StoryEditorOCM
4 kantunaZAHTJEV ZA IZUZEĆEM

Nije im trebala policijska asistencija: odgođen je još jedan pokušaj ovrhe zemljišta na Polačišću

Piše Iva Ivanac
29. studenog 2022. - 15:03

Odgođen je još jedan pokušaj ovrhe zemljišta na Polačišću koji se, uz policijsku asistenciju, trebao održati u utorak u deset sati. Razlog odgođene ovrhe, odnosno ulaska u posjed tvrtke RamseyBay jest taj što je 20 minuta prije početka ovrhe podnesen zahtjev za izuzećem sutkinje Tereze Mitrović i sudskog ovršitelja od strane predstavnika stanara u ulici Petra Svačića (od broja 3 do 11).

- Ovrha se trebala provesti u utorak u deset sati, ali je u 9.40 sati stigao zahtjev za izuzećem sutkinje i sudskog ovršitelja, potvrdio nam je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, sudac Davor Dubravica dodajući kako je ovrha zaustavljena sve dok predsjednik Općinskog suda ne donese odluku o izuzeću sutkinje i sudskog ovršitelja.

Podsjetimo, riječ je o dugogodišnjem sudskom sporenju između stanara i bivšeg vlasnika Mladena Ninčevića kojem su stanari zgrade u Svačićevoj, mahom sudionici i veterani Domovinskog rata, pozivajući se na pravo posjeda na dijelu gradske parcele onemogućili da kupljeno zemljište privede namjeni. Zemljište je na koncu ovršila banka i prodala novom vlasniku, tvrtki RamseyBay u vlasništvu Denisa Mikana iz Australije. Zemljište koje je Ninčević platio 29,5 milijuna kuna, Mikan je dobio na dražbi za 20,7 milijuna kuna.

U međuvremenu su pravomoćno okončani i sudski postupci u korist Ninčevića, odnosno Mikana, a pokušaj stanara da pokrenu reviziju odluke Županijskog suda kojom su izgubili pravo posjeda na parkiralište, Vrhovni sud je odbio 10. ožujka 2021. godine.

Odvjetnički tim ovrhovoditelja potez odvjetnika Dana Marinovića koji zastupa Silvia Butića, Tomislava Pavičića i Nediljka Ikića, stanare iz Ulice Petra Svačića 3 i koji ovoga puta traži izuzeće sutkinje i sudskog ovršitelja, komentira kao još jedan manevar "kupovanja vremena", ali i kao zloupotrebu procesnih prava i procesnih ovlaštenja.

- Prošli tjedan smo upozorili predsjednika Općinskog suda da će ovršenici vjerojatno podnijeti zahtjev za izuzećem sutkinje i sudskog ovršitelja, jer su tako nešto pokušali još prije prvog pokušaja provođenja ovrhe koje je bilo zakazno krajem rujna ove godine, ali su svoj zahtjev tada povukli zbog rješenja Županijskog suda u Zagrebu na temelju kojeg rješenja je došlo do odgode provedbe ovrhe pa nisu imali potrebe da se riješi o njihovom zahtjevu za izuzeće. Povlačenjem zahtjeva sačuvali su taj manevar za novu provedbu ovrhe, ističe odvjetnik ovrhovoditelja dodajući kako je Marinovićev zahtjev za izuzećem sutkinje zapravo zloupotreba procesnih prava i ovlaštenja.

- Zakon o parničnom postupku govori da se zahtjev za izuzećem sudca podnosi čim netko sazna neke okolnosti kojeg sudca čine pristranim. Ovršenici su rješenje o provedbi ovrhe dobili početkom studenog, a čekali su 20 minuta prije provođenja ovrhe da podnesu zahtjev za izuzećem. Ovdje je očigledno kako su podnijeli zahtjev da zlorabe procesna ovlaštenja i odgodili provedbu ovrhe, ističu iz odvjetničkog tima ovrhovoditelja dodajući kako se njihovom klijentu, odgodom provođenja ovrhe, čini šteta.

Odvjetnik stanara iz Ulice Petra Svačića 3, Dan Marinović potvrđuje da su podnijeli zahtjev za izuzećem sutkinje i sudskog ovršitelja.

- Uz to, i ranije smo podnije žalbu na odbijanje odluke o provedbi ovrhe, a čije rješenje još uvijek nije doneseno, kazao je odvjetnik Marinović kojeg smo upitali i zbog čega je zahtjev za izuzećem sutkinje predao 20 minuta prije početka ovrhe.

- Imamo pravo predati zahtjev i minutu prije. Odvjetnik savjetuje o mogućim pravnim lijekovima, a stranka odlučuje hoće li se ići i s tim pravnim lijekom ili zahtjevom. Odvjetnik predlaže što se još može napraviti, a stranka je ta koja to odobrava ili ne, kazao je Marinović.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, sudac Davor Dubravica potvrdio nam je i kako je tvrtka RamseyBay početkom lipnja podnijela zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku te kako je sud 26. srpnja donio odluku kako ovaj predmet mora biti riješen u roku od deset mjeseci od dana donošenja rješenja. 

 

02. svibanj 2024 21:29