StoryEditorOCM
4 kantunaJEDAN DIREKTOR

Pripajanje Odvodnje i Vodovoda te drugih komunalnih tvrtki Zadar će dobiti super-tvrtku s preko 400 zaposlenih! Hoće li biti otkaza?

Piše Iva Ivanac
19. prosinca 2023. - 18:09

Zadarska Odvodnja i Vodovod spojit će se u jednu tvrtku. Gradsko je vijeće na posljednjoj sjednici dalo zeleno svjetlo za pripojenje Odvodnje zadarskom Vodovodu, ali i suglasnost da se Vodovodu pripoje i druge tvrtke koje imaju jednaku ili sličnu djelatnost na području Zadarske županije. 

Pripajanjem u jednu tvrtku pod krovnim imenom Vodovod ostaje samo jedan direktor, a do isteka mandata, tu će dužnost obnašati direktora Vodovoda Tomislav Matek. Vodovod će tako postati najveća komunalna tvrtka u vlasništvu Grada Zadra, koji je dosad imao 71,18 posto vlasništva Vodovoda te sto posto Odvodnje, s preko 400 zaposlenih. No hoće li građani imati ikakve beneficije od pripajanja komunalnih tvrtki, hoće li biti viška radnika, odnosno otkaza, te ima li još interesa za pripajanjima drugih tvrtki, pitali smo direktora Mateka. 

- Pripajanjem tvrtki zadarskom Vodovodu jača se provedbena sposobnost i investicijski kapacitet isporučitelja radi provedbe EU investicija i nacionalnih investicija u sektoru vodnih usluga. Također, jača se financijska stabilnost, kao i financijska i tehnička samoodrživost isporučitelja vodnih usluga, bez daljnje financijske pomoći jedinica lokalne samouprave za redovno poslovanje – kaže Matek i dodaje kako će se povezivanjem Odvodnje i drugih komunalnih tvrtki za isporuku vode omogućiti ujednačavanje cijene vode te se osigurava da cijena vode bude socijalno priuštiva potrošačima i to u granicama ekonomske učinkovitosti isporučitelja, a u pravilu do tri posto neto raspoloživog dohotka kućanstva godišnje. Također, osigurava se integracija preko 200 malih lokalnih nereguliranih vodovoda, bez adekvatne kontrole kvalitete vode, u sustav javne vodoopskrbe.

Pripajanje komunalnih tvrtki zakonska je obveza koja je stupila na snagu sredinom 2019. godine. Zakonom o vodnim uslugama propisano je kako se vodne usluge na uslužnom području pružaju putem jednog javnog isporučitelja vodnih usluga. Uredbom o uslužnim područjima određeno je društvo preuzimatelj, a Vlada je krajem lipnja ove godine donijela Uredbu o uslužnim područjima.

Uredbom je određeno kako je Vodovod Zadar društvo preuzimatelj na uslužnom području 30 koje obuhvaća gradove Nin, Obrovac i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Gračac, Jasenice, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Starigrad, Sukošan, Škabrnja, Vir, Vrsi i Zemunik Donji u Zadarskoj županiji te naselje Štikada iz Općine Lovinac u Ličko-senjskoj županiji. 

Proces dakle obuhvaća ukupno 12 dionika, a to su uz zadarski Vodovod i Odvodnja Zadar, Vodovod Vir, Gračac Vodovod i Odvodnja, Komunalno Društvo Dugi Otok i Zverinac, Sabuša, Odvodnja Bibinje-Sukošan, Zemunik Odvodnja, Odvodnja Novigrad, Odvodnja Poličnik, Otok Ugljan te Odvodnja Kali. No, iako se 11 tvrtki pripaja Vodovodu Zadar to ne znači da će biti potrebno osnovati novu komunalnu tvrtku.

- Pripajanje društava ne predstavlja osnivanje nove komunalne firme, već će se navedena društva pripojiti Vodovodu Zadar prijenosom cijele imovine u zamjenu za udjele u društvu preuzimatelju. Uprava javnog isporučitelja ima jednog člana – direktora društva te jednog zamjenika direktora u svojstvu zamjenika člana uprave. Direktora i zamjenika direktora imenuju Skupština društva na razdoblje od četiri godine, objašnjava Matek koji očekuje kako će postupak pripajanja biti dovršen do kraja 2024. godine.

Hoće li zbog pripajanja doći do viška radnika i mogućih otkaza?

- Tvrtke koje se pripajaju Vodovodu Zadar ne smiju imati veći broj zaposlenih od onog kojeg su imali zadnjim danom 2018. godine. Ali to ne znači da će se dijeliti otkazi, jer Vodovod kao tvrtka kojoj se pripajaju ostale komunalne tvrtke ima pravo na zapošljavanje, a s obzirom na proširenja posla zasigurno ćemo trebati još kvalitetnih ljudi, kazao je direktor Matek dodajući kako prema Zakonu o radu, radnici kod pripajanja novom poslodavcu zadržavaju stečena prava u svezi s radnim odnosom kod prijašnjeg poslodavca. Također, kod prestanka radnog odnosa, zaštitna funkcija odredbi Zakona o radu vidljiva je i u činjenici da se pripajanje društva u sudskoj praksi ne smatra opravdanim razlogom za otkaz ugovora o radu.

image
Luka Gerlanc/Cropix
05. svibanj 2024 20:14