StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NAŠEG OTKRIĆA

Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Branimira Markova i njegove tvrtke Rive Liburna zbog varanja s kvadratima Ledane!

Piše M. K.
20. veljače 2024. - 18:22
Zadar, 200723. Gradjevinska inspekcija Drzavnog inspektorata rjesenjem je naredila investitoru, tvrtki Riva Liburna uklanjanje nadstresnice-paviljona u nedavno zatvorenom ugostiteljskom objektu Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv Branimira Markova, bivšeg suvlasnika Ledane i njegove tvrtke Riva Liburna, koju ima s poslovnim marnerom Mihom Vukovićem

ODO tereti 55-godišnjeg Markova zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela iz čl. 247. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, sve u svezi čl. 51. KZ-a te Rivu Liburna, kao pravu osobu, zbog počinjenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 247. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Prvookrivljenom Markovu se stavlja na teret da je od 3. do 18. svibnja 2012., u Zadru, u svojstvu vlasnika poslovnog udjela i člana uprave Rive Liburna, u postupku utvrđivanja minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u objektu koje je Riva Liburna uzela u najam od Nasada; iako svjestan da taj prostor ne udovoljava uvjetima za obavljanje djelatnosti noćnog kluba; štambiljem svoje tvrtke, Riva Liburna, ovjerio dvije neistinite poslovne isprave.

Markov je u tim ispravama krivo prikazao površinu poslovnog prostora iako je znao da je ona manja od prikazane zbog čega ne bi udovoljavala minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti noćnog bara. Nakon toga Markov je neistinite poslovne isprave priložio u postupku ishođenja potrebne dokumentacije za poslovanje na temelju koje je ishodovao potrebnu dokumentaciju iz koje je proizlazilo da navedeni prostor udovoljava traženim uvjetima.

image

Zadar, 230523.
Komunalni redari Grada Zadra na Poluotoku uklanjali su stolove s terasa koje nemaju ugovor o zakupu.
Na fotografiji: uklanjanje stolova i stolica s javne povrsine u Ledani u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.
Foto: Zvonko Pavic/CROPIX

Zvonko Pavic/Cropix

Branimira Markova se tereti da je potom, od 3. svibnja do 1. kolovoza 2022. u Zadru, u istom svojstvu i u namjeri da za svoju tvrtku Riva Liburna stekne nepripadnu materijalnu korist; iako svjestan da je u postupku mjerenja površine navedenog poslovnog prostora (potrebno provesti radi ishođenja minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti noćnog kluba) utvrđeno kako navedeni prostor ima površinu od 92 kvadratna metra, u ugovoru o zakupu poslovnog prostora sklopljenim s Nasadama koje je prostor dalo u najam Rivi Liburna, prikazao kako navedeni prostor ima površinu od 67 kvadratnih metara. Na opisani je način Riva Liburna je plaćala znatno manju najamninu od one koju je stvarno trebala plaćati čime je okrivljena tvrtka stekla materijalnu korist u iznosu od 17.044 eura, na štetu Nasada koje su dale poslovni prostor u najam.

image

Branimir Markov prima nagradu Nasmiješeno sunce za poseban doprinos zadarskom turizmu za 2012. godine

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Optužnicom je potvrđeno naše otkriće o kojem je Zadarski.hr pisao u srpnju 2022. godine - da se radi o noćnom klubu Ledana koji koristi 35,85 kvadrata veću površinu za noćni bar nego što plaća najam. Utvrdili smo tada da Ledana godinama koristi javnu površinu koju kao noćni klub nije smjela, i za koju nije imala minimalne uvjete, a koristila je i veći poslovni prostor nego što ga je plaćala. S optužnicom će se morati suočiti Branimir Markov, vlasnik tvrtke Riva Liburna koju je osnovao u studenome 2007. godine i koja je s Nasadima ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisala 28. kolovoza 2011., a deset mjeseci kasnije dobivaju minimalne uvjete za taj prostor, ali veći za 35,85 kvadrata.

26. travanj 2024 20:16