StoryEditorOCM
4 kantuna‘NETOČNE TVRDNJE‘

Odgovor s Općinskog suda na optužbe odvjetnika: Evidentan je napredak, smanjili smo zaostatak od početnih -4.265 do trenutnih +454 predmeta

Piše B.S.
14. studenog 2022. - 14:36

S Općinskog suda u Zadru u ponedjeljak je stigao odgovor u kojem se demantiraju navodi iz pisma nekih zadarskih odvjetnika koji su se obratili predsjedniku Odvjetničkog zbora Zadarske županije Branimiru Zorici žaleći se na rad predsjednika suda Marija Pešića. U pismu se navodi da je‘trenutačna situacija s rješavanjem predmeta na sudovima u Biogradu na Moru i u Općinskom sudu Zadar ravna - katastrofi‘. Odgovor objavljujemo u cijelosti: 

- Radi potpunog i točnog informiranja javnosti a sukladno odredbama čl. 40. st. 1. i dr. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) moli se objava sljedećeg ispravka objavljenih informacija: U vezi navoda objavljenih u dnevnom listu Slobodna Dalmacija odnosno web portalu www.zadarski.hr dana 11. studenoga 2022. godine u članku pod naslovom ‘Zadarski odvjetnici uputili pismo predsjedniku Odvjetničkog zbora zbog situacije s predmetima na Općinskom sudu koja je ‘ravna - katastrofi‘!.‘, a radi potpunog i točnog informiranja javnosti, navodi se sljedeće:

- Netočne su u predmetnom članku iznesene tvrdnje ‘anonimnih zadarskih odvjetnika i skupine anonimnih građana‘ o navodnoj ‘katastrofi‘ na ovom sudu obzirom da, upravo suprotno, Općinski sud u Zadru u posljednje vrijeme konstantno bilježi smanjenje broja neriješenih predmeta.

Navedeno je vidljivo upravo na prekršajnim predmetima koji se spominju u članku, obzirom da je prekršajni odjel u 2020. godini ostvario uvjerljivo najnegativniji rezultat na sudu na način da je ostvario zaostatak od -4.265 predmeta koliko predmeta je manje riješio nego primio te godine.

Navedeni zaostatak je u 2021. godini smanjen na –1.682 predmeta da bi ove godine bio u potpunosti saniran, te trenutno iznosi +454 predmeta, uz napomenu da u navedeni rezultat nije uračunat dio spisa koji je u međuvremenu delegiran manje opterećenom sudu.

Dakle evidentan je napredak ovog suda koji je u dvije godine, isključivo svojim snagama, smanjio zaostatak od početnih -4.265 prekršajnih predmeta do trenutnih +454 predmeta.

Do navedenog pozitivnog rezultata su dovele upravo poduzete mjere kojim su prekršajni predmeti zbog nastalih zaostataka dani u rad novim rješavateljima odnosno sudskim savjetnicima dok su dijelu dotadašnjih rješavatelja odnosno sudaca dani u rad parnični predmeti gdje je postojala velika potreba za istima, posebno u vlasničkim parnicama koje smiju rješavati samo suci, a koji predmeti čine veliki broj predmeta na ovom odjelu.

Predmetna mjera je ostvarila pozitivan učinak ne samo na prekršajnom već i na parničnom odjelu jer je potom i parnični odjel sa navedenim pojačanjem napravio znatan napredak obzirom da je zaostatak sa kraja 2020. g. od -573 predmeta (primio 4.096 a riješio 3.523 predmeta) potpuno sanirao i došao na trenutno pozitivnih +1.902 predmeta odnosno ove godine je parnični odjel riješio 1.902 predmeta više nego ih je primio (primljeno 3.960 a riješeno 5.592 predmeta), među kojima je riješen i veliki broj tzv. starih predmeta, čime je ukupni broj neriješenih predmeta na parničnom odjelu smanjen sa 7.701 predmeta sa početka ove godine na trenutnih 5.799 predmeta. 

Netočni su i ničim potkrijepljeni i preostali navodi da se u velikoj mjeri ne odgovara na predstavke stranaka, da je odvjetnicima onemogućeno pravo na rad i pristup informacijama, o prijetnjama i ucjenama itd.

Zaključno se navodi da se organizacija rada Općinskog suda u Zadru ne određuje sukladno željama interesnih skupina i pojedinaca već jednako prema svima i neovisno temeljem mjerodavnih odredbi Zakona o sudovima i Sudskim poslovnikom odnosno Godišnjim rasporedom poslova Općinskog suda u Zadru kojim djelatnici ovog suda svakodnevno svojim trudom smanjuju veliki broj neriješenih predmeta na sudu čime ujedno znatno doprinose i ispunjenju Akcijskog plana Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske za smanjenje broja neriješenih predmeta na sudovima u Republici Hrvatskoj - navodi se u odgovoru.

26. travanj 2024 20:46