StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO ZDANJE NA RELJI

Niknuo Centar kreativne industrije vrijedan 27 milijuna kuna. Mladim Zadranima na raspolaganju stoji atraktivni prostor, oprema, dvorane...

Piše Ivica Nevešćanin/Promo
10. lipnja 2020. - 18:20

- Dobro je. U početku smo imali malih problema kod iskopa temelja zbog podzemnih voda, a onda nas je nedavno zahvatila korona, ali sada je sve u redu. Radovi idu prema predviđenom ritmu izvođenja i siguran sam da ćemo građevinske radove završiti i prije početka rujna – kaže Hrvoje Božić, 33-godišnji voditelj gradilišta Centra za kreativne industrije koji je niknuo na Relji.

Radovi na zgradi površine 1562 kvadratna metara počeli su u rujnu prošle godine, ali su odmah na iskopu zapeli zbog prodora podzemnih voda (vrulja). Nakon svladavanja prve prepreke i dorade projekta zgrada je počela rasti baš kao iz vode. Prizemlje plus tri kata i 650 metara četvornih okoliša i parkirališta brzo je dobilo svoje obrise, a onda je došla karantena i radovi su usporili zbog problema dobave materijala. Sada se radi sedam dana u tjednu, na gradilištu je tridesetak radnika tvrtke Sitolor iz Slavonskog broda, a vodi ih mladoliki inženjer građevine iz Osijeka kojem je ovo prvo veće samostalno gradilište.

- Navikao sam se na Zadar, već smo ovdje radili neke projekte u Gaženici, tako da se odlično osjećam. Zgrada je izvana građevinski definirana, u tijeku je unutrašnje uređivanje, a onda na kraju dolazi opremanje i keramička fasada koja će zgradi dati poseban, atraktivan izgled, kaže nam inženjer Božić.

Investitor izgradnje Centra za kreativnu industriju je INOVAcija, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije. Ukupna vrijednost investicije je oko 27 milijuna kuna, a od toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 19,9 milijuna kuna. Još 1,9 milijuna za projekt Ministarstvo gospodarstva je dalo Zadarskoj županiji. Ugovorena vrijednost građevinskih radova iznosi 21 milijun kuna, dok je planirana vrijednost opreme, čija je nabava u tijeku, oko 6 milijuna kuna.

- Plan je da građevinski radovi budu gotovi krajem kolovoza, a nakon toga idemo u opremanje Centra. Useljenje je planirano krajem listopada ove godine – informira nas Katarina Colić, ravnateljica INOVAcije. Kaže kako se trenutno rade iskopi u okolišu za instalacije, a na samoj zgradi se postavlja potkonstrukcija za fasadu s keramičkim elementima. Unutar zgrade su u tijeku radovi na cementnim glazurama podova, unutrašnjoj bravariji, postavlja se potkonstrukcija za spuštene stropove od gipskartonskih ploča. Također se radi priprema plohe za žbukanje unutarnjih ploha zidova. U tijeku su i radovi na elektro i strojarskim instalacijama.

- Završena je većina zemljanih radova osim iskopa u okolišu za instalacije koji su u tijeku, betonski i armiranobetonski radovi, hidroizolacije, izolacije, većina zidarskih radova kao i ETICS fasada. Vanjska aluminijska stolarija je postavljena kao i unutarnja protupožarna čelična vrata. Ogradni zidovi su završeni te dio okana za instalacije u okolišu kao i većina zemljanih radova na parkiralištu iza zgrade - dodaje.

Budući korisnici Centra su mikro, mali i srednji poduzetnici u sektoru kreativnih industrija, poduzetnici iz ostalih industrija koji surađuju s pojedincima iz kreativnih industrija, mladi u procesu obrazovanja i nezaposleni koji aktivno traže posao. Svi oni će, naglašava ravnateljica Colić, unutar Centra dobiti usluge najma poslovnog prostora i najma specijalizirane opreme.

- Tu govorimo o uredima, co-working prostoru, kompletno opremljenim dvoranama za sastanke, cafe baru, multifunkcionalnoj dvorani, tonskom i foto studiju. Svi prostori unutar Centra će biti opremljeni suvremenom IT opremom, a multifunkcionalna dvorana će imati audio sustav, video sustav i sustav scenske rasvjete. Tu su i specijalizirane poduzetničke edukacije kao npr. dizajn video igara i ljetne škole za ton majstora. Edukacije su ovom sektoru jako bitne jer formalni obrazovni sustav ne reagira dovoljno brzo na tržišne trendove u području kreativnih industrija – kaže Colić ističući kako će Zadarska županija ovim Centrom dobiti prostor za inovacije, poduzetništvo i obrazovanje koji je namijenjen poduzetnicima, nezaposlenima i mladim ljudima koji aktivno traže posao.

Dvorana sa 140 sjedećih mjesta

Zgrada Centra za kreativne industrije ima visoko prizemlje i tri kata. Na samom vrhu zgrade, odnosno trećem katu, visina stropa je šest metara, jer se tu nalazi multifunkcionalna dvorana kapaciteta 140 sjedećih mjesta s pozornicom i režijom. Dvorana će raspolagati s tehnološkom opremom i sustavom za potrebe održavanja predavanja, konferencija, kazališnih programa, koncerta i video projekcija.

Župan: Dovesti projekt od ideje do realizacije zahtjevan je posao

- Više sam puta obišao gradilište Centra i mogu reći da sam vrlo zadovoljan, kako brzinom tako i kvalitetom izvedenih radova. Ovo će biti jedan lijepi, reprezentativni objekt koji će dati novu dimenziju ovog dijela grada Zadra, kaže nam župan Božidar Longin uz napomenu kako je ovo još jedan u nizu projekata na području Zadarske županije koji se financiraju u najvećoj mjeri bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima. Napominje da je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove te je ujedno pohvalio županijsku agenciju INOVAcija koja je godinama pripremala ovaj projekt.

- Dovesti projekt od ideje do realizacije zahtjevan je posao i tu se još jednom pokazala važnost naših razvojnih agencija koje su kroz protekle godine pripremile brojne projekte na području Grada Zadra i Zadarske županije. Sredstva neće doći sama od sebe, osiguravanje europskih sredstva znači osluškivanje potreba zajednice, traženje najboljih rješenja za uočene probleme, praćenje mogućnosti za financiranje te kvalitetno oblikovanje projekata kojima će biti odobreno financiranje. Sve to radimo već godinama te ćemo predano nastaviti raditi i dalje, jer samo one lokalne i regionalne sredine koje budu slijedile ovaj put, moći će se i u budućnosti razvijati zahvaljujući europskim sredstvima, zaključio je zadarski župan.

27. travanj 2024 03:06