

Ovo je inače drugi natječaj za prodaju istog zemljišta kojeg je Klanac poništio. Prvi natječaj je raspisao 20. rujna ove godine, ali ga je poništio nakon što mu se obratila skupina mještana na čelu s Bralom tražeći da natječaj povuče jer u njemu nije definirao rok koji bi obvezao kupaca do kada mora izgraditi hotelske kapacitete. Istovremeno su se generalno usprotivili prodaji 17 hektara zemljišta za izgradnju hotela s minimalno 200 kreveta, jer za to, smatraju, nije potrebna tolika površina.

Riječ je inače o području u prvom redu do mora na samom ulazu u Novsko ždrilo koje je bilo predmet prodaje i prije petnaest godina. Tada je načelnik Ivica Juričević (HDZ) namjeravao prodati čak 430.000 kvadrata zagrebačkoj INGRA-i za izgradnju turističkog resorta Posedarje Rivijera, ali je i tu prodaju tužbama i prijavama zaustavio Roko Brala.

image

Poduzetnik Roko Brala

Nikola Vilic/Cropix

- Ne čudim me što je natječaj poništen zato što je Općina u ponedjeljak dobila drugu procjenu zemljišta koja je za 1,7 milijuna eura povoljnija od one s kojom se zona Svrdlac Ivandići prodaje. Što će biti dalje, ne znam, ali mi smo za sada postigli svoj cilj, a to je da se zaustavi netransparentna prodaja najvrjednijeg zemljišta kojeg Općina Posedarje ima – kazao nam je Brala, koji je zatražio i pravo da odgovori na brojne optužbe koje je načelnik Klanac iznio na njegov račun u razgovoru za Zadarski.hr. Za svaku reakciju predočio nam je dokumentaciju, u vidu zapisnik sa sjednica Općinskog vijeća, podnesenih prijedloga i sudskih dokumenata.

- Načelnik me optužuje da sam digao ruku za prodaju zemljišta u poslovnoj zoni Posedarje Slivnica koja je sada postala kamen oko vrata Općine zbog izgubljenih sudski sporova. Točno, ja i moji nezavisni vijećnici tada smo podržali načelnika Juričevića, ali smo ga prethodno u više navrata upozorili da će vrijednost ulaganja Općine u infrastrukturu zone biti veća od zarade od prodaje zemljišta. Juričević, koji je tada bio utjecajan u HDZ-u, obećao je da će najveći infrastrukturni trošak, dovođenje struje do zone, pokriti država. Mi nismo htjeli biti protiv razvoja Općine pa smo ga podržali, no na kraju je prodaja išla tako da se Općina obvezala kroz tri godine osigurati komunalnu infrastrukturu, a kupca nisu obvezali da zemljište privede namjeni. Kupci su tako nakon tri godine počeli tužiti općinu zbog neizvršenih obveza, a zemljišta prodavati po znatno višoj cijeni – navodi Brala dodajući da su 11. siječnja 2010. nezavisni vijećnici tražili tematsku sjednicu Općinskog vijeća zbog problema s poslovnom zonom, ali ih je Juričević odbio.

Zbog pokrenutih sudskih postupaka novom načelniku Klancu je, kaže, odmah sugerirao da protiv tužitelja pokrenu protutužbe, jer su potpisivali ugovore za koje su znali da se neće moći ispuniti, ali Klanac ga nije poslušao, pa sada mora plaćati milijunske odštete za koje on objektivno nije odgovoran.

image

Područje Svrdlac Ivandići koje se prodaje

Geoportal/

- Što se tiče samog natječaja za prodaju zemljišta, načelnik Klanac iznosi neistine kada kaže da je granica pomorskog dobra na tom dijelu određena, ali nije upisana. U zemljišnim knjigama može se vidjeti zabilježba od 19. listopada 2023. da je pokrenuta izmjera i određivanje granice pomorskog dobra na lokaciji koja se prodaje. Načelnik je to napravio nakon poništenja prvog natječaja, dakle, nakon našeg pritiska da odustane od prodaje – iznosi Brala.

Dodaje da je obalna crta zemljišta na prodaju nije 700 metara nego gotovo 1,5 kilometara, da dolazak kanalizacije do turističke zone kroz projekt Aglomeracija nitko živ neće dočekati, a za dolazak vode, koju treba osigurati Općina, potrebno je izgraditi priključak od najmanje kilometra do regionalnog vodovoda.

- Načelnik kaže da se neće moći graditi na cijelom području nego samo na površini od 50 tisuća kvadrata. Ako pogledate malo uvjete gradnje prema općinskom prostornom plan (članak 76. i 77.) vidjet ćete da to nije baš tako. Uvjeti omogućuju vlasniku zemljišta da na području gdje se ne smiju graditi smještajni kapaciteti, a to je 100 metara od obale, mogu graditi sportsko-rekreacijski i ugostiteljski sadržaji, kao i sadržaji za potrebe privezišta koje će sigurno biti ispred jednog takvog turističkog kompleksa. Dakle, i taj dio na kojem se tobože neće moći graditi, bit će komercijalno iskorišten i u funkciji naselja. A o tome načelnik ništa ne govori, niti se time ”hvali” u novinama – zaključuje Brala.

28. travanj 2024 01:09