StoryEditorOCM
4 kantunaKADROVSKE NOVINE

Od 1. kolovoza na četverogodišnjim mandatima Općinskog i Trgovačkog suda u Zadru - novi predsjednici!

Piše B.S.
30. srpnja 2020. - 21:28

Od 1. kolovoza četverogodišnji mandat predsjednika Općinskog suda u Zadru preuzima sudac Mario Pešić.
Na tom mjestu, ovaj sudac Parničnog odjela, zamijenio je Anu Mišlov koja se također natjecala, no kao sutkinja koja je ostvarila lošiji rezultat, vraća se na Kazneni odjel Općinskog suda u Zadru gdje je bila prije nego što je imenovana na mjesto predsjednice suda.

Još 2016. Pešić je bio među šestoro kandidata na natječaju za predsjednika Općinskog suda u Zadru gdje je tada bio Željko Rogić, no tada je izabrana Ana Mišlov.
Pešić se tada smatrao dijelom pravosudne struje koja se protivila tadašnjem predsjedniku Željku Rogiću koji se pobunio protiv nepotizma na zadarskom sudu.

O Pešiću se se pisalo kada je zadarska Čistoća pokušala ovršiti ženu kojoj otpad nije odvožen nije imala kantu u koju bi ga odlagala, niti je živjela u kući za koju su joj ispostavljali račune. Sudac je utvrdio da je u pitanju dugovanje za odvoz smeća od ožujka do kolovoza 2016. godine, te da vjerodostojna isprava po Zakonu o parničnom postupku nije dokaz
Godinu ranije Pešić se natjecao i za suca Trgovačkog suda u Zadru. Iako je na to mjesto izabrana Tina Grgas, Pešić je nakon njenog izbora podnio ustavnu tužbu pa je Ustavni sud RH ukinuo odluku Državnog sudbenog vijeća kojom je Grgas izabrana kao najbolja kandidatkinja, te je izbor vratio na ponovni postupak.

Utvrđeno je da su mu povrijeđena ustavna prava jer mu molba nije razmatrana pod obrazloženjem da nije bio polaznik Državne škole za pravosudne dužnosnike. DSV je tada ocijenio da on ne može biti kandidat u skladu s mjerodavnim odredbama ZoDSV-a, te da na to mjesto može biti imenovana samo ona osoba koja je završila Državnu školu za pravosudne dužnosnike. Ustavni sud je međutim analizom žalbe utvrdio da je Pešić podnio prijavu na natječaj sukladno članku 56. b ZoDSV-a kojim je propisano da suci koji su imenovani na sudačku dužnost po propisima koji su bili na snazi do 31. prosinca 2012. nisu dužni završiti školu za pravosudne dužnosnike.

Osim Općinskog, od 1. kolovoza novog predsjednika dobiva i Trgovački sud u Zadru. Na mjesto Ardene Bajlo koja je taj sud vodila od osnutka, imenovan je Tomislav Jurlina, koji je je bio jedini kandidat za predsjednika.

Jurlina je prije nego što je došao na Trgovački sud u Zadru bio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Zadru i sudac Općinskog suda u Biogradu na moru. Privremeno je sudio i na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, a član je i prvostupanjskog vijeća Suda časti Hrvatske gospodarske komore. Poznat je njegov slučaj razriješavanja stečajnog upravitelja mr. sc. Blaža Savića koji je upravljao stečajem Zadarkmerca od 2000. Jurlina ga je smijenio nakon što je vještačenjem utvrđeno da je sebi isplatio višestruko veći iznos od onoga koji mu je zakonom i uredbom dopušteno. Od 13. travnja 2000. godine na ime nagrade za rad sebi je isplatio ukupan iznos od 1.595.033,40 kuna. Izvršeno je ukupno 196 isplata.

26. travanj 2024 11:54