StoryEditorOCM
4 kantunaBITKA ZA TURISTHOTEL

Novi mejlovi između Danke Nekić i Interkapitala, piše: Ponuda Tankerske je ‘bezobrazno‘ niska! Tko je brokerima slao povjerljive informacije?

Piše Ivica Nevešćanin
8. ožujka 2023. - 15:14

Dok se čeka odluka Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) u svezi ponude Tankerske plovidbe za preuzimanje Turisthotela, zaoštrava se sukob između članova Nadzornog odbora Turisthotela te sadašnje i bivše uprave ove najveće turističke kuće u Dalmaciji.

Na zahtjev člana NO Ante Barića prošlog je tjedna održana sjednica NO Turisthotela na kojoj je trebao biti opozvan Frane Skoblar s mjesta predsjednika NO te Meri Matešić Sičić s mjesta jedine članice uprave. Osim smjene Barić je za Matešić Sičić tražio i otkaz ugovora, a na njeno mjesto je predložio Danku Nekić, bivšu dioničarku i članicu uprave Turisthotela. Skoblara je pak trebao zamijeniti Zorislav Vidović iz OTP banke. Barićevi prijedlozi na glasovanju, međutim, nisu prošli, on i Vidović glasali su "za", dok su protiv takve ”sječe” bili zamjenik predsjednika Mate Bilaver i predstavnik radnika Milenko Alerić.

Sukob između Barića i Skoblara tako je prešao na novu razinu. Naime, Skoblar još uvijek ima 11,85 posto dionica Turisthotela vrijednih 25 milijuna eura, dok je Barić svoje udjele (8,95%) prodao Tankerskoj plovidbi za 20 milijuna eura, kao i Danka Nekić (5,4% za 12,1 milijuna eura) koju je Barić predložio za novu-staru predsjednicu uprave. Iako bez ijedne dionice Barić u NO odboru Turisthotela očito provodi volju Tankerske plovidbe koja je u fazi preuzimanja i koja pod svaku cijenu želi spriječiti prijedlog uprave da se dioničarima isplati predujam dividende za 2022. godinu.

image

Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić i predsjednica uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić

Iva/Slobodna Dalmacija

U tome su izgleda i uspjeli, naime, Meri Matešić Sičić je povukla prijedlog odluke o isplati predujma dividende kojeg je uputila NO. Napravila je to nakon brojnih pritisaka kojima je bila izložena, što od strane predsjednika uprave Tankerske Marija Pavića, kojeg je i prijavila policiji za prijetnje, što od strane nekih članova NO, prije svega Ante Barića, ali i brojnih zastrašivanja koja se već mjesecima provode putem raznih odvjetničkih ”upozorenja” prema njoj i pojedinim članovima NO. Pavić je optužbe za prijetnje odbacio, kao i Barić, koji smatraju da svojim djelovanjem samo pokušavaju zaštiti Turisthotel od štetnih odluka uprave.

Važno je napomenuti da uprava samostalno, odnosno bez suglasnosti NO, ne može isplatiti predujam dividende, oko kojeg je i počelo prepucavanje među sadašnjim i bivšim suvlasnicima Turisthotela. Štoviše, ta se točka nikad nije našla na dnevnom redu sjednice NO, što upućuje na zaključak da razlozi ovog žestokog fajta oko Turisthotela leže zapravo negdje drugdje.

Tankerska i njoj bliski članovi NO smatraju da je isplata predujma u vrijeme preuzimanja neprijateljski potez prema preuzimatelju i potencijalno kazneno djelo. S druge strane, uprava Turisthotela i Frane Skoblar kao najveći pojedinačni dioničar, smatraju da im zakon to dozvoljava i da isplatom predujma od oko 4 milijuna eura - od čega bi Tankerska, kao najveći dioničar (39,34 posto), dobila oko 1,6 milijuna eura - ne bi nanijeli nikakvu poslovnu štetu tvrtki koja na računu trenutačno ima više od 62 milijuna eura gotovine. Naprotiv, nagradila bi ravnopravno sve dioničare nakon još jedne uspješne poslovne godine, u skladu s dobrom poslovnom praksom unatrag zadnjih desetak godina.

