StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKOM VISOKOG TRGOVAČKOG SUDA:

Narodni muzej Zadar i Renata Peroš novčano kažnjeni zbog pogrešaka kod zapošljavanja Davida Ricova, moraju platiti više od 80.000 kuna!

Piše L.B.
23. studenog 2018. - 23:01
kraljica_iznenadjenja4-230917

Inspekcijski nadzor Ministarstva rada i mirovinskog sustava proveo je nadzor u Narodnom muzeju Zadar (NMZ), te utvrdio proceduralne pogreške prilikom zapošljavanja Davida Ricova u Muzej.

Izdan je prekršajni nalog, te su temeljem presude Prekršajnog suda u Zadru, koju je potvrdio Visoki prekršajni sud, NMZ i ravnateljica Renata Peroš proglašeni krivima i određene su im novčane kazne: Narodni muzej Zadar treba platiti kaznu u iznosu od 72.000 kuna, a ravnateljica Peroš iznos od 9.600 kuna.

O ovome je Zadarsku županiju obavijestila Renata Peroš, temeljem upita vijećnika Akcije mladih (AM) Marka Pupića Bakrača koji je upit o rezultatima inspekcijskog nadzora u NMZ-u sredinom listopada poslao predsjedniku Županijske skupštine Željku Lončaru, županu Božidaru Longinu, predsjednici Muzejskog vijeća Marini Dujmović Vuković te resornom pročelniku Ivanu Šimuniću.  

Iz Županije je Pupićev upit proslijeđen u Narodni muzej, odakle je stigao odgovor Renate Peroš:

- Presudom Prekršajnog suda u Zadru, a povodom prigovora na prekršajni nalog Inspektorata rada, NMZ i ravnateljica oglašeni su krivima jer nisu prijavili radnika Davida Ricova na obavezno mirovinsko osiguranje najranije osam dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada, da mu prije početka nisu izdali pismenu potvrdu o radu te da ga nisu u obveznom roku prijavili na obavezno zdravstveno osiguranje, čime su počinili prekršaj te im je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 72000 kuna, a ravnateljici 9600 kuna. Presudom Visokog prekršajnog suda navedena odluka je potvrđena jer je žalba okrivljenika odbijena uz obrazloženje kako je za počinjenje prekršaja u pravilu dostatan i nehaj te stoga nije bilo potrebno posebno obrazlagati stupanj krivnje okrivljenika – navela je Peroš, te u zadnjem dijelu dodala da su, nezadovoljni ovakvom odlukom, podnijeli tužbu Ustavnom sudu.

- Zbog ovih odluka podnesena je ustavna tužba 17.10.2018. jer smatramo da se radi o povredama ustavnih odredbi, a posebno povredi čl. 28 Ustava RH te povredi čl.29.st.1, čl.49.st.1, u svezi čl.14 st.2. Ustava RH – zaključeno je u odgovoru Renate Peroš.

David Ricov dobio je posao u Narodnom muzeju Zadar na neodređeno vrijeme, na mjestu komercijaliste, u ožujku ove godine. Prethodno su mu produžavani ugovori o djelu, dok je još bio konobar.

24. travanj 2024 03:41