StoryEditorOCM
4 kantunaZUM 4.0

Potpisan ugovor za nabavu pametnih prometnih rješenja vrijedan 9,6 milijuna kuna. Evo zašto će u Zadru sustav biti bolji nego u drugim gradovima!

Piše Iva Ivanac
7. srpnja 2021. - 14:19
Panel „Grad Zadar na putu prema pametnim prometnim rješenjima“ na kojem su sudjelovali Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, Alan Kociper, direktor tvrtke Inovativni Zadar, Edvin Šimunov, direktor tvrtke Liburnija, Marin Dvornik, pomoćnik direktora tvrtke Obala i lučice, Darko Ivanišević i Goran Ranogajec, predstavnici pružatelja usluga Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite.Grad Zadar

Zadar će kroz godinu dana postati pametniji kada je u pitanju javni prijevoz i promet u mirovanju, točnije parking. Naime, u srijedu je u Kneževoj palači potpisan ugovor, težak 9,6 milijuna kuna, za nabavu pametnih prometnih rješenja u sklopu projekta Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0).

Ugovor su potpisali gradonačelnik Branko Dukić i Krešo Culjak, predstavnik Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite. 

- Ovo je početak ostvarenja mog obećanja da će naša gradska uprava cijeli ovaj mandat intenzivno raditi na dovršetku svih procesa digitalizacije kako bi se do 2025. godine pozicionirali na mjesto digitalnog lidera u Hrvatskoj. ZUM smo identificirali među 5 ključnih projekata jer njime razvijamo novi digitalni prometni sustav za javni prijevoz i parking, kazao je gradonačelnik Dukić dodajući kako potpisom ovog ugovora započinju proces pametnog upravljanja prometom po uzoru na neke od velikih europskih gradova, a sve kako bi Zadar učinili još kvalitetnijom sredinom za život sugrađana i posjetitelja. 

Projektom ZUM 4.0 uvest će se novi sustavi u javni gradski promet - web portal i mobilna aplikacija za pametne telefone (Zadar Smart City Aplikacija), sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav pametnog parkiranja, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu te Centralni Informacijski Sustav (CIS), kao "srce" cijelog projekta. S obzirom na to da uključuje javni prijevoz i parking, partneri u projektu ZUM 4.0 su tvrtke Liburnija d.o.o. i Obala i lučice d.o.o..

image
Ugovor su potpisali gradonačelnik Branko Dukić i Krešo Culjak, predstavnik Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite. 
Grad Zadar

Povodom potpisivanja ugovora održan je i panel „Grad Zadar na putu prema pametnim prometnim rješenjima“ na kojem su sudjelovali Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, Alan Kociper, direktor tvrtke Inovativni Zadar, Edvin Šimunov, direktor tvrtke Liburnija, Eduard Duka, direktor tvrtke Obala i lučice, te Darko Ivanišević i Goran Ranogajec, predstavnici pružatelja usluga Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite.

Jedinstvenost projekta potvrdili su i Ivanišević i Ranogajec koji imaju rok od 10 mjeseci za implementaciju pametnih prometnih rješenja u Zadru.

- Za razliku od ostalih gradova, u Zadru se ne vrši digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već se kreiraju novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima, istaknuo je Ivanišević dok je Ranogajec istaknuo razliku projekta koji će se napraviti u Zadru i onih koji su dosada napravljeni u ostalim hrvatskim gradovima kao što je Split.

- U današnje se vrijeme bilo kakva digitalizacija naziva pametnom, ali to nije tako. Ako se samo digitaliziraju postojeći procesi, onda to rješenje nije pametno. Uzmimo za primjer slučaj s pametnim parkiranje: parkirna mjesta se čipiraju, server registrira slobodna mjesta, a korisnik u aplikaciji vidi što je slobodno, a što nije. Međutim, kada takvom sustavu pridodamo umjetnu inteligenciju ona sustav uči o navikama građana. Uči o tome što će se dogoditi kada sunce sja ili kada pada kiša, gdje se građani zadržavaju pet minuta, a gdje satima. Kada sustav nauči takve podatke onda on funkcionira na temelju predikcija te vas upućuje u zonu gdje je velika vjerojatnost da ćete pronaći parking, a kada dođete do te lokacije, onda vam nudi i slobodna parkirna mjesta, kazao je Ranogajec dodajući kako je upravo to temeljna razlika između sustava koji će se napraviti u Zadru i ostalih sustava koji trenutno postoje u drugim gradovima.

image
Grad Zadar
 

Projekt težak 15 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta punog naziva “Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)” je 14.813.840,30 kuna, od čega 12.160.000 kuna čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Projekt je pripremila gradska tvrtka Inovativni Zadar koja je u proteklih desetak godina pokrenula niz značajnih IKT projekata.

26. travanj 2024 23:53