StoryEditorOCM
4 kantunaONO, KAD TE KRENE...

Općinsko državno odvjetništvo odustalo od tužbe protiv Kristijana Kapovića za blokadu Virskog mosta! "Pet godina sam dokazivao svoju nevinost!"

Piše IN
31. kolovoza 2022. - 10:53

Kristijan Kapović, bivši načelnik Općine Vir, oslobođen je optužbe za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem prometa opasnom radnjom ili sredstvom. U ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zadru nakon završetka dokaznog postupka pred sucem Davorom Dubravicom, Općinsko državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona Kapovića jer je zaključilo da nemaju dovoljno dokaza za svoju optužbu.

Kapović je u slučaju medijski poznatom kao „blokada Virskog mosta“, bio optužen da je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem prometa opasnom radnjom ili sredstvom. Teretilo ga se da je 20. lipnja 2018. na sredini Virskog mosta kao načelnik Općine Vir izvršio blokadu mosta, ugrožavajući tjelesni integritet osoba čije bi zdravlje u tom trenutku moglo biti ugroženo zbog otežanog pristupa medicinskog vozila. Naime, Kapovića se sumnjičilo da je blokadom mosta spriječio dolazak Hitne pomoći te da je tako ugrozio život jedne pacijentice. Provedenim složenim vještačenjima, međutim, taj je dokaz obačen kao neosnovan.

- Svi predmeti koji je Državno odvjetništvo protiv mene pokretalo bili su politički obojeni. Sve istražne radnje koje su počeli 7. lipnja 2005. do danas nisu završene, a najavljene su od strane tadašnjih HDZ-ovaca. Za ovaj konkretan slučaj pet sam godina morao dokazivati nevinost pred sudom. U međuvremenu sam proglašen teroristom, iako je od početka postojao dokaz u vidu video zapisa od 55 minuta, što su tijekom dokaza potvrdili i brojni svjedoci i vještaci. Iz videa se jasno vidi da je inkriminacija bila čista konstrukcija za potrebe mog političkog difamiranja i u konačnici odstrela, što im je nažalost na kraju i pošlo za rukom. Od 11 kaznenih sudskih progona koje su protiv mene pokretali sedam je završilo u moju korist, a za ostale još uvijek traju postupci. Osim pravomoćne presuda za dohranu ceste koja je, unatoč sudskoj praksi, po prvi put u RH ocijenjena kao protupravna gradnja na pomorskom dobru - kazao je Kapović koji je tijekom postupka prozivao zastupnike tužilaštva da koriste svoje ovlasti za politički progon i obračun s njim. 

04. svibanj 2024 09:26