StoryEditorOCM
4 kantunaNEDILJKO BUBNJAR

Bivši načelnik Škabrnje nakon presude: Šokiran sam! Ne bi me ovoliko osudili da sam opljačkao banku ili ubio čovjeka!

Piše Iva Ivanac
23. listopada 2024. - 14:12

- A što reći? Ovo je nemoguće..., kazao nam je Nediljko Bubnjar nakon što mu je u srijedu na Županijskom sudu u Splitu izrečena nepravomoćna presuda sa zatvorskom kaznom u trajanju od četiri godine zbog tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti koje je počinio kao bivši načelnik Općine Škabrnja. Uz izrečenu zatvorsku kaznu, sudsko vijeće sutkinje Tee Budimlić, obvezalo je Bubnjara da u roku od 15 dana namiri štetu veću od 130 tisuća eura općinskom proračunu.

Bubnjar se na sudu branio da su svi troškovi za koje se tereti bili napravljeni u svrhu i korist Općine, te kako se radilo o troškovima za reprezentaciju i službena putovanja. Bivši načelnik Škabrnje je nakon izricanja presude bio šokiran jer nije očekivao da će uopće biti osuđen! 

- Nemam riječi, ovo je užas živi. Da sam opljačkao banku ili ubio čovjeka ne bi mi četiri godine zatvora dali. Očekivao sam oslobađajuću presudu, tako da me ova vijest uistinu šokirala. Ali ništa, idemo dalje. Sigurno ću iskoristiti sve zakonske procedure i žaliti se na ovu presudu, kazao nam je Bubnjar.

Bio je, kaže, svjestan da je u Općini bilo "brljavljenja" s papirima, ali i kako je sve napravljeno na dobrobit Općine Škabrnja. 

- Ovo je iživljavanje nad zakonom, nikakve osobne koristi od ovoga ja nisam imao. Ako su mene zbog ovoga osudili, mogu slobodno zatvoriti sve načelnike i gradonačelnike u Hrvatskoj. Sve što mi stavljaju na teret nema veze s mozgom, kaže Bubnjar. 

- Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih općina s niti 1.300 stanovnika, a skoro svaki dan je jeo po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odijela, kazala je sutkinja Budimlić prilikom izricanja presude.

Podsjetimo kako je USKOK protiv Bubnjara podignuo dvije optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti. Teretili su ga da je u dva navrata, od 17. siječnja 2008. godine do 22. ožujka 2009. godine te od 3. siječnja do 29. prosinca 2019. godine, oštetio Općinu za gotovo 900 tisuća kuna.

Prva optužnica odnosila se na trošenje u razdoblju od 2013. do 2017, jer je karticom Općine platio najmanje 637 tisuća kuna privatnih troškova te da je proračun oštetio još za 65 tisuća kuna neosnovanim troškovima za sebe i druge.

Druga optužnica USKOK-a tereti Bubnjara da je 2018. i 2019. s računa Općine podigao gotovo 50 tisuća kuna te da je na raznim prodajnim mjestima i ugostiteljskim objektima u zemlji i inozemstvu potrošio još najmanje 240 tisuća kuna na janjetinu, bifteke, škarpine, škampe, lignje i losos te teleće i juneće plećke i šnicele. 

23. listopad 2024 14:56