StoryEditorOCM
4 kantuna"GLAS ZA SPAS"

Prosvjed na Trgu: "Hrvatskoj su glavni izvoz mladi i obrazovani ljudi, a glavni uvoz strani radnici. Tražimo ostavku Plenkovića!"

Piše Iva Ivanac
12. listopada 2024. - 13:47

U subotu je na Narodnom trgu održan prosvjed građanskog pokreta Vratimo Hrvatsku Hrvatima pod nazivom "Dignimo glas za spas". Na prosvjedu se okupilo stotinjak građana među kojima je bio i predsjednik HSP-a Zadarske županije i gradski vijećnik Mate Lukić. 

Na prosvjedu su se govornici dotakli raznih tema, od uvoza stranih radnika, inflacije, povećanja troškova režija, poreza na nekretnine...

- Ovo nije skup protiv ljudi koji zarađuju, već protiv naše strukture vlasti koja izdaje nacionalnu sigurnost. Prosvjedom ne želimo poticati animozitet prema stranim radnicima, već ukazati da je ugrožena sigurnost. Svima su poznati vlasnici agencija koji dovode radnike, mi smo za strance postali El Dorado, a za domaće ljude Sirija, kazala je jedna od organizatorica prosvjeda, bivša županijska vijećnica Živog zida, Jadranka Adžić Sikirić.

image

Predsjednik HSP-a Zadarske županije i gradski vijećnik Mate Lukić

Jure Miskovic/Cropix

Predsjednica Udruge zviždač, dr. Marija Divić pozvala je na ostavku premjera Andreja Plenkovića te kazala kako se "u današnje vrijeme udara na obitelj više nego na išta". Dodala je i kako mogući razlog slabe posjećenosti prosvjeda i to što su u subotu ujutro u Zadru bile dvije delegacije ministarstava. 

- Ovdje smo da uputimo vapaj i krik protiv ciljanoga useljavanja mladih muškaraca sa skupim mobitelima kojima plaćamo socijalnu pomoć, dok oni pljačkaju vikendice po Lici, napadaju našu djecu i žene, leže po trgovima i zatrčavaju se u skupinama s noževima - takve ne želimo. Takve je Plenković, po nalogu doveo i uveo da žive u Lijepoj našoj, kazala je Divić.

Branitelj Robert Modrić opisivao je slučaj s Bilog briga u kojem je policija privela jednog muškarca iz Uzbekistana pod sumnjom da je pokušao seksualno iskoristiti dvije djevojčice od 11-godina. Dodao je kako su Hrvatskoj glavni izvoz mladi i obrazovani ljudi, a glavni uvoz strani radnici. Kazao je kako nije normalno da strani radnici ne uče hrvatski jezik te opisao kako je izgledalo život njegovih roditelja kada su se odselili u SAD. 

- Mi smo se uklopili u Americi i naučili jezik, a ne ti dođeš tu i ne znaš jednu riječ hrvatskog jezika. Di je tu zdrav razum, ovdje se radi o istrebljenju hrvatskog naroda. Iselilo je 400 tisuća mladih Hrvata, a sada želite i ovo malo hrvatskog naroda zamijeniti  stranim radnicima. Ugošćujete ortodonskog četnika koji propagira paljenje hrvatske zastave i uništavanje hrvatskog naroda, nećete dok sam ja živ, kazao je Modrić koji je zaradio pljesak okupljenih uz skandiranje "u boj, za narod svoj". 

image

Robert Modrić

Jure Miskovic/Cropix

Darko Vukić, sindikalni povjerenik Sindikalne podružnice Liburnije Zadar sindikata Zajedno, govorio je o tome kako su domaći radnici podređeni naspram stranih radnika.

- Liburnija je kroz medije prikazala da fali radnika, što je možda i istina, ali nedostaje ih zato jer je plaća 900 eura. Mi da dobijemo plaću od 1300 eura moramo raditi prekovremeno. Pogledajte plaće vozača u drugim gradovima, kod nas su najmanje. to je i dovelo do nekontroliranog uvoza vozača. Nemam ništa protiv stranih radnika, ali ono što je napravljeno u Liburniji ima negativan utjecaj na ekonomiju, kazao je Vukić. 

image

Darko Vukić, sindikalni povjerenik Sindikalne podruznice Liburnije Zadar sindikata Zajedno

Jure Miskovic/Cropix
12. listopad 2024 13:48