StoryEditorOCM
4 kantunaKREĆE SUĐENJE

Potvrđena je optužnica za mobing protiv Ante Barića, bivšeg člana uprave Turisthotela. Evo za što se tereti...

Piše Ivica Nevešćanin
10. rujna 2023. - 21:26

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu za mobing protiv 42-godišnjeg Ante Barića, bivšeg člana uprave Turisthotela i sina Ante Barića, bivšeg člana NO Turisthotela i jednog od najvećih pojedinačnih dioničara te najveće hotelijerske kuće u Dalmaciji, koju je nedavno preuzela Tankerska plovidba.

Optužno vijeće svoju je odluku donijelo na sjednici 16. kolovoza ove godine, jedanaest mjeseci nakon podizanja optužnice, odnosno nakon završetka žalbenog postupka kojeg su pokrenuli Barićevi odvjetnici. Predmet je predan u rad sucu Anti Bačiću koji bi uskoro trebao zakazati prvo ročište na Općinskom sud u Zadru.

Podsjetimo, kao što je Zadarski.hr već pisao, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Ante Barića 28. listopada 2022. za „kazneno djelo protiv radnih odnosa i socijalnih osiguranja – zlostavljanjem na radu” (čl. 133. st. 1. Kaznenog zakona)”, tražeći za njega kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine, ako ne počini novo kazneno djelo. 

Istog tog dana kada je optužen Barić mlađi, 28. listopada 2022. započeo je proces prodaje Turisthotela Tankerskoj plovidbi. Tog su dana Ante Barić stariji (8,95 posto), Danka Nekić (5,4 posto), Zoran Milišić (4,85 posto) i Matko Stojanov (2,7 posto) prodali svoje dionice Tankerskoj plovidbi koja je tako stekla 22 posto vlasništva, čime je počelo njihovo preuzimanje Turisthotela.

U trenutku podizanja optužnice Ante Barić mlađi bio je već dva mjeseca nezaposlen. Naime, zbog prijave za mobing uprava Turisthotela ga je najprije suspendirala s mjesta člana uprave, a ubrzo nakon toga dobio je i izvanredan otkaz. Protiv takve odluke uprave Turisthotela, koju je provela bivša direktorica Meri Matešić Sičić, a većinom glasova potvrdio Nadzorni odbor, oštro je bio Ante Barić stariji, što je izazvalo novu eskalaciju sukoba između njega i Frane Skoblara, nekadašnjeg predsjednika NO i najvećeg pojedinačnog dioničara.

Ante Barić mlađi optužen je da je od kraja 2017. kao direktor nabave u Turisthotelu, a zatim od 2020. pa sve do siječnja 2022. kao član uprave Turisthotela zadužen za nabavu i tehnički sektor, dakle u vremenu dužem od četiri godine, nad žrtvom (oštećenikom), također zaposlenim u Turisthotelu na radnom mjestu direktora, provodio mobing u vezi s njegovim radom, i to bez opravdanih razloga, ali s ciljem da ga ponizi i omalovaži.

Barić se, prema optužnici, verbalno iživljavao nad oštećenikom na način da mu je učestalo slao poruke uvredljivog i ponižavajućeg sadržaja kako je „on uzrok svih problema”, da je „uhljeb i neradnik”, da se „ili promijeni i postane normalan ili će tu imati probleme sa svima, kao i u ostalim firmama u kojima nije bio zaštićen”, da je „kukavica, nesposoban, licemjer”, da je „zavidan i ljubomoran”.

Nazivao ga je pogrdnim imenima, učestalo mu slao mejlove s neprimjerenom komunikacijom i zapovjednim tonom, te ga je izostavljao iz komunikacije sa zaposlenicima sektora u kojem je bio direktor i nadređen ostalim zaposlenicima. Izravno mu je izdavao naredbe i dogovarao poslove s djelatnicima u njegovom sektoru bez njegovog znanja, a nakon što je žrtva takvo postupanje prijavila upravi Turisthotela, govorio je da će ga primjereno sankcionirati.

Uslijed svega toga kod oštećenika se razvio anksiozno-depresivni poremećaj te je potražio liječničku pomoć i uzimao adekvatnu terapiju. Dakle, Barić je, prema tvrdnji Odvjetništva, kroz niz godina na radu i uvezi s radom vrijeđao oštećenika, ponižavao i na drugi način uznemiravao i time narušio njegovo zdravlje, zaključuje se u optužnici koju potpisuje zamjenica Općinske državne odvjetnice, Vanja Višković.

U svojoj obrani Barić je u cijelosti osporio da je sa žrtvom neprimjereno komunicirao, a posebno da je prema njemu vršio zlostavljanje na radu. Naprotiv, u svojoj je obrani rekao kako je ovaj postupak pokrenut protiv njega s namjerno da ga se difamira i tako smijeni s pozicije člana uprave.

Barićeva obrana uložila je prigovor na optužnicu tražeći izuzeće WhatsApp komunikacije, odnosno poruka, koje su navodno pribavljene nezakonito. Tražili su i dodatno vještačenje oštećenika na Psihijatrijskoj klinici Vrapče u Zagrebu. Dodatno vještačenje je pribavljeno, a izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru je odbacilo zahtjev obrane za izuzimanje tobože nezakonitih dokaza.

Ante Barić mlađi je smijenjen s mjesta člana uprave 8. travnja 2022., nakon što se žrtva mobinga obratila upravi i NO Turisthotela kojim je predsjedao Frane Skoblar. U tročlanoj upravi tada su još bili Rikardo Hesky, kao predsjednik, i Danka Nekić kao članica. No ubrzo odlazi i Hesky, navodno sporazumno, a u upravu, svedenu na dva člana, ulazi Meri Matešić Sičić kao nova predsjednica.

Nova predsjednica 20. lipnja 2022. Anti Bariću mlađem zbog mobinga uručuje otkaz, a on tu odluku zaprima tek 31. kolovoza 2022. i to putem oglasne ploče, jer je izbjegavao njenu dostavu. Štoviše, pokrenuo je tužbu protiv Turisthotela za ništavnost ugovora o otkazu. Tužbu je čak i dobio u prvom stupnju, međutim, nakon što je Turisthotel obaviješten da je sudac Tomislav Bago presudio u korist Barića mlađeg zbog ogluhe, shvatili su da Barićevu tužbu nikad službeno nisu dobili. Odnosno, da su je ipak dobili, ali se ”slučajno” zagubila kod jedne tajnice. Kada su shvatili što se događa, Turisthotel je uložio žalbu na sudsku odluku u korist Barića koja im je prihvaćena, tako da će sudac Bago u ponovljenom postupku ponovno odlučivati o Barićevom zahtjevu za ništetnost odluke o otkazu.

03. svibanj 2024 00:48