StoryEditorOCM
4 kantunaOGORČENI SUSJEDI

Ovo je moj pogled iz dnevne sobe. Ako na Požarišću otvore hotel, moja obitelj prodaje stan i seli s Poluotoka. Hvala, gradonačelniče Dukić!

Piše Ivica Nevešćanin
28. travnja 2024. - 20:44

- Ove je snimljeno iz moje dnevne sobe. Ovo je moj ”pogled” – kaže nam sarkastičnim tonom jedna Zadranka dok gledamo fotografiju visoke betonske zgrade koja zatvara tijesnu ulicu na zadarskom poluotoku.

- Ta zgrada je novi hotel na Poljani Požarišće, a ova tijesna ulica iza nje je put do moje kuće. I sad vi meni recite, tko bi želio na ovom mjestu živjeti? Kome da se ja obratim zbog ovoga što su nam napravili! Znate što, ako tu stvarno otvore hotel, a ja u to nažalost više ne sumnjam, moja obitelj, nas četvero, prodajemo stan i selimo s poluotoka! To je naša poruka Gradu Zadru, gradonačelniku Dukiću i svima onima koji su ovome doprinijeli. Tjerate nas iz Grada! Drugo rješenje ja stvarno ne vidim – ogorčena je naša sugovornica.

Ona je žena u četrdesetim godinama, fakultetski obrazovana, majka dvoje djece. Njeni roditelji i njena obitelj oduvijek žive na Poluotoku. Ne želi da joj navodimo ime jer ne želi imati problema, iako njeno mišljenje i stavove oko novog hotela na Požarišću, kaže, dijele brojni susjedi koji se ne žele medijski izlagati. I malo je reći da je bijesna. Od kada je shvatila da na Požarišću niče hotel koji će za kat biti viši od stare derutne zgrade, u njenu se obitelji uvukao nemir, nitko više normalno ne spava. Što god da su pokušali poduzeti, nije im pošlo za rukom...

image

Zadar, 060424 Na Poljani Pozarisce u srcu Poluotoka bivsi kosarkaski reprezentativac Marko Popovic s partnerima gradi hotel. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

- Tražili smo uvid u građevinsku dozvolu, da vidimo kako je moguće dobiti dozvolu za ovakvu gradnju unutar zaštićene povijesne jezgre, ali su nas odbili jer da nemamo pravni interes. Nemamo ga zato što naša parcela ne dodiruje parcelu na kojoj se gradi hotel, a to što je nova zgrada od nas udaljena deset metara zračne linije, to nikome ništa – kaže pa nastavlja.

- Moj muž, koji je inženjer građevinske struke, otišao je u gradski ured za izdavanje dozvola gdje su s njim razgovarali bahato i s visoka, kao da je neka neuka budala koja ništa ne razumije. Zvala sam osobno pročelnika Kasapa u Grad Zadar, ali sam dobila neku ženu u njegovom uredu. I ona mi kaže da nemam pravni interes za uvid u građevinsku dozvolu i da smo kao susjedi mogli iznijeti primjedbe na projekt tijekom izdavanja lokacijske dozvole. Štoviše, rekla mi je da su investitori bili dužni susjede pisano obavijestiti o pravu na očitovanje tijekom procesa izdavanja lokacijske dozvole. Ja živim u ulici Vladimira Papafave 1 i poziv nisam dobila. Moji roditelji koji žive u istoj ulici na ulazima 4 i 5, i kojima se novih hotel zalijepio za terasu, poziv nisu dobili. A oni su prvi susjedi!

Kad sam to doznala, raspitala sam se za druge susjede, u Ulici Zore Dalmatinske i na samoj Poljani Požarišće: nitko nije dobio poziv da se može očitovati na uvjete za lokacijsku dozvolu! Jer vi mislite da je to u redu? Obave administrativni posao preko e-ploče i tko zna zna. Pa to je čista prevara! Neka ih je sramota – ljutita je naša sugovornica.

Zadarski.hr je već pisao kao je tragom zahtjeva za uvid u građevinsku dozvolu za hotel na Požarišću razgovarao s djelatnicima odsjeka gradskog ureda za dozvole, voditeljicom Slavicom Kardum i njenim zamjenikom Hrvojem Barančićem, koji je dozvolu i potpisao, ali nam je nisu mogli pokazali. Na naš ponovljeni upit iz Grada Zadra smo dobili identičan odgovor kao i naša sugovornica, da kao predstavnici javnosti nemamo pravni interes.

image

Zadar, 060424 Na Poljani Pozarisce u srcu Poluotoka bivsi kosarkaski reprezentativac Marko Popovic s partnerima gradi hotel. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Podsjećamo, tvrtka Albergo u vlasništvu Mite Mičić, Tonija Broka i bivšeg košarkaša Marka Popovića, dobila je dozvolu za rekonstrukciju ruševne zgrade koju im je prodao Grad Zadar zajedno sa zemljištem za nešto više od 200 tisuća aura. Prema izdanoj dozvoli, uz suglasnost konzervatora, investitor je na mjestu stare iz temelja podigao novu zgradu s dvije etaže više, jednim katom i podrumom kojeg stara zgrada nije imala, ukupno dakle šest etaža.

Razlog zbog kojeg smo tražili uvid u građevinsku dozvolu bili su konzervatorski uvjeti koji su investitoru dopustili povećanje visine i volumena zgrade te vatrogasni uvjeti. Nekoliko arhitekata s kojima smo razgovarali uvjeravaju nas da hotel dovodi u pitanje sigurnost metar i pol udaljene zgrade Rašica čiji su evakuacijski putevi praktički zakrčeni. Ako je nova zgrada sama po sebi nekako i dobila zeleno svjetlo vatrogasaca, nije ga smjela dobiti zato što ugrožava sigurnost susjednih objekata, mišljenja su neki arhitekti s kojima smo se konzultirali.

Tu činjenicu, nažalost, nismo mogli provjeriti, osim informacije da je vatrogasna suglasnost na projekt novog hotela izdana 2022. godine, a potpisao ju je tadašnji zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.

S druge strane, pročelnik konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić dao je suglasnost na projekt arhitektice Romane Lasan kojom se zgrada povećava za dvije etaže, te odredio posebne uvjete čija će se provedba provjeravati kod izdavanja uporabne dozvole.

- Zgrada hotela je praktički odsjekla evakuacijske putove zgradama u susjedstvu. Ne znam kuda bi to navalna kola mogla prići postojećim zgradama, kad se tuda i pješke jedva prolazi. Drugo, kad tu sutra dođu korisnici, mladi ljudi, pa kad hotel dobije od Grada Zadra u najam javnu površinu za terasu, pa parking za automobile i dostavna vozila, imat ćemo cjelodnevno i cjelonoćno narušavanje javnog red i mira. Kad se k tome još krene spremati hrana, pa dimnjaci, mirisi, klima uređaji... Mi odlazimo. Drugo rješenje ja ne vidim – poručuje naša sugovornica iz ulice Vladimira Papafave.

image

Zadar, 060424 Na Poljani Pozarisce u srcu Poluotoka bivsi kosarkaski reprezentativac Marko Popovic s partnerima gradi hotel. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
19. srpanj 2024 02:12