Sukob oko dividende je tako samo pokazao dubinsko razilaženje između bivših prvih ljudi Turisthotela, čije prave uzroke, kažu upućeni, treba tražiti u različitim pogledima na budućnost ove već godinama uspješne turističke kompanije. Frane Skoblar u toj se dihotomiji prikazuje kao čovjek koji želi ulagati i podizati kvalitetu ponude i usluga Turisthotela, dok je Barić navodno konzervativnijih pogleda s više rezerve prema investiranju u pojedine projekte. Bez obzira na njihove razlike, očito je da će budućnost Turisthotela odrediti Tankerska plovidba koja očekuje zeleno svjetlo HANFA-e za početak otkupa dionica od malih dioničara. Cijena dionice je određena na 4600 kuna (610 eura) što znači da će Tankerskoj za kupovinu preostalih dionica trebati 134 milijuna eura. Preuzimanje Turisthotela tako bi ih ukupno moglo koštati oko 220 milijuna eura.

image

Turisthotel Zadar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Upravo u vrijednosti dionica, odnosno u pravoj vrijednosti tvrtke, po mišljenju naših sugovornika, krije se i glavni razlog ovog raskola među bivšim i sadašnjim dioničarima Turisthotela. Nekoliko malih dioničara s kojima smo razgovarali smatra da je realna vrijednost tvrtke puno veća, oko 300 milijuna eura, i da bi cijena dionice trebala biti oko tisuću eura, o čemu je Zadarski.hr već pisao. Smeta im i činjenica da će Tankerska, ako uspije preuzeti Turisthotel, na računu tvrtke dobiti preko 60 milijuna eura, dovoljno gotovine kojom može pokriti troškove preuzimanja. Zbog toga i cijeli proces, odnosno cijenu dionice, smatraju nekorektnim prema malim dioničarima.

Da je vrijednost Turisthotela veća od cijene po kojoj se prodaje ukazala je i korespondencija između bivše predsjednice uprave Danke Nekić i brokerske kuće Interkapital iz Zagreba, koja je sudjelovala u "grupi Borg" u aferi Agrokor. Njihova prepiska otkrivena je na serveru Turisthotela nakon što je Nekić prodala svoje dionice Tankerskoj plovidbi i napustila tvrtku. Tablica koju je objavio Zadarski.hr ukazuje da je Nekić s Interkapitalom dogovarala mogućnost dodatne zarade za sebe i još troje pojedinačnih dioničara (Ante Barić, Zoran Milišić i Matko Stojanov), tako da bi za svoje udjele na kraju dobili više od proklamiranih 4600 kuna po dionici. Je li takav dogovor realiziran, ostalo je nepoznato, a cijeli materijal uprava Turisthotela je proslijedila HANFA-i koja se o tome još nije očitovala.

Četvorica spomenutih dioničara svoje su udjele prodali Tankerskoj u listopadu prošle godine. Tankerska je tako stekla nešto malo manje od 25 posto dionica, da bi u siječnju od malih dioničara otkupila još oko 15 posto, te tako preuzela obvezu javne ponude za otkup preostalih dionica tvrtke.

Nakon objave tablice, Nekić je u lokalnim medijima izjavila kako ”ne postoji nikakav tajni aranžman” oko prodaje Turisthotela, niti je ona potaknula prodaju tvrtke u kojoj je provela gotovo čitavi radni vijek.

„Cijene po dionici po kojoj smo ih prodali uzimajući u obzir novac i novčane ekvivalente, najbolja je cijena koju smo mogli postići” kazala je dodavši: „Jasno je da svakom sklapanju ugovora prethodi faza pregovora u kojoj svaka strana nastoji postići najbolje uvjete za sebe i pregovore zasigurno ne započinje s najnižim iznosom koji je spremna prihvatiti. S obzirom na stanje u društvu i promjene tri uprave u kratkom vremenu, bitno je napomenuti i kako je Tankerska plovidba bila jedini zainteresirani kupac”.

