StoryEditorOCM
4 kantunaLJEKARNE ZADAR

Nakon pet mandata Bože Čolaka stigla nova ravnateljica: "Uvodimo farmakoterapijske usluge, građani će dobivati termine za savjetovanje!"

Piše Lada Burčul
14. kolovoza 2023. - 20:49

Prošlo je tek nešto više od mjesec dana kako je na čelo „Ljekarni Zadar“ došla mag. pharm. Franka Petric Pocrnić, nakon što je tu županijsku ustanova 21 godinu vodio Božo Čolak. On je odradio pet mandata i jednu je godinu Ljekarne vodio kao v.d., dok je novoimenovana Petric Pocrnić dužnost preuzela 1. srpnja ove godine.

- Ustanovu sam ostavio u plusu – poručio je Čolak. „Ljekarne Zadar“ županijska su ustanova, jedina koja se samofinancira. Ne koriste županijski proračun niti za obnove i adaptacije ljekarni. Iako zdravstvena ustanova, posluju kao trgovačko društvo i sami se financiraju otkako su osnovani.

Nova ravnateljica došla je iz sustava: u Ljekarni Zadar zaposlena je od 2005., posljednjih osam godina na mjestu je voditelja ljekarničkih jedinica „Centar“ i „Jadran“, te je uz to od 2019. godine zamjenica ravnatelja.

- Najupućenija sam u zbivanja u firmi i u njezino poslovanje, pa je bio logičan slijed, nakon funkcije zamjenice ravnatelja, preuzeti tu ulogu nakon odlaska Bože Čolaka u mirovinu – kaže nam Petric Pocrnić.

image

Ljekarna na Putu Petrića koja se renovira

Jure Miskovic/Cropix

U prošloj godini ustanova „Ljekarne Zadar“ ostvarila je 72,5 milijuna kuna prihoda. Na plaće 60-ak djelatnika, od kojih su polovica ljekarnici, potrošeno je nešto manje od deset milijuna kuna. Godinu je ustanova završila s oko 600 tisuća kuna dobiti. S obzirom da sami financiraju i obnovu svih ljekarni, pitamo novu ravnateljicu odakle uspijevaju namaknuti tolika sredstva i što su joj prioriteti u planovima na čelnom mjestu ustanove.

- Radimo. Sve prihode koje imamo namaknuli smo radeći, to je cijela priča. Što se planova tiče, u fokusu je trenutno obnova i uređenje ljekarne na Putu Petrića. Kako je sad sezona, fokus je zapravo da izguramo na kvalitetan način ogromno povećanje broja korisnika naših usluga, pogotovo u ljekarni „Jadran“ na Relji koja je dežurna od 0 do 24 – kaže nova ravnateljica.

Ljekarna na Relji jedina je u cijeloj Zadarskoj županiji koja ima noćno dežurstvo.

- Skratili smo vrijeme trajanja godišnjih odmora u sezoni, tako da se svi ljekarnici „rotiraju“ i odmore, ali se godišnji ne koristi u punom opsegu. Samo tako, uz dosta novih mladih zaposlenih djelatnika, možemo zadržati koncentraciju i razinu usluge – kaže Franka Petric Pocrnić.  

image

Božo Čolak odradio je pet mandata na čelu Ljekarni Zadar

Cropix

Što je s obnovom ljekarne „Dr. E. Andrović“ na Putu Petrića, još uvijek traju radovi?

- Traju, ali ljekarna ni jedan dan nije bila zatvorena. Obnavljali smo je u dvije etape, tako da smo je pregradili, selili iz jednog dijela u drugi i na taj način stalno poslovali. Sada radi pult, što je dovoljno da ljekarna funkcionira. Oko 80 posto radova je završeno – kaže ravnateljica.

Vlastitim sredstvima?

- Da, kao i obnova prijašnjih objekata, dakle Centar, Donat, Varoš i Jadran koji su preuređeni u samoposlužne objekte.

I na Putu Petrića, kada se otvori, ljekarna će biti samoposlužnog tipa?

- Da, to je peta i time smo zaokružili uređivanje objekata.

Po tome, ljekarna na Putu Bokanjca ostat će jedina neadaptirana?

- Tamo poslujemo u privatnom objektu i ne možemo planirati renoviranje. Osim šest ljekarničkih jedinica u Zadru, ljekarnu imamo i u Preku, nju namjeravamo malo urediti, ali nećemo je adaptirati u samoposlužnu – kaže Petric Pocrnić.

Ljekarne Donat, Jadran, Dr. E.Andrović na Putu Petrića i ljekarna u Preku su u vlasništvu „Ljekarni Zadar“, dok se za objekte Centar, Varoš i za ljekarnu na Putu Bokanjca plaća najam.

Svaka ljekarna koja je preuređena u samoposlužnu povećala je prihod od proizvoda koji su bez recepta s 30 na 50 posto. Ljekarna na Putu Petrića ima 133 kvadrata i gravitira joj oko 8.000 stanovnika s područja MO Brodarica, a sa susjednim mjesnim odborima oko 17.000.

Uređenja ljekarni su praktično završena, sistem uhodan. Nova ste ravnateljica, nemate neke „friške“ ideje osim nastaviti voditi sustav?

- Noviteti će se uvoditi tek kad završi sezona. Jedan od prvih bit će farmakoterapijske usluge. Građani će imati mogućnost dogovoriti termin i dobiti punu uslugu savjetovanja, za što su naši magistri farmacije educirani. Lakše je doći do nas nego do liječnika i mislim da u farmakoterapiji možemo puno pomoći pacijentima, pogotovo ako se radi o prevenciji – kaže nova ravnateljica Ljekarni Zadar Franka Petric Pocrnić.

image

Ljekarna na Putu Petrica koja se renovira

Jure Miskovic/Cropix
image

Franka Petric Pocrnić, nova ravnateljica Ljekarni Zadar

Jure Miskovic/Cropix
image

Ljekarna Jadran na Relji jedina je u Zadarskoj županiji koja radi noću

Jure Miškovic/Cropix
01. svibanj 2024 14:11