StoryEditorOCM
4 kantunaSJEĆATE LI GA SE?

Nekoć moćni HDZ-ovac Drago Krpina skoro je završio na ulici, s ogromnim kreditom oko vrata! Sada gura milijunski projekt

Piše Gordan Zubčić
3. listopada 2023. - 08:29
Benkovac, 180315. Na Trgu dr. Franje Tudjmana, danas je povodom 25. obljetnice neuspjelog atentata na prvog hrvatskog predsjednika, njemu u cast podignut cetiri metra visok spomenik autora Tomislava Krsnjavog. Na otkrivanju spomenika su bili prisutni zadarski gradonacelnik Bozidar Kalmeta, sin pokojnog predsjednika Miroslav Tudjman, gradonacelnik Benkovca Branko Kutija te mnogi drugi uzvanici. Na fotografiji: Drago Krpina.Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

U medijima je svojedobno bila vrlo popularna rubrika "Kucamo na vrata zaboravljenih asova", ponajprije usmjerena prema sportskim legendama.

U ovoj priči itekako bi se moglo raspravljati je li doista riječ o asu, kamoli legendi, ali i je li osoba o kojoj pišemo u široj javnosti doista zaboravljena. Riječ je o Dragi Krpini, danas 63-godišnjem predratnom učitelju, bivšem političaru i pjesniku-hobistu, koji daleko od očiju javnosti uživa u imanju na rodnoj grudi u ravnokotarskom selu Radašinovcima gdje, onako za svoj gušt, drži vinograd i proizvodi vino.

Taj negdašnji HDZ-ov mladi jastreb iz prvih dana borbe za samostalnost Hrvatske, narodni zastupnik čak i u Skupštini raspadajuće SFRJ, početkom Domovinskog rata postao je čovjek od povjerenja predsjednika Reoublike Franje Tuđmana za gotovo (sjevernu) polovicu Dalmacije. Usporedno je sjedio i u saborskim klupama na Markovu trgu, sve do 2003. godine, iako je već dotad padao u stranačkoj hijerarhiji. Statusu HDZ-ova utemeljitelja unatoč.

image

Vrana, Zadar, 130817.
Drago Krpina, politicar i pjesnik.
Na fotografiji: Drago Krpina u vranskoj gradini.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Krpine već dugo nema ne sceni, ali to ne znači da u mirovini - miruje. Zajedno sa suprugom Ljubicom, rodom iz Busovače u BiH, bacio se u mnogima očito primamljiv turistički i nekretninski biznis.

Budući da im je matična adresa u Biogradu na Moru, obitelj nekadašnjeg saborskog zastupnika djeluje na tom području. Posljednja akvizicija tvrtke "Maslinik", čija je aktualna vlasnica i direktorica upravo Ljubica Krpina, bilo je zemljište nešto veće od 600 četvornih metara u sjevernom, dosad neizgrađenom dijelu nedalekog mjesta Turanj, u Općini Sveti Filip i Jakov.

I doista, "Maslinik" je kupio maslinik koji će uskoro postati - zgrada. I to s osam stanova i jednim prostorom turističke namjene na novoformiranoj parceli koja će, na temelju netom ishođenje građevinske dozvole, imati ukupno 925 kvadrata.

Krpine, dakle, nastavljaju biznis, doduše na terenu podaljem od mora i iznad Jadranske magistrale, ali nekako smo uvjereni da su dobro postavili računicu i pronašli novac. Bit će tu mjesta i za (ne)službene apartmane, odnosno na turizam i zaradu.

image

Vrana, Zadar, 130817.
Drago Krpina, politicar i pjesnik.
Na fotografiji: Drago Krpina u svom vinogradu.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

A prije samo šest godina, u kolovozu 2017. godine, Drago Krpina je u intervjuu kolegi Darku Hudelistu iz Jutarnjeg lista izjavio da mu je financijska slika bila daleko od idealne, jer je na pitanje kako živi nakon izlaska iz politike odgovorio ovako:

- Oko 1998. godine kupio sam u Zagrebu stan. Za razliku od mnogih dužnosnika koji su otkupljivali stanove na temelju takozvanog stanarskog prava, ja sam dignuo kredit od 200 tisuća maraka i kupio stan u Ulici Brune Bušića, u Središću. Mjesečna rata iznosila je oko 10 tisuća kuna. Da bih mogao vraćati kredit, obnovio sam kuću u Biogradu i prodao je... Ostao sam bez ičega, žena Ljubica bila je nezaposlena, imali smo četvero malodobne djece.Odlučili smo se početi baviti turizmom. Digli smo nove kredite, u iznosu od 250 tisuća eura, i sagradili kuću za turizam, u Biogradu. Ali ti apartmani nisu mogli zarađivati toliko da bi se otplaćivali krediti kojima je ta kuća sagrađena, pa smo dio apartmana prodali. U jednome dijelu živimo, nešto još žena iznajmljuje...

01. svibanj 2024 03:11