StoryEditorOCM
4 kantunaDANIEL RADETA

‘Prijavio sam zadarski portal jer je postao poligon za iživljavanje prepun mržnje. Godinama egzistira po neetičnim i nemoralnim načelima!‘

Piše Zadarski.hr
4. siječnja 2024. - 22:04

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zadar i gradski vijećnik Daniel Radeta prijavio je u četvrtak Agenciji za elektroničke medije portal 057info.hr zbog grubo kršenja Zakona o elektroničkim medijima.

- Danas sam Agenciji za elektroničke medije, to jest nadležnom Vijeću, podnio prijavu protiv web portala 057info.hr u vlasništvu tvrtke Ross Media Consulting d.o.o. iz Zadra, u vlasništvu Darka Smrkinića, zbog grubog kršenja Zakona o elektroničkim medijima. Naime, izdavač je po Zakonu dužan registrirati svakog korisnika koji ima mogućnost komentiranja članaka na web stranicama, međutim na ovom portalu korisnicima je omogućeno anonimno komentiranje bez ikakve registracije - navodi Radeta.

Članak 94. Zakona o elektroničkim medijima kaže: pružatelji elektroničkih publikacija odgovorni su za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji, uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici ako propusti registrirati korisnika i ako nije na jasan i lako uočljivi način upozorio korisnika na pravila komentiranja i na kršenja odredaba iz stavka 2. ovoga članka sukladno članku 24. stavcima 3. do 5. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi zaštitili maloljetnike, sukladno članku 14. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju, sukladno članku 16. ovoga Zakona poštivati autorska i srodna prava,  poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na kaznena djela terorizma iz članka 99. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.), kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju iz članka 125. Kaznenog zakona.

- Dakle vlasnik, to jest pružatelj ove elektroničke publikacije, osim nadimka, ne zna apsolutno ništa o neregistriranim korisnicima koji svojim komentarima svakodnevno ulaze u sferu ozbiljnih kaznenih djela. Ovaj portal tako godinama egzistira po neetičnim i nemoralnim načelima, misleći pritom kako isti dozvoljava laži, prijetnje i klevete zanemarujući pozitivno propisane članke Zakona, a sve s ciljem ostvarivanja što veće posjećenosti i zarade - navodi Radeta, te dodaje kako je 057info.hr s godinama postao poligon za iživljavanje, prepun mržnje, a do dan danas nitko od tih anonimnih komentatora nikada nije odgovarao za niti jednu napisanu riječ. 

- Klevete, prijetnje i laži postale su sastavni dio gotovo svakog članka objavljenog na ovom portalu. Vlasnik portala po tom pitanju nije napravio ništa kako bi zaštitio čitatelje od sadržaja koji potiče na nasilje i mržnju. Naknadnom, ali najčešće sporom i zakašnjelom reakcijom administratora, brisanjem komentara ili onemogućavanje komentiranja, ne postiže se nikakav efekt jer je eventualna šteta do tada već nastala - kaže zadarski SDP-ovac koji je u petak, 29.prosinca 2023., podnio prijavu DORH-u protiv više nepoznatih počinitelja zbog prijetnji po članku 139. st 3. Zakona o kaznenom postupku, a dio prijave se odnosi i na anonimne komentare s ovog portala.

- Zbog svega navedenog, vlasnika ovog portala, to jest izdavatelja ove elektroničke publikacije, smatram jednako odgovornim koliko i onog tko je napisao takav komentar, jer mu je upravo taj isti vlasnik to i omogućio. Od nadležnog Vijeća za elektroničke medije sam zatražio promptnu reakciju i utvrđivanje svih navedenih nezakonitosti uz propisane sankcije - priopćio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a.

26. travanj 2024 11:50