StoryEditorOCM
4 kantunaSMEĆE U GALOVCU

Otpad se ne odvozi i danima smrdi; načelnik Gulan: ‘Dobro je da se mještani bune, znači da jača civilno društvo‘; direktor Čistoće: ‘Ispričavamo se!‘

Piše L.B.
29. lipnja 2021. - 20:53

- Mještani su odmah digli paniku. Rade scene čim se dogodi jedan propust, nenamjerni. Uostalom, stvar smeća po Galovcu je posao 'Čistoće Zadar', a ne Općine Galovac – rekao je u utorak Marin Gulan, načelnik Općine Galovac, čiji se mještani žale da se smeće danima ne odvozi.

- Iz 'Čistoće' ga nisu odvezli u subotu, nego u ponedjeljak, i od toga je nastala prava drama, ali sa 'Čistoćom' nikada nije bilo problema, imali su, koliko znam, u subotu neke tehničke poteškoće, i čak su se ispričali mještanima što su čekali da se smeće odveze. Ali neka se bune, to je dobro da se čuje glas naroda, neka jača civilno društvo – rekao je Gulan, podsjećajući da je Općina Galovac, koja sa jedan posto participira u vlasničkoj strukturi zadarske 'Čistoće', prije dvije godine uvela tzv. ljetni red odvoženja smeća.

- Do tada se i ljeti i zimi smeće odvozilo samo jednom tjedno, što je po ovim vrućinama, ali i s porastom turizma u našim krajevima, postalo nemoguće. Zato smo to i uveli – kazao je Gulan.

image
Načelnik Općine Galovac Marin Gulan
Cropix

Mještani, međutim kažu da se po ljetnom rasporedu smeće treba odvoziti od 15. lipnja srijedom i subotom, a da se od tada, što je puna dva tjedna, to nije dogodilo.

- Njih nije briga. Pogledajte ovaj Dom za starije, imaju 22 štićenika, četiri kante su stavili ispred, prepune smeća, to je u subotu trebalo biti odvezeno. Nije, ostalo je. I u nedjelju je cijeli dan tu stajalo, nesnosno je smrdilo. Ali nema veze Dom, nisu oni jedini, u cijelom mjestu je tako, pa sad vi zamislite kantu po kantu po cijelom Galovcu na suncu na ovoj temperaturi. Susjeda mi priča da ne može od srama zbog gostiju, ne zna što bi im rekla – kaže nam mještanka Galovca.

Tko je u nedjelju došao u Galovac, kaže ona, požalio je.

- Zimi odnose jednom tjedno, četvrtkom, zna se red i sve ide kako treba. Sad, kad je najgore, kad su temperature strašne, oni nas drže praktično zatočene u smradu. I kome se obratiti? – kaže mještanka. Stoga su se Galovčani i obraćali načelniku, ali on ističe da Općina s odvozom smeća nema ništa.

- S 'Čistoćom' imamo dobru suradnju i treba razumjeti da i njihova vozila u ljetnim gužvama nekada zapnu u prometu, pa ne dođu ujutro nego poslijepodne, ili im se dogodi neki tehnički kvar. U ponedjeljak su stvar popravili, sve su odnijeli, a još su se mještanima i ispričali. Ne znam što bi još trebalo napraviti – kaže načelnik Gulan.

Ono što bi trebalo, prema riječima mještana, je „najobičnije funkcioniranje odvoza smeća“. Ako se sada smeće odnijelo u ponedjeljak, dva dana nakon što je trebalo, remeti li to daljnji ritam i što od 'Čistoće' mogu dalje očekivati?

- Ništa neće poremetiti ljetni ritam odvoza smeća u Galovcu, od 15. lipnja do 15. rujna dva puta tjedno, srijedom i subotom. Znači, već ove srijede, 30. lipnja, smeće će se odvesti, iako će ga biti manje – rekao nam je u utorak direktor zadarske 'Čistoće' John Ivan Krstičević.

image
Direktor 'Čistoće' Zadar Ivan John Krstičević
Luka Gerlanc/Cropix

Galovac se ipak nekoliko dana gušio u smradu na ovim vrućinama; zašto 'Čistoća' nije napravila svoj posao?

- Moj odgovor spada u rubriku „vjerovali ili ne.“ U subotu je kamion upućen u Galovac, sve kako treba, a onda se dogodio tehnički kvar na vozilu i nije se moglo naprijed. Poslali smo drugu ekipu. U vožnji je vozač imao zdravstvenih problema i nismo mogli insistirati. Zaustavili smo i to vozilo, a onda u kontaktu s načelnikom Gulanom dogovorili da ćemo, umjesto tu subotu, smeće odvesti u ponedjeljak. Tako smo i napravili. A situacija koja nam se dogodila u subotu događa se valjda jednom u deset godina. Sada će sve ići redovito – ustrajao je u obećanjima Krstičević, iako je ostalo nejasno zašto su prošla dva tjedna ljetnog režima skupljanja otpada u kojima se smeće odvozilo po zimskom ritmu, jednom tjedno.

28. svibanj 2024 11:53