StoryEditorOCM
4 kantunaPREDATORI NAPADAJU

Poznati zadarski poduzetnik tužio državu jer su mu ptice i vidre pojele - pastrve! Evo što je sud odlučio...

Piše B. S.
9. srpnja 2024. - 21:48

Trgovački sud u Zadru odbio je zahtjev tvrtke Ribarstvo d.d. iz Donje Suvaje u Općini Gračac, u vlasništvu Miodraga Lacića, za isplatu 133.357 eura od strane države zbog štete koju ribojedne ptice i vidre nanose njihovom uzgajalištu pastrva.

Pastrvski ribnjak u Donjoj Suvaji postao je privlačna meta za predatore poput ribojednih ptica i vidri. Prema navodima uzgajivača, ovi predatori upadaju na područje ribnjaka i hrane se ribama u uzgoju, unatoč poduzetim zaštitnim mjerama. Ribojednih ptica je sve više zbog manjka hrane u prirodnim vodotocima, dok vidre prokopavaju putove ispod betonskih zidova i oštećuju žičane mreže, nanoseći značajnu štetu uzgajivaču.

Prema pravilnicima o strogo zaštićenim vrstama, ribojedne ptice i vidre su zaštićene te je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje ili uništavanje legla, osobito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije. Ova zaštita otežava uzgajivačima borbu protiv ovih predatora.

Za štetu nastalu 2013. godine, Visoki trgovački sud vratio je slučaj na ponovno razmatranje nakon što je prvotno odbijen zahtjev Ribarstva d.d. Ključna sporna činjenica bila je da tvrtka nije u propisanom roku podnijela zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za dodjelu novčanih sredstava hladnokrvnim ribnjacima za nadoknadu štete nastale zbog suše, ihtiofagnih ptica i vidri. Dodatno, društvo nije dostavilo Povlasticu za akvakulturu, što je također onemogućilo isplatu odštete.

Sud je ponovno odbacio tužbeni zahtjev Ribarstva d.d. te naložio tvrtki plaćanje sudskih troškova državi. 

Ribarstvo d.d. jedna je od tvrtki kojom se Miodrag Lacić bavi uzgojem pastrva. U Donjoj Suvaji bavi se proizvodnjom, preradom i prodajom pretežito pastrvske mlađi i konzumne pastrve.

Faktograf je prošle godine izvijestio da je njegova druga tvrtka, Adriatic Farming, bez potrebne dokumentacije iskopala kanal do korita rijeke Une te u njega položila tri cijevi, što vodi do njihovog ribogojilišta u Donjoj Suvaji.

Lacić je nekadašnji većinski vlasnik i direktor "Adrie", jedne od najvećih riboprerađivačkih tvrtki u Hrvatskoj.

 

05. rujan 2024 08:03