StoryEditorOCM
4 kantunaAKO JE USRED FILMA?

Protupožarni alarm u Kneževoj i Providurovoj aktivira se - zbog prašine! "I struje je nestalo, bilo je grozno"

Piše L.B.
30. kolovoza 2022. - 18:00

Protupožarni alarm koji se prošlog tjedna oglasio u Kneževoj i Providurovoj palači uzrokovao je i nestanak struje u ogranku Gradske knjižnice u Providurovoj palači, a struje nije bilo i još nekim dijelovima objekta.

Uzrok (samo)aktiviranja protupožarnog alarma je – prašina.

- To nije prvi put, a vjerojatno ni posljednji s obzirom na visoku osjetljivost optičkih i senzornih sustava. Pozvani su tehničari koji održavaju sustav u sve tri ustanove, koji su utvrdili da je uzrok aktiviranja alarma prašina – komentirala je pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić.

U Kneževoj palači, kako je obaviještena, događalo se to već nekoliko puta. U Providurovoj, koja je otvorena prije pet mjeseci i gdje je smješten i ogranak Gradske knjižnice, prošlog tjedna to se dogodilo prvi put, no korisnici Gradske knjižnice su doživjeli vrlo neugodno „audio iznenađenje“ kada se oglasio vrlo bučni alarm.

image

Odjel Gradske knjižnice u Providurovoj palači

Luka Gerlanc/Cropix

- Tu su stvari vrlo jasne, sustav zaštite od požara mora besprijekorno funkcionirati, a tzv. vatrodojavljivači se znaju oglasiti kad se na njima nakupi prašina. Treba ih čistiti i održavati. Pa u ustanovama se održavaju i vatrogasni aparati, mreža hidranata, kao i „panik rasvjeta.“ Unatoč redovitom održavanju, događa se da se protupožarni alarmi oglase, što nije ugodno – kazala je Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.

image

Providurova palača Zadar

Luka Gerlanc/Cropix

S obzirom da postoje dojavni alarmi, nitko od prisutnih ne treba pozivati ni vatrogasce niti dežurne službe, jer je sve umreženo i identičan alarm se oglašava i u tvrtkama koje brinu o opremi, kao i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

- U našoj matičnoj zgradi imali smo slučaj da je u toku noći ptica udarila u staklo. Istoga trenutka oglasio se protuprovalni alarm, a spojeni smo s centralnim dojavnim sustavom. Sve službe su odmah stigle na lice mjesta – navela je Kamber Kontić.

image

Odjel Gradske knjižnice u Providurovoj palači

Luka Gerlanc/Cropix

Osim tvrtki koji održavaju sustave, djelatnici u ovim ustanovama moraju proći obuku vezanu uz zaštitu na radu i o tome imati potvrdu. Ona obuhvaća tzv. rad na siguran način (svatko prema svom radnom mjestu), osposobljavanje za zaštitu od požara, te vježbe evakuacije.

image

 Doroteja Kamber Kontić
 

Jure Mišković/Cropix

- U slučaju protupožarnog alarma u Providurovoj palači, radi se o potpuno novom, sofisticiranom sustavu. Naši su tehničari osposobljeni za njihovo održavanje, sve je pregledano i rješeno u najkraćem roku, uključujući i nestanak struje – zaključila je Dina Bušić.

image

Dina Bušić

Jure Mišković/Cropix

- Osobno, bila sam u Gradskoj knjižnici kada se to dogodilo. Aktivirao se alarm, ljudi su doživjeli šok, jer je i struje nestalo. Valjda se to može malo bolje održavati - kazala je naša sugovornica.

03. svibanj 2024 14:35