StoryEditorOCM
4 kantunaPRVA FAZA

Napreduju radovi na novom groblju u Crnom, a prodavat će se tri tipa grobnica. Još se ne zna koliko će koštati...

Piše Iva Ivanac
20. ožujka 2023. - 21:21

- Radovi na Gradskom groblju u punoj su snazi, a prvi ukopi bi se, ako sve bude išlo po planu, mogli dogoditi krajem ove godine, govori nam direktor gradske tvrtke Nasadi, Josip Krnčević dodajući kako bi se kroz mjesec dana trebao raspisati natječaj za izgradnju grobnica na novom gradskom groblju u Crnom.

Radove na groblju, koji obuhvaćaju izgradnju ispraćajnice, pristupne ceste, parkinga, lagune za oborinske vode, trafostanice i dio puta oko groblja, teške 25 milijuna kuna, provodi zajednica tvrtki PE-VLA-KU koju je angažirao Grad Zadar.  

- U ovom trenutku usklađuje se projektna dokumentacija za grobnice. Naime, dosadašnja dokumentacija predvidila je izgled grobnica samo s arhitektonsko-urbanističkog aspekta, a projektanti sada razrađuju dokumentaciju prema kojoj će Nasadi raspisati natječaj za izvođača radova za izgradnju grobnica, kaže Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ističući kako će kroz travanj na novom groblju biti gotovi hortikulturni radovi.

- Kroz travanj će biti gotova i pristupna aleja, završena je pristupna cesta do groblja, a kroz dva mjeseca će biti gotov i zid s nišama. Na ljeto će se graditi ispraćajnica i pomoćni objekti, a HEP bi uskoro trebao započeti s izgradnjom trafostanice. Grad Zadar vodi računa i o aleji ukopnih mjesta za branitelje jer smo prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata to dužni osigurati, ističe Kasap.

Novo gradsko groblje prostire se na površini od ukupno 33 hektra. Osnovna podjela površina groblja je na vanjski prostor gdje se nalazi prometna i komunalna infrastruktura te na unutrašnji prostor groblja gdje će se nalaziti osam grobnih cjelina (jedna za ukop u zemlju i jedna za slučaj epidemije) te površina za centralne funkcije. Na novom groblju nalazit će se sveukupno 30.198 grobnih mjesta.

- Pripremamo natječaj putem kojeg ćemo tražiti izvođača radova za izgradnju prve faze grobnice. Na prodaju će biti tri tipa grobnica, one s šest i s tri ukopna mjesta te grobnice bez polica. Također, svako grobno polje će okruživati zidovi s nišama u kojima će biti jedno ili dva ukopna mjesta. Cijene grobnica još uvijek nisu definirane, ali zasigurno ćemo se pobrinuti da one ne bude previsoke, tumači direktor Krnčević dodajući kako se radovi koji obuhvaćaju prvu fazu odvijaju na 6,5 hektara te kako će ona biti veličine kao groblje na Belafuži koje ima oko 1500 ukopnih mjesta.

Iz Grada naglašavaju kako će ovakvo groblje biti dostatno za sljedećih stotinjak godina. 

Kako teku radovi na novom groblju u Crnom pogledajte na fotografijama. 

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
26. travanj 2024 23:30