StoryEditorOCM
4 kantunaPODSJETNIK NA RAT

Nestala je gostiona Putnik na Relji pod bagerima, prestala je biti komunalni problem, ali još se ne zna je li vlasnik Živojin Živko Šarić obeštećen

Piše M.K.
15. prosinca 2021. - 20:59
Zadar, 151221 Nakon brojnih sudskih i upravnih postupaka, jucer je uklonjena rusevina nekadasnje gostione Putnik kraj zgrade Poliklinike koja vec godinama predstavlja opasnost za prolaznike i komunalni problem u tom dijelu grada.Luka Gerlanc/Cropix

Dan nakon noćne akcije uklanjanja ruševina nekadašnje gostione Putnik na Relji, doznaju se novi detalji.

U srijedu je nastavljeno čišćenje terena na kojemu se nalazila gostiona. 

Građevinske radove obavlja specijalizirana tvrtka za takvu vrstu poslova Cibo promet, koju je angažirao komunalni odjel Grada Zadra prema pravomoćnom rješenju o uklanjanju ruševnog objekta. Cijena uklanjanja iznosi oko 70 tisuća kuna, a moći će se u potpunosti detaljno odrediti tek nakon odvoza materijala.

Nije sporno da nekadašnja gostiona “Putnik” kraj zgrade Poliklinike već godinama predstavlja opasnost za prolaznike i komunalni je problem u tom dijelu grada.

Ono što još uvijek nije jasno je pitanje je li obeštećen Živojin Živko Šarić, vlasnik nekadašnje gostione i 1.700 kvadratnih metara zemljišta na kojem je dijelom izgrađena i poliklinika.

Koliko je do sada poznato on je deposediran još krajem 80-tih godina zbog planova izgradnje Poliklinike, ali su ratne okolnosti zaustavile gradnju i obeštećenje vlasnika. Zbog istih je okolnosti uništena i gostiona Putnik koja je zapaljena, navodno zbog srpskog porijekla vlasnika, iako se on ničim nije zamjerio hrvatskoj državi i Zadru, a starijim Zadranima poznat je kao uspješan predratni vlasnik gostionice na Relji gdje su se neko vrijeme hranili čak i košarkaši KK Zadra.

Zna se da je Šarić godinama vodio spor s Gradom Zadrom oko naknade za oko 1.700 kvadratnih metara na lokaciji gostione Putnik u čijoj je neposrednoj blizini izgrađena zgrada Poliklinike, te je nakon godina sudovanja bio spreman pristati i na nižu naknadu za obeštećenje u iznosu od oko 3 milijuna kuna, ali je opet sve zastalo zbog čekanja na isplatu.

Od gradskih smo vlasti zatražili informaciju je li vlasnik (ili više njih) gostione Putnik i okolnog zemljišta isplaćen, ali za sada još nismo dobili nikakav odgovor. U svakom slučaju gostiona Putnik, odnosno njeni ostaci koji su podsjećali na ratnu agresiju, nestali su pod bagerima i prestali su biti komunalni problem, a jesu li ostali imovinsko-pravni, doznat ćemo uskoro.

04. svibanj 2024 16:46