StoryEditorOCM
4 kantunaIPAK JE OBEŠTEĆEN

Grad Zadar isplatio je za uklonjenu gostionu Putnik na Relji i 1.700 kvadratnih metara zemljišta vlasniku Živojinu Živku Šariću 3,9 milijuna kuna

Piše Mišel Kalajžić
16. prosinca 2021. - 21:28
Zadar, 151221 Nakon brojnih sudskih i upravnih postupaka, jucer je uklonjena rusevina nekadasnje gostione Putnik kraj zgrade Poliklinike koja vec godinama predstavlja opasnost za prolaznike i komunalni problem u tom dijelu grada.Luka Gerlanc/Cropix

Grad Zadar isplatio je vlasniku nekadašnje gostione Putnik Živojinu Živku Šariću za 1.700 kvadratnih metara prostora na Relji 3,9 milijuna kuna.

Prije nekoliko dana uklonjena je ruševina nekadašnje gostione Putnik na Relji, a u srijedu je nastavljeno čišćenje terena na kojemu se nalazila gostiona. 

Građevinske radove obavila je tvrtka Cibo promet, koju je angažirao komunalni odjel Grada Zadra prema pravomoćnom rješenju o uklanjanju ruševnog objekta. Cijena uklanjanja iznosi oko 70 tisuća kuna, a moći će se u potpunosti detaljno odrediti tek nakon odvoza materijala.

Nije sporno da nekadašnja gostiona “Putnik” kraj zgrade Poliklinike već godinama predstavljala opasnost za prolaznike i komunalni je problem u tom dijelu grada, ali je imovinsko pravni problem koji se dugo rješavao s vlasnikom nekadašnje gostione i terena na kojoj se nalazila, a na čijem je dijelu izgrađena i Poliklinika.

Koliko je poznato vlasnik je deposediran još krajem 80-tih godina zbog planova izgradnje Poliklinike, ali su ratne okolnosti zaustavile gradnju i obeštećenje vlasnika. Zbog istih je okolnosti uništena i gostiona Putnik koja je zapaljena, navodno zbog srpskog porijekla vlasnika, iako se on ničim nije zamjerio hrvatskoj državi i Zadru, a starijim Zadranima poznat je kao uspješan predratni vlasnik gostionice na Relji gdje su se neko vrijeme hranili čak i košarkaši KK Zadra.

Zna se da je Šarić godinama vodio spor s Gradom Zadrom oko naknade za oko 1.700 kvadratnih metara na lokaciji gostione Putnik u čijoj je neposrednoj blizini izgrađena zgrada Poliklinike, te je nakon godina sudovanja bio spreman pristati i na nižu naknadu za obeštećenje u iznosu od oko 3 milijuna kuna, ali je opet sve zastalo zbog čekanja na isplatu.

Od gradskih smo vlasti zatražili informaciju je li vlasnik (ili više njih) gostione Putnik i okolnog zemljišta isplaćen. Dobili smo odgovor iz Upravnog odjela Grada Zadra za gospodarenje imovinom:

- Nastavno na vaš upit vezano za uklanjanje ruševnog objekta u neposrednoj blizini zgrade Poliklinike, izvješćujemo vas kako je objekt uklonjen od strane Grada Zadra, Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, putem ugovorenog izvođača tvrtke Cibo promet d.o.o.

Obzirom da između Grada Zadra i Živojina Živka Šarića nije zaključena nagodba u postupku određivanja naknade za oduzetu nekretninu, Grad Zadar je gospodinu Šariću isplatio iznose od 1.000.000 kuna dana 11. kolovoza 2017. godine, zatim 1.000.000 kuna dana 26. studenog 2018. godine, 1.000.000 kuna dana 28. veljače 2018. godine te 376.000 kuna dana 21. ožujka 2018. godine, sve prije pravomoćnosti Odluke u upravnom postupku od dana 5. studenog 2018. godine, budući da glavnica nije bila sporna.

Kamate su isplaćene dana 21. studenog 2018. u iznosu od 533.451,06 kuna po pravomoćnosti Odluke.

Predmetno građevinsko zemljište oduzeto je za potrebe Poliklinike, koja je i izgrađena na dijelu zemljišta, a dio će se urediti za potrebe pristupnog puta - stoji u odgovoru Upravnog odjela Grada Zadra za gospodarenje imovinom.

04. svibanj 2024 13:11