StoryEditorOCM
4 kantunaEVO GA OPET

Ovo ima samo u Zadru: Sinovčić je osuđen zbog kriminala u NK Zadru, a sada je vlasnik prostora koje koristi HNK Zadar. I sutra ih može "deložirati"

Piše Predrag Opačić
20. studenog 2023. - 13:23

Možda je ovo moguće i u nekim drugim gradovima, ali događa se samo u Zadru: Reno Sinovčić je nepravomoćno osuđen na 32 mjeseca zatvora, između ostaloga i zbog kriminala povezanog s nekadašnjim NK Zadrom, gradonačelnik Branko Dukić se iz petnih žila trudi privatizirati stari Klub pod novim imenom HNK Zadar, Gradsko vijeće stidljivo odobrava taj plan, javnost je narogušena dolaskom australskog poduzetnika Marka Ivančića, a onda ih sve zajedno šokira objava da je nekakva tvrtka Rena Sinovčića postala - vlasnik klupskih prostorija! Što slijedi, ne zna nitko.

Vlasničko prokletstvo na Stanovima traje od početka 1990-ih godina kada je nekadašnji ministar Joso Škara u ime gradske uprave potpisao dokument iz kojeg proizlazi da je pravni slijednik NK Zadra privatna tvrtka Zadarkomerc u vlasništvu Ante Jurjevića. Jurjević je potom na račun toga podigao hipotekarni kredit kod Croatia Osiguranja i nije ga vratio, pa je vlasnik prostora na Stanovima postala velika osiguravajuća kuća. Jedno se vrijeme kao vlasnik pojavljivala i Adriatica.net, kćer tvrtka Croatia osiguranja, pa je odjednom došao Agrokor, pa Fortenova i na kraju – s vlasničkim se listom na Stanovima pojavio Reno Sinovčić.

Nije taj vlasnički list lišen brojnih zabilježbi koje će tek trebati raspetljavati, ali je unatoč tome izazvao konsternaciju na brojnim stranama. Uznemireni su ljudi iz garniture koja trenutno upravlja HNK Zadrom, zbunjeni su u gradskoj upravi, ali u čudu se našao i potencijalni budući vlasnik.

Navodno su svi zatečeni ovakvim raspletom događaja, jer je već poznat stav nekadašnjeg "vanjskog suradnika” i o Ivi Bokanović i Krševanu Santiniju, predsjednici i direktoru HNK Zadra – oni su, misli Sinovčić, dorasli za "košenje trave” i neke druge, tome slične "sofisticirane poslove", ali ne i za vođenje Kluba. Sinovčić nevješto krije svoju ambiciju miniranja privatizacije Kluba i želju za "velikim povratkom” na Stanove. Makar dio toga dao je naslutiti kroz Antenu Zadar, lokalni medij u kojeg je Sinovčić nedavno ušao mada se to ne vidi iz impresuma. Tamo i dalje stoji da je nakladnik tvrtka Antenna d.o.o. iako u sudskom registru piše da je Trgovački sud u Splitu tu tvrtku izbrisao iz registra, a po podacima iz impresuma 100-postotni vlasnik je i dalje Franko Pavić.

S druge strane, sa Stanova, stižu neslužbene informacije po kojima Krševan Santini više nije direktor HNK Zadra, a na izlaznim vratima je i predsjednica Iva Bokanović čija sljedeća destinacija nije poznata. Malo je tko očekivao da će budući vlasnik zadržati iste ljude na istim funkcijama na kojima ih je zatekao, pa odlazak Santinija i Bokanović valja čitati kao volju Marka Ivančića.

Mada poznavatelji priče sa Stanova tvrde da je Ivančić dovoljno znao i o staroj vezi Sinovčića s Klubom i da je pažljivo vukao svoje poteze, ostaje dojam da je i potencijalni vlasnik itekako iznenađen "Renovim povratkom” na Stanove. I nije jedini koji je podcijenio nekadašnjeg gazdu zadarskog nogometa, jer su to učinili i svi koji sada ne znaju što bi s njim kao vlasnikom klupskog prostora.

Radi se o 709 kvadratnih metara unutar kojih su klupski uredi, svlačionice, pomoćne prostorije, kafić i jedan stan kojega godinama koristi obitelj pokojnog Miška Paunovića. Od 23. listopada sve je to u vlasništvu tvrtke Vox Fenix Media j.d.o.o. koju je 2015. osnovao Reno Sinovčić. S obzirom na brojne zabilježbe iz mutne prošlosti, možda će za definitivno raspetljavanje vlasničkih odnosa biti potrebno neko vrijeme, ali Sinovčić bez ikakve zapreke sada može jako ometati rad HNK Zadra. Može, na primjer, promijeniti brave na klupskim prostorima i svlačionicama, što bi onemogućilo normalno odigravanje utakmica na Stanovima.

A to je samo minorni djelić nogometno-političko-financijskog pakla koji se na Stanovima može otvoriti.

04. ožujak 2024 16:57