StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE TKO

Predstavljamo 17 kandidata HDZ Zadarske županije za VII. i IX jedinicu. Tko bi mogao proći...

Piše I.N./I.I.
21. ožujka 2024. - 22:18

Županijski odbor HDZ-a predložio je kandidate za liste na predstojećim parlamentarnim izborima u VII. i IX. izbornoj jedinici. Među 17 kandidata samo su tri žene. Na listi za IX. izbornu jedinicu naći će se po pet kandidata iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije te četiri kandidata iz Šibensko-kninske županije, dok će na listi VII. izbornu jedinicu biti samo jedan kandidat iz Zadarske županije.

Očekuje se da će u Sabor na kraju proći ukupno četvero kandidata iz Zadarske županije, troje u IX. i jedan u VII. Izbornoj jedinici.

ŠIME ERLIĆ - Ministar regionalnog razvoja i EU fondova, i aktualni predsjednik zadarskog HDZ-a, trebao bi se naći visoko na listi u IX. izbornoj jedinici. Iako su neki očekivali da će biti nositelj liste to je mjesto zaslužio ministar Ivan Malenica koji je i na prošlim parlamentarnim izborima "izborio" prvo mjesto. Razlog neki u HDZ-u vide zbog činjenice da je na zadnjim lokalnim izborima zadarski HDZ po prvi put od 1991. izgubio većinu u Gradskom vijeću, dok je situacija u Šibeniku puno jasnija, i HDZ nesputano vlada.

Erlića mnogi vide na drugom mjestu, no na njega "pikira" i Ante Sanader, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Sanader ima prednost s obzirom na nove granice izbornih jedinica i veći birački bazen kojem se obraća, od Trogira, preko Kaštela do Solina, što znači da bi Erlić mogao biti treći. Ali, nikad ne reci nikad, Erlić na izbor kreće kao ministar, a ako HDZ pobijedi, velike su šanse da opet bude član Vlade.

Erlić je zadarskoj javnosti postao poznat 2014. godine kada ga je gradonačelnik Božidar Kalmeta postavio za prvog pročelnika novoosnovanog Upravnog odjela Grada Zadra za EU fondove. Od tada pa do odlaska u Vladu 2020. godine za njim se kao sjena vuku grijesi oca Novice koji je sa Renom Sinovčićem optužen u Aferi Ribar. U Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova najprije dolazi na operativno mjesto državnog tajnika za strateško planiranje i koordinaciju fondova Europske unije te za europsku teritorijalnu suradnju, a nakon odlaska ministrice Nataše Tramišak preuzima njezino mjesto. 

JOSIP BILAVER - Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na tu je poziciju "zasjeo" 2019. godine. U tom je ministarstvu od 2017. godine kada je bio pomoćnik ministra Olega Butkovića. Bio je zastupnik u 8. sazivu Hrvatskog sabora, gdje je 2016. godine bio potpredsjednik Odbora za europske poslove, a prije toga je radio u privatnom sektoru kao direktor tvrtki Mediatus poslovno savjetovanje j.d.o.o. i Alicante Consult d.o.o. Mnogi upravo Bilavera vide kao nasljednika ministra Butkovića u novoj vladi HDZ-a, ali i kao glavnog kandidata za nasljednika Kalmete na mjestu predsjednika ŽO HDZ-a. Ostat će upamćeno da se izborio za novi zakon o pomorsko dobru koji je imao velike otpore u javnosti i još uvijek izaziva prijepore oko primjene pojedinih pravilnika. Njegovo vrijeme u visokoj politici, kao i Erlićevo, tek dolazi.  

NIKOLINA BARADIĆ - Najmlađa saborska zastupnica HDZ-a u prošlom sazivu u Sabor je dospjela kao zamjena za Božidara Kalmetu koji je na prošlim izborima osvojio najveći broj preferencijalnih glasova. Kćer je dugogodišnjeg bivšeg načelnika Stankovaca Željka Baradića koji se njezinim angažmanom povukao iz politike i javnog života. Odlaskom u Sabor svoj posao medicinske sestre u Općoj bolnici Zadar je stavila u mirovanje. Mediji su Baradić isticali kao jednu od najneaktivnijih zastupnica koja se rijetko javlja za riječ. Portal medicinskasestra.eu jednom je tako izračunao kako je jedna njena riječ u Saboru u 2021. godini vrijedila 130 kuna.  

