StoryEditorOCM
4 kantunaTKO NAM SUDI?

Pitali smo predsjednika Trgovačkog suda u Zadru: zarađuju li suci izvan suda, jesu li im članovi uže ili šire obitelji zaposleni na nekom od sudova...

Piše Ivica Nevešćanin
26. siječnja 2023. - 22:11

Jesu li suci u potencijalnom sukobu interesa, tko im od rodbine radi na ovom ili nekom drugom sudu u Zadru, imaju li suci dodatne zarade u nekim izvansudskim aktivnostima, pitali smo Tomislava Jurlinu, predsjednika Trgovačkog suda u Zadru.

Uputili smo mu ista pitanja koja smo nedavno postavili predsjedniku Županijskog suda Željku Đerđu, a zapravo je riječ o identičnim upitima koja je u veljači prošle godine predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić uputio na adrese svih Županijskih sudova, Visokog kaznenog suda, Visokog trgovačkog suda, Visokog prekršajnog suda i Visokog upravnog suda u formi anketnog upitnika.

"Svrha upitnika je predodžba o stvarnom stanju, jer postoje naznake da kod pojedinih sudaca ne postoji dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti. Poznato je kakve obveze suci imaju temeljem Zakona o sudovima i Kodeksa sudačke etike, i pitanje je samo poštuju li se ove norme te je li ih potrebno i dodatno razraditi", objasnio je Dobronić.

Predsjednik Vrhovnog suda je naime primijetio kako je u posljednje vrijeme vidljiv trend gubitka autoriteta sudbene vlasti. U medijima se često iznose pojedini negativni primjeri, pojedini suci sudjeluju u aktivnostima i ponašanju koje nisu u skladu s etikom, a neki od njih ostvaruju i dodatne prihode na različite načine, zaključuje Dobronić.

Glasnogovornica i sutkinja Trgovačkog suda Katarina Zdunić je odgovore na naš upit za šest sudaca i četvero sudskih savjetnika poslala u rekordnom roku - za 45 minuta!

Sudjeluju li suci vašeg suda u arbitražama i koliki su im prihodi. O kojim je sucima riječ?

- Suci našeg suda ne sudjeluju u arbitražama. 

Koliko često održavaju predavanja i savjetovanja u privatnim kompanijama i koliko su za to plaćeni. Koji to suci rade?

- Suci našeg suda ne održavaju predavanja i savjetovanja u privatnim kompanijama.

Sudjeluju li suci kao predavači na fakultetima i drugim učilištima, koliko često i uz kakve naknade, jesu li članovi sportskih ili drugih udruga i jesu li o tome obavijestili predsjednika suda i zatražili suglasnost za članstvo. O kojim se sucima radi?

- Suci našeg suda ne sudjeluju kao predavači na fakultetima i drugim učilištima. Sutkinja Ardena Bajlo je član ŠRD Zubatac, već dugi niz godina i za to joj nije potrebna suglasnost predsjednika suda.

Jesu li na istom ili drugom sudu zaposleni članovi uže ili šire obitelji vaših sudaca? O kojim je sucima riječ?

- Na Županijskom sudu u Zadru je zaposlena supruga predsjednika suda suca Tomislava Jurline. 

Obavljaju li na području nadležnosti pojedinog suda članovi obitelji sudaca i neke druge pravosudne poslove, poput odvjetništva ili bilježništva? Koji su to suci?

- Sin i brat sutkinje Ardene Bajlo su odvjetnici u Zadru.

Supruga predsjednika Jurline je Antonija Jurlina, sudska službenica na Županijskom sudu, a na službenim stranicama suda navedena je kao ravnateljica sudske uprave.

O sinu i bratu sutkinje Ardene Bajlo mediji su već izvještavali, poglavito u kontekstu sudskog spora između Ardene Bajlo i Kristijana Kapovića, bivšeg načelnika Općine Vir. Sin bivše predsjednice Trgovačkog suda Ardene Bajlo je odvjetnik David Bajlo koji radi u odvjetničkom uredu Kotlar i Vidov, u vlasništvu brata sutkinje Bajlo, Franka Kotlara, i odvjetnice Ane Vidov. Jedan od glavnih poslova tog poznatog zadarskog ureda je upravo trgovačko pravo, što znači da su česti ”gosti” baš na Trgovačkom sudu u Zadru. 

Šest sudaca i četiri savjetnika

Prema podacima na službenim stranicama, suci na Trgovačkom sudu u Zadru su: Ardena Bajlo, Ana Markač, Tina Grgas, Tomislav Jurlina, Katarina Zdunić i Terezija Goreta. Anamarija Kovačić Milković je viša sudska savjetnica, a Andrej Margarin, Iva Begonja Vuković i Ante Perković su sudski savjetnici. 

02. svibanj 2024 21:24