StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJELOMNA VIJEST

Potvrđeno je rješenje o pokretanju USKOK-ove istrage protiv predsjednika Općinskog suda Marija Pešića! Slijedi mu suspenzija i razrješenje?

Piše Ivica Nevešćanin
17. siječnja 2024. - 10:33

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Mario Pešić uskoro bi mogao biti suspendiran i razriješen s mjesta najvećeg suda u Zadarskog županiji.

Naime, istražni sudac Županijskog suda u Splitu u ponedjeljak je odbacio Pešićevu žalbu na USKOK-ovo rješenju o provođenju istrage protiv njega zbog sumnje da je kao predsjednik suda zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službenu ili poslovnu dokumentaciju. 

- Sudac istrage odluku je donio u ponedjeljak te odbio žalbu suca Pešića na rješenje o pokretanju istrage čime je to rješenje poslao pravomoćno – potvrdio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, sudac Dinko Mešin.

Da je sudac Pešić potencijalni kandidat za USKOK-ovu istragu prvi je ukazao portal Zadarski.hr kada je otkrio da su suci kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru protiv njega podnijeli kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog ozbiljnih optužbi da je iskoristio svoj položaj kako bi službeni automobil koristio u privatne. 

Nakon što je 27. listopada prošle godine USKOK pokrenuo istragu, predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ je rekao da će prijedlog za razrješenje predsjednika Općinskog suda u Zadru Marija Pešića podnijeti Državnom sudbenom vijeću (DSV) tek nakon što USKOK-ovo rješenje postane pravomoćno. Dotad je 46-godišnji Pešić, kojem mandat ističe u kolovozu ove godine, i dalje bio na dužnosti predsjednika suda.

Glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović objasnila je tom prilikom da će predsjednik Đerđ, nakon pravomoćnosti rješenja o pokretanju istrage, postupiti sukladno odredbi članka 73. stavak 3. i članku 85. stavak 5. Zakona o državnom sudbenom vijeću te podnijeti DSV-u prijedlog za udaljenje suca Marija Pešića od dužnosti, ali i prijedlog za njegovo razrješenje kao predsjednika suda.

Dodala je kako prema odredbi članka 73. stavka 2. Zakona o državnom sudbenom vijeću sudac može biti udaljen s dužnosti, između ostaloga, kada je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina. Odluku o udaljenju suca donosi, prema stavku 4. istog članka, Državno sudbeno vijeće (DSV) na prijedlog predsjednika toga suda, višeg suda, predsjednika Vrhovnog suda RH ili nadležnog Sudačkog vijeća.

- Prema odredbi članka 85. stavak 4. točka 8. Zakona o državnom sudbenom vijeću, vijeće će predsjednika suda razriješiti dužnosti, kada je privremeno udaljen sa sudačke dužnosti, a prema stavku 5. istog članka prijedlog za razrješenje predsjednika suda može podnijeti predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda RH i ministar nadležan za poslove pravosuđa. Prema odredbi članka 17. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, kazneni postupak započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage ili potvrđivanjem optužnice ako istraga nije provedena. Kako su za kaznena djela iz članka 279. i članka 291. stavak 1. Kaznenog zakona propisane kazne zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, kazneni postupak za takva kaznena djela započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage sukladno odredbi članka 17. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku – pojasnila je Radanović.

Podsjetimo, USKOK je na temelju kaznene prijave sudaca Županijskog suda u Zadru, donio rješenje o provođenju istrage protiv Pešića.

Osnovano se sumnja da je kao predsjednik Općinskog suda u Zadru od 5. do 17. siječnja 2022., u Zadru i drugim mjestima u Hrvatskoj, protivno Pravilniku o načinu korištenja službenih automobila Općinskog suda u Zadru kojim je propisano da predsjednik suda ima pravo koristiti službeno osobno vozilo 24 sata dnevno za potrebe obavljanja posla, službeni automobil koristio u privatne svrhe te potom navedeno prikrio neistinitim prikazivanjem svojih službenih obveza.

Sumnja se da je sastanak predsjednika više općinskih sudova koji je bio zakazan za 11. siječnja 2022. godine u Općinskom sudu u Novom Zagrebu iskoristio za višednevno izbivanje sa svog radnog mjesta odnosno da je sa službenim vozilom napustio Zadar 5. siječnja 2022. te je do održavanja navedenog sastanka vozilo koristio isključivo za svoje osobne potrebe.

Kako bi prikrio neopravdano izbivanje s radnog mjesta 7. i 10. siječnja 2022. u putni nalog je 17. siječnja 2022. neistinito unio da je u razdoblju od 5. do 12. siječnja 2022. bio na službenom putovanju te da je u tu svrhu koristio službeno vozilo. Putni nalog i izvješće o rezultatima službenog putovanja okrivljenik je zatim predao djelatnicima Ureda predsjednika suda koji su ga proslijedili u računovodstvo suda. 

04. svibanj 2024 14:29