StoryEditorOCM
4 kantunaODGODA

Problematični svećenik iz Sali nije se pojavio na zadarskom sudu zbog lažnog predstavljanja kad je glumio policajca. Zašto, ne zna ni njegov odvjetnik

Piše AVŠ
15. rujna 2020. - 13:13

Don Tomislav Vlahović, župnik koji je trenutno na službi u Salima na Dugom otoku, nije se u utorak pojavio na Općinskom sudu u Zadru gdje mu se sudi zbog slučaja iz 2017. godine, kada je kao kapelan Policijske uprave zadarske zloupotrebljavao svoje ovlasti i predstavljao se kao policajac.

Vlahović je tada bio župnik u Perušiću kod Benkovca, a mještani su ga prijavili kako ih je zaustavio u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac šibensko-kninske Policijske uprave. O problematičnom ponašanju mladog županika prvo su javno progovorila četvorica mladića koje je zaustavio i legitimirao, potom je dekretom biskupa Vojnog ordinarija razriješen službe u Ministarstvu unutarnjih poslova, a Općinsko državno odvjetništvo u Zadru na kraju je podiglo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda neovlaštenim obavljanjem službene radnje.

Iako je uredno primio poziv, na jučerašnje ročište pred sutkinjom Anom Zrilić nije se odazvao, niti opravdao izostanak. Njegov odvjetnik Boris Radman kazao je kako nije uspio sa mladim svećnikom stupiti u kontakt zbog problema s mobitelom, ali je zbog toga tražio odgodu ročišta iako su se su ostala četiri svjedoka, mladića koje je svećnik zaustavio, jučer pojavili na zadarskom sudu.

- Moj branjenik se do sada uredno odazivao na sudske pozive i zato je sada opravdano rezonirati kako ima opravdan razlog zašto nije pristupio. Pogotovo sada kada enormni broj ljudi obolijeva od korona virusa. Ovo ne znači da je radi toga izostao, ali može biti jedan od razloga- kazao je odvjetnik Radman dodajući kako bi ispitivanje svjedoka bez pristustva mladog svećenika bilo “kontraproduktivno” i “onemogućava njegovom branjeniku da aktivno sudjeluje u njihovu ispitivanju”. Zbog toga će, zaključio je Radman, ukoliko bude potrebno, tražiti ponovno pozivanje svih svjedoka. Inače, Vlahović je ranije kazao kako se ne osjeća krivim za ono što mu se stavlja na teret.

Sutkinja Ana Zrilić na kraju je zakazala novo ročiste za 20. listopada, a svećeniku dala rok do tri dana da opravda svoj izostanak.

Dok mu traje suđenje za slučaj iz benkovačkog zaleđa, don. Tomislav Vlahović nedavno je ponovno bio u središtu skandala, ovoga puta na Dugom otoku gdje je premješten nakon slučaja “policajac”. Mještani Luke, Žmana i Sali već mjesecima žale na problematično ponašanje i stavove mladog župnika koji se odbija pridržavati epidemioloških mjera, s oltara otvoreno propovijedajući kako je cijela priča o pandemiji velika urota i prijevara. Ne libi se ni javno prozivati one koji se, za razliku od njega, mjera pridržavaju, a Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza proslavio isticanjem HOS-ove zastave na župnu kuću.

26. travanj 2024 10:38