RADE ŠIMIČEVIĆ - U Sabor je ušao prije četiri godine nakon što je na 16 godina proveo kao ravnatelj zadarske Gimnazije Vladimir Nazora. Šimičević je bio i gradski vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća, a prošle se godine u medijima najviše spominjao zbog tužbe koju je podnio protiv Općine Sali za ometanje posjeda zbog učiteljskog stana na rivi. Šimičević ga se domogao pod čudnim okolnostima, a pravna sapunica još uvijek traje.   

ANTE BABIĆ - Zamjenik gradonačelnika Zadra svoj je radni vijek započeo u gradskoj upravi 2002. godine. Babić je 2017. godine postao kandidat za zamjenika gradonačelnika Branku Dukiću, a prezentiran je kao "novo lice" HDZ-a čiji je član od svoje 18. godine. Visoko mjesto na listi za njega bi bilo iznenađenje, što znači da bi i on mogao vidjeti Zagreb. 

ŽELJKO ČULINA - Ravnatelja Opće bolnice Zadar već godinama "guraju" kao kandidata za župana pa zašto ne bi i za saborskog zastupnika. Čulina je ravnatelj bolnice postao 2016. godine, a drugi mandat dobio je u jeku pandemije koronavirusa kad je bolnica prolazila kroz svoje najteže razdoblje od Domovinskog rata. Dugo godina bio i šef Odjela za pulmologiju, ali i županijski vijećnik. Među članovima stranke je omiljen, a na posljednjim unutarstranačkim izborima za članove županijskog odbora dobio je najviše glasova, više i od Erlića. 

IVAN JOHN KRSTIČEVIĆ - Direktor zadarske Čistoće i zamjenik predsjednika bibinjskog HDZ-a. Uvrštenje među kandidate za Sabor govori o njegovu unutarstranačkom rastu rejtinga, ali i ulozi koju kao direktor obavlja u najvećoj gradskoj komunalnoj tvrtki.

DAVOR LONČAR - Novo staro lice na listi je najdugovječniji načelnik u Zadarskoj županiji. Lončar je već odradio jedna saborski mandat, ali mu izgleda još nije dosta. Njegova se općina uzima kao primjer da se sve može kad se zna i hoće. Nekad spaljeno mjesto digao je poslije rata na noge te zahvaljujući poslovnim zonama stvorio jedan od najsnažnijih gospodarskih centara u Županiji nakon grada Zadra. Visoko mjesto ne bi trebalo nikoga iznenaditi, a moguć je i visok broj preferencijalnih glasova.

JURE BRIŽIĆ - Ambiciozni načelnik najveće otočne općine, Preka, trebao bi biti među sigurnim kandidatima za ulazak u sabor. Hoće li se to i dogoditi ovis hoće li biti među prvih osam, koji, prema stranačkim procjenama sigurno ulaze u sabor u IX. Izbornoj jedinici. 

IVICA ŠARIĆ - Načelnik Općine Zemunik Donji uspio je aktivirati potencijale općine u zaleđu Zadra gdje je razvojem infrastrukture i atraktivnim cijenama za općinsko zemljište uspio privući mlade obitelji iz cijele Županije, ali i Hrvatske te strane ulagače u nekretnine. Sve više od statusa kandidata za Sabor bilo bi iznenađenje. 

TOMISLAV KLARICA - Zamjenik benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića popunjava "kvotu" među kandidatima od strane ravnokotarskog HDZ-a. Više od toga ne treba očekivati.

DRINA & MATEA - Uz Nikolinu Baradić, predložene su još dvije žene, pročelnica u Gradu Biogradu Drina Bešenić i Matea Bakmaz. Drina je desna ruka gradonačelnika Ivana Kneza, slovi za dobru organizatoricu i operativku, a njeno uvrštenje među kandidate za Sabor najviše je što se dosad politički izložila. 

Bakmaz je predsjednica mladeži HDZ-a Zadar, zaposlenica Gradske knjižnice te kćer gradske vijećnice Marjane Bakmaz (HDZ). Nedavno je postala i predsjednica zadarskog ogranka Društva knjižničara. Njezino ime među kandidatima treba shvatiti kao zadovoljenje tzv. ženske kvote, bez većih očekivanja.   

SLOBODAN JURJEVIĆ - tajnik Grada Obrovca, ANTE BAŠIĆ - predsjednik HDZ Vir, NEDILJKO JOVIĆ - predsjednik HDZ Ražanac i STIPE ŽUNIĆ - predsjednik GO HDZ-a Pag, kandidati su iz gradova i općina koje su novom podjelom završile u 7. izbornu jedinicu gdje županijski HDZ očekuje prolaz jednog kandidata.

01. svibanj 2024 10:54