StoryEditorOCM
4 kantunaNA 200 TISUĆA LJUDI

OB Zadar ima samo 16 aparata za disanje, slali su apel i Nacionalnom stožeru, ali pomoć nisu dobili ni od njih ni od Vlade...

Piše Iva Ivanac
31. ožujka 2020. - 13:50

Jedno od novinarskih pitanja koje ukazuje na kronični nedostatak respiratora u Zadarskoj županiji postavljeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite. Podsjetimo kako Opća bolnica Zadar trenutno ima 14 respiratora, a do kraja tjedna se očekuje isporuka još dva anesteziološka aparata koja imaju istu funkciju kao i respirator.

Za napomenuti je i kako uz stanovnike Zadarske županije kojih je oko 170 tisuća, Općoj bolnici Zadar gravitira i Ličko-senjska županija s 40-ak tisuća stanovnika. Stoga se brojka od 14 respiratora i dva anesteziološka aparata čini gotovo zanemariva kada je u pitanju preko 200 tisuća stanovnika. Iako znamo da se neće svih dvjesto tisuća ljudi razboljeti, ali da i svi oni koji se razbole neće imati teške simptome bolesti, ipak se brojka od 16 aparata koji bi najtežim bolesnicima trebali pomoći disati čini nedostatna.   

- Od početka sam govorio da je to mala brojka respiratora. Za trenutnu situaciju to je dostatno da možemo pokriti i normalni program operiranih, najčešće malignih, pacijenata i ovu jednu pacijenticu koja je na respiratoru u COVID odjelu. No, to ne znači da se do popodne ne može pojaviti još pacijenata kojima će biti potreban respirator. Nažalost, očekujemo sve veći broj pacijenata koji će imati teže smetnje i koji će morati završiti na respiratoru. Iz tog razloga smo iznijeli apel da nabavimo što veći broj respiratora, kazao je ravnatelj bolnice Željko Čulina. 

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković kazao je kako je zadarska bolnica uputila dopis Nacionalnom stožeru o potrebnoj liječničkoj opremi i aparatima za zdravstvene ustanove unutar županije. 

- Svakodnevno smo u kontaktu s Nacionalnim stožerom te im šaljemo dopise potrebne opreme, a oni sukladno tome 'spuštaju' u županiju određen dio potrebnih stvari. No, nisu poslali nikakav dopis niti se oglasili o tome da će u OB Zadar poslati još respiratora, kazao je načelnik Vicković i dodao da će dio pomoći koju je UNICEF u ponedjeljak dostavio Hrvatskoj, doći u zadarsku bolnicu, prije svega zaštitna oprema za zdravstvene djelatnike.

Na novinarsko inzistiranje je li Vlada RH pomogla zadarskoj bolnici u nabavci respiratora, načelnik Vicković je odgovorio da nije.

Podsjetimo kako je trenutno jedna starija pacijentica na respiratoru, a još dvoje pacijenata ima teške simptome bolesti.

26. travanj 2024 04:35