StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGRAFIJE ŠUME MUSAPSTAN U NEDJELJU POSLIJEPODNE

„Prizori su užasni, zar je moguće da se ništa ne može poduzeti?!“

Piše Branko Božić
2. prosinca 2018. - 19:41
WP_20181202_012

Na žalost, nikako da prestane „napad“ na floru i faunu zadarskih gradskih pluća, park šumu Musapstan. I nadalje bez imalo srama, straha i osjećaja za ljepotu i zelenilo ovog nam Bogom danog prirodnog bisera, uporno i konstantno ga se onečišćuje i zagađuje.

Ruku na srce, treba ipak biti realan i objektivan te priznati da su zadarske gradske institucije komunalnog predznaka u zadnjih godinu dana posvetile dosta pažnje i pozornosti naspram stanja i čistoće park šume Musapstan. To se ogleda u činjenici što svako malo šumom prođu i ono što uoče na terenu počiste i odvezu djelatnici zadarskih gradskih komunalnih poduzeća. Ali što to vrijedi kad se jedan dan počisti, a drugi dan već se talože nove gomile svakojakog smeća, čemu zorno svjedoče i ove naše najnovije fotografije, što smo ih ovjekovječili za našeg boravka u šumi Musapstan ove nedjelje u poslijepodnevnim satima. Ovih tridesetak fotografija nije sigurno konačna brojka, jer za detaljno obići čitavi šumski prostor potrebno je malo više vremena i truda od onog što smo ga mi imali na raspolaganju ove nedjelje.

Nedavno smo izvijestili kako su u sjeverozapadnom šumskom kvadrantu djelatnici jedne slovenske tvrtke prije dvadesetak dana okončali opsežne radove na čišćenju, sječi i uklanjanju starih, bolesnih i dotrajalih borova. Radovi su valjda bili nužni, tako je kazala struka. Ali sada nakon što su provedeni, šuma jednostavno na tom dijelu pruža sliku kao da ju je tornado pohodio. Posječeni trupci iz dana u dan se sigurno odvoze na za to dogovoreno mjesto.

No mi bi ovim putem priupitali Hrvatske šume, koje kao što je poznato gospodare šumom Musapstan, što je sa čišćenjem i odvozom posječenih krošnji i grana? Radi se uistinu o velikim količinama koje su razbacane na sve strane. Ako ih se pak stručno ne pokupi i ne zbrine, one će se do naredne ljetne sezone osušiti, te će biti potencijalni materijal za izbijanje šumskih požara.

O tome bi se itekako moralo voditi računa, s obzirom da se upravo tom problemu u park šumi Musapstan, po onome što se moglo vidjeti, u vremenu koje je iza nas, nažalost nije predavalo dovoljno pozornosti.

30. travanj 2024 03:47