StoryEditorOCM
4 kantunaRODITELJI 12-GODIŠNJE DJEVOJČICE APELIRAJU

Petri treba nova pomoć, javni istup je jedini način da nastavimo s liječenjem naše kćeri

Piše Iva Ivanac
19. veljače 2018. - 22:00
petra_zrilic1-040517

Petra Zrilić je 12-godišnja djevojčica iz Zadra za koju je šira javnost prvi put čula prošle godine kada su za nju bile organizirane brojne humanitarnih akcije kako bi joj se pomoglo u sakupljanju sredstava za liječenje u inozemstvu. Petra boluje od neuroblastoma nadbubrežne žlijezde, izuzetno teškog tumora koji se kod nas liječi klasičnim onkološkim metodama. Petra se tako liječila skoro šest godina, ali osim strašnih posljedica kemoterapije i zračenja, primarna bolest nije nestala.

Neuroblastom se može liječiti i nekim eksperimentalnim terapijama, kao što je imunoterapija – ubrizgavanje velikih količina antitijela – no Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za takve postupke ne pokriva troškove. Tako je Petrinim roditeljima jedini izbor za spas svoje kćerke ostala skupa imunuterapija u inozemstvu, odnosno Španjolskoj, gdje je dosad uspješno završila jedan ciklus s pet tretmana. Prema riječima Petrinih roditelja, ona jako dobro reagira na terapiju zbog čega su liječnici u Španjolskoj predložili još jedan ciklus, ali za njega više nemaju novaca.

Prijašnji načini liječenja Petrine su roditelje u potpunosti iscrpili i upravo je to bio razlog zbog čega su se odlučili obratiti javnosti za pomoć.

Cifra od nevjerojatnih 110 tisuća eura koliko je bilo potrebno za njeno dosadašnje liječenje u Španjolskoj, prikupljena je u ekspresnom roku, pa je Petra je sa svojom mamom Ljubicom otputovala u Španjolsku početkom rujna prošle godine.

Cijena jednog ciklusa imunoterapije iznosi 87 tisuća eura, a novi ciklus kojeg liječnici predlažu također bi se sastojao od pet tretmana. No prvotan iznos koji je bio prikupljen za Petrino liječenje je potrošen, jer su uz cijenu samog liječenja njeni roditelji morali platiti avionske karte, prijevoz, smještaj i dodatne pretrage, te obradu nalaza liječnika u Španjolskoj. Za novi ciklus njeni roditelji više jednostavno nemaju novaca stoga i ovaj put trebaju pomoć dobrih ljudi.

- Liječenje je skupo, ali imamo rezultate. Petra na ovu terapiju puno bolje reagira nego na kemoterapiju i zračenje koje su je strašno iscrpljivale. Petra je borac i mi s njom želimo pobijediti ovu tešku bolest. Zato smo se još jednom odlučili obratiti javnosti za pomoć – govori Petrina mama Ljubica dodajući kako se za pomoć obratila i Zakladi Nore Šitum odnosno majci pokojne djevojčice Đani Atansovskoj.

- Gospođu Đanu sam iskreno pitala što može napraviti i kako nam može pomoći. Nije se sekunde dvoumila i rekla je da će Petri pomoći koliko god bude mogla – kaže mama Ljubica.

- Ako možemo pomoći, pomoći ćemo! Napravit ćemo sve što je u našoj mogućnosti – kaže Đana Atansovska koja je unutar Zaklade Nore Šitum otvorila posebni izdvojeni račun i humanitarni broj telefona za pomoć Petri.

Đana je apel obitelji Zrilić objavila i na facebook stranici Zaklade baš na dan kada se obilježavao Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

- Zaklada Nora Šitum je za ovu humanitarnu akciju otvorila poseban izdvojeni račun i sva sredstva koja prikupimo uplatit će se na račun njenih roditelja budući da roditelji zakonski ne smiju organizirati akciju za svoje dijete. Uz vašu pomoć i pod Norinim imenom krećemo u borbu za našu Petru!, piše u apelu objavljenom na stranici Zaklade Nore Šitum.

- Iako je odlučeno da je Petri potreban novi ciklus imunoterapija, ona je za sada dobro. Bolje nego što je bila. Te terapije su iznimno teške i jako iscrpe djecu. Petra ih je, uz Božju pomoć, dobro podnijela i terapija uspijeva – ističe mama Ljubica podsjećajući nas kako se Petra nije mogla liječiti u Hrvatskoj, jer takva vrsta terapije u našoj zemlji ne postoji.

Petra je naime jedno od desetak djece u Hrvatskoj koja boluje od ovog rijetkog tumora nadbubrežne žlijezde. Iako je krajem lipnja prošle godine Ministarstvo zdravlja bilo formiralo povjerenstvo za odlučivanje o tome koje će dijete preko HZZO dobiti imunoterapiju, jedinim odobrenim lijekom za takvu vrstu bolesti u Europi, Petra se nažalost nije našla među njima. Povjerenstvo sastavljeno od onkologa razmatralo je opravdanost primjene lijeka za svako oboljelo dijete od neuroblastoma, a samo je njih dvoje dobilo pravo na besplatan lijek dok su za ostalu djecu zatražene dodatne kozultacije iz europskih ekspertnih centara.

- Javni istup je jedini način da nastavimo s liječenjem naše kćeri. Najbitniji je njen život! – kažu Petrini roditelji ne gubeći nadu da će im i ovaj put dobri ljudi pomoći.

 

Kako možete pomoći Petri
Svi koji žele pomoći hrabroj Petri Zrilić mogu to napraviti pozivom na humanitarni telefon 060 933 933 (cijena poziva s PDV-om 6,25 kn), a novac možete uplatiti na račun HR7123400091510643583. Za sve uplate koje dolaze iz inozemstva, međunarodni kod banke je SWIFT PBZGHR2X.
19. travanj 2024 11:02