Danka Nekić je rekla kako su joj nakon prodaje dionica bila ponuđena daljnja ulaganja. „Bilo mi je ponuđeno da dio novca ostvaren prodajom dionica društva Turisthotel uložim u određene dužničke vrijednosne papire, što sam odbila” kazala je za novine.

image

Tablica iz komunikacije između Danke Nekić, Ante Barića i tvrtke Interkapital

Zadarski.hr/

Nekić je dakle razgovarala o većoj cijeni i mogućoj dodatnoj zaradi kroz ulaganje u vrijednosne papire, sve ono što je bilo i navedeno u spomenutoj tablici, ali to, tvrdi, nije bila tajna operacija nego legitiman dio pregovaračkog postupak oko postizanja što bolje cijene. Na koncu je odustala od pregovora i prodala svoj udio po cijeni od 4600 kuna za dionicu. Zašto je na to pristala, ako je smatrala da dionica Turisthotela vrijedi više, nije otkrila.

To se pitanje posebno nameće u kontekstu drugih mailova koje je Nekić razmjenjivala s ljudima iz Interkapitala prije prodaje svojih udjela, a koji su također pronađeni na službenom serveru Turisthotela nakon njenog odlaska iz tvrtke. Sa svim tim elektronskim porukama upoznata je i HANFA.

Prvi mail, kojeg je 6. listopada 2022. Tonči Korunić iz Interkapitala proslijedio Nekić, a ona Anti Bariću, odnosi se na prodaju dionica Turisthotela od strane četvorice pojedinačnih dioničara (Barić, Nekić, Milišić, Stojanov). Poruka, kao što smo već pisali, sadrži tablicu pod nazivom ”Prijedlog za kompenzaciju u cijeni dionica TUHO”, a u tablici se, prema podnesku upućenom HANFA-i, navodi mehanizam kojim će četvorica prodavatelja povećati zaradu od prodaje dionica Turisthotela tako što će im Tankerska, ili neko drugo s njima povezano društvo, izdati posebnu obveznicu i ponuditi im da ih kupe u visini iznosa do 60 posto plaćene kupovine, dok bi kamata na izdane obveznice ovisila bi o poslovnim rezultatima Turisthotela.

„S obzirom na sadržaj poruke postavlja se pitanje za koju cijenu su prodavatelji svoje dionice prodali ponuditelju”, stoji u podnesku Turisthotela upućenom HANFA-i, u kojem se sumnja da četvorica prodavatelja nisu pristala na deklariranu cijenu od 4600 kuna po dionici, pa im je Interkapital ponudio rješenje po kojem bi prodavatelji dobili veću cijenu za dionicu, a Tankerska ju ne bi isplatila odmah.

„Ako je doista realizirana mogućnost koja je predložena u tablici (a s obzirom da je nekoliko dana nakon poruke sklopljen ugovor, za pretpostaviti je da je), to znači da se Ponuditelj obvezao platiti višu cijenu od 4.600 kuna po dionici” navodi se u obraćanju Turisthotela HANFA-i.

Ističe se da je takvo skrivanje cijene dionice na način da se sklopi nekakav zaseban ugovor o tome da će jedan iznos biti naveden u ugovoru, a da pritom prikriju drugi bitni, štoviše, ključni elementi dogovora, protivno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava. Stoga se predlaže da HANFA utvrdi cijenu koja je stvarno plaćena prodavateljima za dionice na način da nad prodavateljima i Tankerskom, ali i Interkapitalom kao savjetnikom Tankerske, provede neposredni nadzor zbog mogućnosti prikrivanja ili uništenja isprava i drugih dokaza o tijeku pregovora te pregleda svu pisanu korespondenciju o tijeku pregovora ponuditelja s Tankerskom i savjetnika iz Interkapitala, ali i sve nacrte isprava o provedenim poslovima. Dodatno, predlaže se da HANFA po potrebi provede saslušanje osoba koje su sudjelovale u pregovorima i provjeri jesu li nakon slanja poruke s tablicom do danas izdane obveznice, vodeći računa da su takve obveznice možda izdane i u nekoj drugoj državi članici EU, s obzirom na člansku strukturu Tankerske plovidbe čijih 95,73 posto redovnih dionica drži njemačko društvo Tankerska holding GMBH.

image

Elektronska komunikacija Danke Nekić i Interkapitala

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Turisthotel također traži od HANFA da utvrdi jesu li prodavatelji sklopili s Tankerskom predugovor ili ispravu o pravnom poslu drugog naziva, a čiji bi cilj bio samo prividno zaobilaženje zabrane trgovanja tijekom closed perioda. Naime, iz sporne poruke proizlazi da su Nekić i Barić pregovarali s Tankerskom za vrijeme trajanja closed perioda.

