StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANKA DARIJA ŠIMUNOV TRAŽI POMOĆ

Pomognite mi organizirati aukciju doniranih slika, trebam novac za nastavak liječenja

Piše Iva Ivanac
5. listopada 2017. - 21:53
simunov-051017

Za Dariju Šimunov znaju mnogi Zadrani zbog teške bolesti koja ju zadesila 2006. godine dok je još bila studentica komparativne književnosti u Zagrebu. U početku joj je bila dijagnosticirana multipla skleroza, a potom je 2014. godine otkriveno da boluje od neuroborelioze. Darija se ni tada nije predala, ova 32-godišnjakinja uspješno je dobila bitku protiv bolesti koju prenose krpelji zaraženi bakterijom borreliom burgdorferi. No ta je bitka imala svoju cijenu. Nova dijagnoza značila je da je godinama bila krivo liječena što je za sobom ostavilo brojne štetne posljedice za njezino zdravlje.

- Doktori su mi prvo dijagnosticirali multiplu sklerozu i dugo su me godina tako i liječili. No 2014. se otkrilo da bolujem od neuroborelioze. Liječnici su me osam godina pogrešno liječili što je ostavilo velike posljedice na moje tijelo, ali sam sada na svu sreću zdrava – govori nam Darija čije je zdravstveno stanje sada u dobrom stanju.

- Nisam više bolesna, ali preda mnom je još puno posla kako bi se vratila na staro – kaže nam.

Iako se izliječila od teške bolesti, Dariji je potrebno još vremena kako bi u potpunosti mogla samostalno funkcionirati. Trenutno sa njom svaki dan radi fizioterapeut, ali uskoro bi trebalo započeti i terapija pomoću robota u poliklinici Glavić u Dubrovniku koje su za nju i njenu mamu Tanju jednostavno preskupe.

Prije dvije godine slikar Jozo Pišković poklonio je Dariji 70-ak slika prikupljenih putem slikarskih kolonija iz cijele regije kako bi ih mogla prodati i platiti potrebno liječenje.

- Željela bih da se javi neka dobra duša koja bi mogla organizirati aukciju na kojoj će se prodavati prikupljene slike kako bih prikupila novac za daljnje terapije – kaže Darija dodajući kako su joj se dosad pojedini ljudi javili s željom da organiziraju prodaju slika, ali do realizacije nikad nije došlo.

Troškovi fizikalne terapije koju odrađuje pet puta tjedno su 1250 kuna, a terapija robotike samo za donji dio tijela dođe 450 kuna po tretmanu.

- Uskoro bih trebala krenuti u Dubrovnik i odraditi prvu turu terapije. Prva tura bi trebala trajati oko mjesec dana, a njeni troškovi su jako veliki. Uz terapiju potrebno je dodatno platiti put i smještaj stoga ovim putem molim nekoga da se javi i da organiziramo aukciju slika pomoću koje ću, nadam se, skupiti određeni dio novaca kako bih mogla platiti troškove terapije – govori Darija koja još ne zna koliko će joj točno terapija robotike biti potrebno.

- Na tjednoj bazi će se raditi analize mog stanja pa će sukladno tome doktori odlučiti koliko će mi terapija biti dovoljno

Iako ju je bolest iscrpila, Darija se nakon izlječenja vratila jača nego ikad. Čak jer u međuvremenu stigla napisati i autobigrafiju koja nosi naziv „Cijena postojanja“.

- Najgore je sada iza mene. Spremna sam za novi život – kaže Darija vjerujući da će joj se netko ipak javiti i pomoći organizirati aukciju za nastavak liječenja.

26. travanj 2024 08:35