StoryEditor
4 kantunaARDENA BAJLO:

"Osim Koloperovog kašnjenja na ročište u srijedu u Zadru ništa nije upućivalo na najcrnji mogući scenarij koji će se odigrati nekoliko dana kasnije"

Piše Božana Sviličić
1. veljače 2021. - 18:27
Luka Gerlanc/Hanza media

- Nisam nikad vidjela da bi se netko tako dobro slagao u sudnici. Nešto se moralo dogoditi između srijede i subote – rekla je Ardena Bajlo, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru koja je od 2018. godine vodila stečaj nad Koloperovom tvrtkom Matkol d.o.o. iz Šibenika.

Osim Koloperovog šestominutnog kašnjenja na ročište u srijedu 27.siječnja na Trgovačkom sudu u Zadru ništa nije upućivalo na najcrnji mogući scenarij koji će se odigrati nekoliko dana kasnije. Strašno, ništa nije upućivalo na to. Nije bilo tenzija – kazala je zadarska sutkinja.

Upravo u proizvodnoj hali na Ražinama o kojoj se taj dan raspravljalo na ročištu Koloper je ubio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek (61), njezinog supruga Maria (62) i Tonija Šparadu (42). Tedija Slamića (47) likvidirao je u Mercedesu kraj njegovog supermarketa. Nakon toga je presudio sam sebi.

- Nije došao na ročište uzrujan kako se navodilo već je kasnio. Uredno se legitimirao na ulazu i na ročištu je bio krajnje razuman. Nije bilo prijepora niti trzavica. Inače je bila riječ o vrlo razumnom čovjeku. Suradnja u sudnici je bila jako dobra, on bi nešto predlagao i to se prihvaćalo ili ne. Zato i mislim da se nešto moralo dogoditi u ta tri dana - opisala je sutkinja Bajlo situaciju u zadarskoj sudnici prije kobnog dana su subotu kada je Koloper počinio četverostruko ubojstvo, a potom i samoubojstvo.

Na tom se ročištu u srijedu u Zadru raspravljalo o nedavnoj prodaji proizvodne hale za koju se smatralo da će biti dovoljna za podmirenje Koloperovih vjerovnika, no novac dobiven prodajom nije bio dovoljan. Stečajna upraviteljica Danek je zbog namirenja vjerovnika predložila nastavljanje unovčenja preostalih šest Koloperovih nekretnina na kojima na jednoj postoji razlučno pravo OTP banke, a na ostalima RH. Također je rekla kako je potrebno donijeti odluku o ponudi za pokretnine koje se nalaze u hali koja je prodana, a koja iznosi 40 tisuća kuna. Naglasila je kako je hala u kojoj su nekretnine u međuvremenu unovčena i da bi bilo potrebno čim prije unovčiti pokretnine. Koloper se nije složio s tim navodeći kako pokretnine vrijede između pola milijuna i milijun kuna.

- Nije ona dala pokretnine u bescijenjenje kako se navodi. To potpuno krivo i protuzakonito. Ona je predložila kupca za pokretnine, njemu je bilo malo, a konačnu odluku donijela je skupština vjerovnika. Ne može ona sama donijeti odluku bez skupštine vjerovnika jer je to bilo protuzakonito. I to je kazneno djelo- rekla je - Bajlo.

Prema zapisniku sa ročišta punomoćnica banke je nakon Koloperovog protivljenja predložila da se u svrhu procjene nekretnina pribavi nekoliko ponuda i da se prihvati najpovoljnija i da se procjena izvrši i nakon toga krene u unovčenje.
Također je predložila da se prihvati prijedlog Kolopera i da se procjena izvrši samo u odnosu na pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda. Prijedlog punomoćnice banke dat je na glasovanje nakon čega sud utvrđuje da je donijeta odluka o unovčenju pokretnina stečajnog dužnika prema prijedlogu punomoćnice stečajne banke.

Koloper se od početka protivio stečaju jer je njegova imovina bila daleko veća od dugova.
Prema izvještaju Radojke Danek ukupna vrijednost Koloperovih zemljišta, građevinskih objekata, postrojenja i opreme procijenjena je na 12.7 milijuna kuna.
Zemljište je procijenjeno na 611 tisuća kuna, građevinski objekti na 11.5, a postrojenje i oprema na 1.9 milijuna kuna.

Navela je kako ga je do blokade žiro računa dovela pogrešna procjena investicijskog poslovanja odnosno nepodmirivanje obaveza prema banci.
Ukupni dug prema dobavljačima iznosi 1.2 milijuna kuna, kratkoročne obaveze 6.2 milijuna kuna, 2.6 kuna duga Koloper ima prema kreditnim institucijama, a nešto više od 280 tisuća kuna duguje Ministarstvu financija. Za ostale obaveze i javna davanja dugovao je nešto više od 32 tisuće kuna.
Hala od tri tisuće četvornih metara za koju je Koloper navodio da vrijedi oko dva milijuna eura, prodana je prije nešto više od mjesec dana na elektronskoj dražbi za četvrtinu cijene, odnosno 1.5 milijuna kuna zagrebačkoj tvrtki Boxkor za 1,5 milijuna kuna. Hala je potom prodana Sabiraču, odnosno Toniju Šparadi, koji je sada upisan kao vlasnik hale.

27. srpanj 2021 21:10