Drugi sporni mail nastao je 27. rujna 2022, a Nekić ga je poslala Koruniću devet dana prije poruke s tablicom. Nekić u mailu odgovara na poruku Korunića u kojoj on iskazuje nezadovoljstvo time što „neće biti ništa od naše transakcije” nakon što se, stoji u podnesku, očito na sastanku 26. rujna 2022. nisu s prodavateljima uspjeli dogovoriti o cijeni dionice, s obzirom da je sadržaj poruke Korunića zapravo uvjeravanje kako je ponuđena niska cijena uvjetovana tržišnim kretanjima.

Iz odgovora gospođe Nekić, navodi se dalje u podnesku, proizlazi kako ona misli da ponuđena cijena ne odgovara vrijednosti Turisthotela, štoviše, „što se tiče tražene cijene, mislim, da je to vrijedno, sigurno, i više, pa je njihova ponuda rekla bi ‘bezobrazno‘ niska” citira se Nekić.

Poruke se na koncu sumiraju: „Druga poruka i Poruka zajedno daju sljedeću sliku: 26. rujna održan je sastanak na kojem se prodavatelji i ponuditelji nisu uspjeli dogovoriti o cijeni. Tu se izvjesno radi o razlici između 4.550 kuna i 5.350 kuna, a koja razlika je za prodavatelje značajna s obzirom da gospođa Nekić govori o ‘bezobrazno‘ niskoj cijeni. Devet dana nakon slanja druge poruke smišljen je model kako premostiti razliku...”.

Nekoliko dana nakon te poruke sklopljeni su pravni poslovi glede kupoprodaje dionica.

Treću i četvrtku poruku Nekić je uputila 26. kolovoza 2022. sa svog maila Andreju Erjavcu iz Interkapitala.

image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Poruke koje je Danka Nekić slala Interkapitalu dva mjesca prije prodaje svojih dionica

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U prvom mailu poslanom u 8:34 Nekić šalje dvije tablice s „ključnim pokazateljima poslovanja (po zgradama) za 2022. i za 2019. godinu”, uz sljedeću poruku: „Andrej, šaljem ti prihode apartmana 2019. i 2022. smještaj, pansion. Ove godine su znatno skočili, te je prosječan RevPar za smještaj 18.175 eura, te pansiona 21.675. Nazovi da ti objasnim. Vidiš da se RevPar za 4 zv (zvjezdice, op.a.) kreće od 20 tis. eura, za 3 zv 13 tis. U 2013. g. obnovili smo 135 app., plan plaća je cca 70 mil kn.” (RevPAR - Revenue Per Available Room – je pokazatelj efikasnosti poslovanja hotela kroz odnos ukupnih prihoda od prodaje soba i ukupnog broja raspoloživih soba, op.a.)

Deset minuta kasnije u 8:44 Nekić Erjavcu šalje i drugi mail. U njemu je kao privitak zakačena tablica s „ključnim pokazateljima poslovanja (po zgradama) – kamp”.

Riječ je dakle o dvjema porukama u kojima Nekić kao članica uprave tvrtki Interkapital, kasnije angažiranoj kao posrednik u prodaji dionica, prosljeđuje podatke o poslovnim rezultatima pojedinih poslovnih jedinica Turisthotela. Riječ je o velikim tablicama u kojoj se detaljno iznose povjerljivi podaci o poslovanju Turisthotela, nešto što bi trebalo biti poslovan tajna.

Zašto je Nekić te podatke slala Interkapitalu u kolovozu prošle godine? Koji joj je bio cilj? Zašto je Koruniću napisala da je ponuđena cijena za dionice ‘bezobrazno‘ niska? Zašto je, na koncu, prodala svoje dionice, ako je smatrala da je ponuda Tankerske bila ispod stvarne vrijednosti?

Odgovore na ova pitanja zatražili smo od gospođe Nekić. Objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

image

Turisthotel Zadar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija
19. travanj 2024 12:12