StoryEditorOCM
4 kantunaOLIMPIJSKI CENTAR

Nova faza razvoja ŠC Višnjik: za dvije godine imat ćemo olimpijski bazen, bazen za skokove u vodu, skakaonicu, tribine za više od 2000 gledatelja...

Piše Ivica Nevešćanin/promo
26. srpnja 2023. - 21:18

Otvoreni olimpijski bazen, bazen za skokove u vodu, skakaonica, tribine za više od 2000 gledatelja, dvorana za stolni tenis, fitness centar...

Moguće je da smo nešto zaboravili navesti, ali sve su to elementi novog kompleksa vodenih sportova koji će se iduće godine početi graditi na prostoru ŠC Višnjik. Preciznije, na prostoru između postojećeg kompleksa zatvorenih bazena i atletskog igrališta niknut će novi sadržaji za 17 zadarskih klubova vodenih sportova (plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo, sinkronizirano plivanje) s preko 1100 članova, ali i mjesto za rekreaciju svih građana.

Startni pištolj za izgradnju nove sportske infrastrukture pod kapom najvećeg sportsko-rekreacijskog centra u Hrvatskoj, označio je dolazak bazenske školjke prije nekoliko dana na Višnjik. 

image

Simulacija izgleda novog kompleksa otvorenih bazena na Višnjiku

CONUS/Slobodna Dalmacija

Riječ je o bazenu u kojem su ”Barakude” prošle godine u Splitu osvojile europsko zlato u vaterpolu. Završetkom natjecanja Grad Zadar je za 5 milijuna kuna kupio školjku koja će na Višnjiku biti prilagođena u otvoreni bazen za skokove u vodu. Izvorne dimenzije 33x25x5 metara, prilagodit će se na dimenzije 25x20x6 metara, sa skakaonicom od 3, 5, 7,5 i 10 metara, tako da će na njemu, uz sva službena natjecanja, biti moguće održati i ekshibicijske skokove, poput Red Bull natjecanja.

Odmah uz bazen sa skakaonicom, dolazi otvoreni olimpijski bazen s tribinama za preko 2000 gledatelja, a ispod tribina bit će servisni prostor za plivališta, dvorana za stolni tenis od 450 kvadrata i fitness centar. Rok izgradnje: manje od dvije godine. Cijena: oko 50 milijuna kuna.

- Iskreno vjerujem da ćemo za manje od dvije godine dobiti otvoreni bazenski kompleks s tribinama i da - mislim da će cijela investicija koštati oko 50 milijuna kuna. Osim ako građevinsko tržište opet ne podivlja... – oprezan je Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik.

Građevinska dozvola za olimpijski bazen je već odavno izdana, a do kraja godine trebali bi biti završeni projekti za tribine (tvrtka Conus) i bazen sa skakaonicom (arhitekt Viktor Vrečko). Novi sadržaji za vodene sportove tako će približiti Višnjik na korak od kategorije Olimpijskog centra za pripremu sportaša.

image

Gradonačelnik Branko Dukić i direktor SC Visnjik Denis Karlović

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

- Mislim da već sada imamo sadržaje i kapacitete s kojim se malo koja sredina u Hrvatskoj može pohvaliti. Svi naši sportski tereni i sportski sadržaji otvoreni su i dostupni svim građanima. Tako će biti i s novim kompleksom otvorenih bazena. Unutrašnji bazeni na dnevnoj bazi sada imaju oko 600 sportaša, što je gornja granica. S olimpijskim bazenom i bazenom za skokove u vodu, rastereti ćemo zatvorene bazene, ali i podići kvalitetu i uvjete za trening sportaša i rekreativaca – govori Karlović i dodaje kako mediteranska klima omogućuje korištenje bazena najmanje šest mjeseci u godini, a u kombinaciji s ”balonom” novi centar vodenih sportova moći će se koristi gotovo tijekom cijele godine.

- Tehnologija se razvija na dnevnoj bazi. Novi ”baloni” su takvi da pokrivaju samo bazenske školjke, nego i dijelove tribina. Unutrašnjost se grije i korisnici imaju savršen komfor. Osim toga, dio projektnog zadatka za bazene na otvorenome je mogućnost njihovog natkrivanja. Siguran sam da ćemo s ovim rješenjem dobiti komplementaran prostor s postojećom bazenskom infrastrukturom, adekvatan za sve vidove natjecanja te pripreme profesionalnih i amaterskih sportaša, smatra Karlović.

Financijska konstrukcija cijelog zahvata penje se na 50 milijuna kuna, a nju bi trebali zatvoriti Ministarstvo sporta i turizma, Vlada RH i Grad Zadar. U kojem omjeru, još je prerano reći, ali poznato je da je Vlada slične projekte izgradnje olimpijskih bazena u Šibeniku i Splitu izdašno financirala.

image

Simulacija izgleda novog kompleksa otvorenih bazena na Višnjiku

CONUS/Slobodna Dalmacija

Što sve to znači za Zadar i njegove građane, pojasnio je gradonačelnik Branko Dukić.

- Svako dosadašnje ulaganje u ŠC Višnjik višestruko se isplatilo, a naši građani u ovom trenutku imaju na raspolaganju najopremljeniji sportski kompleks u Hrvatskoj, bilo da je riječ o profesionalnim i mladim sportašima ili građanima rekreativcima svih dobnih kategorija. Tisuće korisnika svakodnevno provode svoje vrijeme na terenima ili s postojećim sportskim rekvizitima, a neću spominjati jedno od najvećih dječjih igrališta na našoj obali na kojem čitave obitelji aktivno provode svoje slobodno vrijeme. 

Upravo te činjenice, a posebice nedostatak termina u zatvorenim bazenima, potvrđuju isplativost nove investicije u izgradnju kompleksa za vodene sportove na otvorenom s dva bazena i svim potrebnim pratećim sadržajima. S njima i novim dvoranama za rukomet i stolni tenis naš Višnjik postaje olimpijski centar i ostaje otvoren svojim građanima i svim posjetiteljima. Otvara nam to i nove mogućnosti u razvoju sportskog turizma koji donosi cjelogodišnji turistički promet i održivost našeg turističkog proizvoda, zaključuje zadarski gradonačelnik.

image

Simulacija izgleda novog kompleksa otvorenih bazena na Višnjiku

CONUS/Slobodna Dalmacija
02. svibanj 2024 16:45