StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON GODINU DANA

Ponovno je objavljen natječaj za ravnateljsko mjesto u Znanstvenoj knjižnici Zadar! Hoćemo li imati reprizu prošlogodišnjeg skandala?

Piše AVŠ
11. srpnja 2022. - 20:01

Točno godinu dana nakon velikog skandala s izborom ravnatelja i povijesne sjednice gradskog vijeća, prve na kojoj HDZ nije imao većinu u gradskom vijeću, kada nije prošla Marijana Senkić Klapan, kandidatkinja predložena od strane upravnog vijeća (UV), ponovno je raspisan natječaj za ravnateljsko mjesto u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama, od kandidata se traži završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačeni studij, položen stručni knjižničarski ispit, najmanje pet godina rada u knjižnici, te stručne, radne i organizacijske sposobnosti.

Prije glasovanja na spomenutoj sjednici u kolovozu prošle godine, za govornicu je stao predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i održao govor u kojemu je kazao kako su se “rezultati natječaja do sada dogovarali izvan institucija ovog grada” i kako su “po prvi pokazali da natječaji za rukovodeća radna mjesta mogu biti stvarni, a ne napisani za nekoga”.

Novoj većini sporno je bilo puno toga, počevši od način izbora, koji nije niti javan niti transparentan jer u dokumentaciji koju je UV knjižnice poslalo članovima odbora uopće nije bilo životopisa druge kandidatkinje za ravnateljicu, dr. sc. Tatijane Petrić.

Petrić je, inače, nekadašnja ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te znanstvenica sa zvanjem knjižničarskog savjetnika, što je najviši stručni stupanj u knjižničarstvu. Do odlaska u Zagreb također radila u Znanstvenoj knjižnici.

Kad nije prošla za ravnateljicu, UV je Marijanu Senkić Klapan imenovalo za vršiteljicu dužnosti, a na toj je funkciji provela zadnjih godinu dana.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, obje kandidatkinje ponovno će se javiti na raspisani natječaj koji je otvoren do 21. srpnja.

Da će izbor za ravnateljsko mjesto u Znanstvenoj knjižnici ponovno biti pod budnim okom javnosti, ali i politike, dao je naslutiti Enio Meštrović i koji ga je objavio na svojoj Facebook stranici uz poruku „Veslaj!”.

04. svibanj 2024 09:54