StoryEditorOCM
4 kantuna11 GODINA KASNIJE

Novi krug pregovora: Nasadi traže od Rive Liburna da im plati razliku za poslovni prostor s kamatama! A javna površina? Hoće li Ledana - preživjeti?

Piše Ivica Nevešćanin
12. kolovoza 2022. - 21:06

U četvrtak je odrađen drugi krug pregovora između Nasada i tvrtke Rive Liburna oko problematičnog poslovanja Ledane. Na sastanku su bili direktor Josip Krnčević i odvjetnik Zrinko Zrilić u ime Nasada te suvlasnici Branimir MarkovMiho Vuković te njihov odvjetnik u ime Rive Liburna.

I dalje su sve zakonske opcije na stolu, kaže odvjetnik Nasada, a glavna tema razgovora je bila kako zakonski riješiti korištenje poslovnog prostora u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.

Podsjetimo, Riva Liburna je u kolovozu 2011. sklopila ugovor s Nasadima o zakupu poslovnog prostora površine 67 kvadrata na rok od pet godina za potrebe noćnog bara, no u stvarnosti je prostor 35,85 kvadrata veći (102,85 kvadrata). Nakon toga Riva Liburna je potpisala još dva petogodišnja ugovora o zakupu, ali nikad nisu prijavili razliku u površini, čime su oštetili Nasade za preko 170.000 kuna.

- Predmet razgovora je usklađivanje razlike u površini poslovnog prostora kojeg za potrebe Ledane koristi Riva Liburna. Tražimo zakonsko rješenje da se Nasadima plati ono što Ledana koristi, odnosno što je koristila u prošlosti, i što će koristi u budućnosti. Situacija oko toga u pravnom smislu još nije definirana – objašnjava Zrilić.

image

Josip Krnčević direktor tvrtke Nasadi
 

Jure Miskovic/Cropix

Naime, treći petogodišnji ugovor za poslovni prostor potpisan je prošle godine i istječe 2026. Znači li to da u Nasadima i dalje računaju na mogućnost po kojoj bi Ledana ostala u zakupu poslovnog prostora u Perivoju do 2026. unatoč kršenju ugovora i brojnim utvrđenim nepravilnostima u poslovanju?

- Sve zakonske opcije su otvorene, a moja je uloga da zaštitim interese Nasada. Što se tiče raskida ugovora i ta je opcija i dalje na stolu - odgovara odvjetnik Zrilić.

Na pitanje je li točno da Ledana koristi prostor veći od sto kvadratnih metara ili je riječ o manjoj površini, odvjetnik Zrilić nam je rekao da nije ulazio u točne iznose površine jer to bitno ne mijenja pravnu poziciju Nasada, ali nije sporno, dodao je, da Ledana koristi veću površinu poslovnog prostora nego što plaća.

Naime, policija sumnja da su skice površine poslovnog prostora u prijavi za minimalne uvjete krivotvorene, a u slučaju da prostor kojeg Ledana koristi ima manje od sto četvornih metara, značilo bi da nema minimalne uvjete za otvaranje noćnog kluba.

- Ja zastupam Nasade, gradsku tvrtku, a izdavanje rješenja o minimalnim uvjetima nije u našoj nadležnosti – odgovorio je Zrilić.

Nakon što smo otkrili odstupanja u površini zakupljenog poslovnog prostora, Zadarski.hr je ukazao i na manipuliranje javnom površinom od strane Ledane u najmanje dva slučaja. U prvom slučaju Riva Liburna je od 2013. do 2018. za prostor Paviljona plaćala godišnji zakup javne površine od 75 kvadrata, iako je stvarna površina Paviljona 157 kvadrata. Odnosno 184 kvadrata s pomoćnim objektima, na koliko je Ledana sklapala nove godišnje ugovore s Nasadima od 2018. do 2021. godine.

image

Skica javnih površina koje je koristila Ledana u vrijeme nadzora komunalnih redara

Zadarski.hr/

Do povećanja kvadrature u ugovoru došlo je tek nakon što je gradski vijećnik Mladen Malta 2017. upozorio da Ledana preko sezone koristi nekoliko stotina kvadrata veću površinu Perivoja nego što plaća, a u listopadu 2017. to su evidentirali i komunalni redari utvrdivši da Ledana koristi gotovo 300 kvadrata više nego što plaća.

- U ovom trenutku predmet razgovora nije korištenje javne površine. Usmjereni smo na pitanje poslovnog prostora i traženju zakonitog rješenje kako bi izbjegli parnicu ili sud – kaže Zrilić ne otkrivajući hoće li Nasadi tijekom pregovora pokrenuti i pitanje naknade za nezakonito korištenje javne površine. Taj slučaj, naime, zahtijeva postupak dokazivanja, a kao jedan od dokaza uzurpacije Perivoja od strane Ledane mogao bi poslužiti upravo službeni zapisnik o izvršenom nadzoru komunalnih redara iz 2017. godine kojeg je objavio Zadarski.hr.

Razgovori između Nasada i Rive Liburna teku, kako doznajemo, bez pritisaka iz gradske uprave i politike. Direktoru Krnčeviću očito je prepuštena odgovornost da gradsku tvrtku izvuče iz neugodne situacije u koju su je doveli njegovi prethodnici. Ukoliko dođe do postizanja dogovora o naknadi za korištenu ali nenaplaćenu površinu poslovnog prostora ona će uključiti i kamate, tako da je teško procijeniti iznos koji bi Nasade na koncu trebale dobiti od Rive Liburna za 11 godina nezakonitog korištenja njihovog poslovnog prostora.

Novi sastanak očekuje se za nekoliko dana do kada bi se predstavnici Rive Liburna trebali dogovoriti oko načina izlaska iz ove inkriminirane situacije.

image

Prostor Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke
 

Luka Gerlanc/Cropix
23. travanj 2024 11:59