StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 13 GODINA

Provedena sudska ovrha na Polačišću. Stanar: Ako me nisu ubili četnici, ovo će me ubiti! Zubčić: Ovako se HDZ u Zadru odnosi prema svojim građanima!

Piše MM
26. siječnja 2023. - 11:27

Uz asistenciju policije, u četvrtak je na Polačišću provedena sudska odluka kojom je tvrtka RamseyBay, nakon 13 godina sudovanja, uvedena u posjed svog zemljišta. 

Novi vlasnik je ogradio zemljište, a automobili stanara koji su se našli na njemu uklonjeni su uz pomoć pauk službe.

- Ako me četnici nisu ubili, ovo će me ubiti – dobacio je jedan od stanara zgrade u Svačićevoj ulici koji su uglavnom u tišini pratili sudski postupak. 

Podsjetimo, riječ je o dugogodišnjem sudskom sporenju između stanara i bivšeg vlasnika Mladena Ninčevića kojem su stanari, mahom sudionici i veterani Domovinskog rata, pozivajući se na pravo posjeda na dijelu gradske parcele, onemogućili da kupljeno zemljište privede namjeni, odnosno izgradi hotel. Zemljište je na koncu ovršila banka i prodala novom vlasniku, tvrtki RamseyBay u vlasništvu Denisa Mikana iz Australije.

Zemljište koje je Ninčević platio 29,5 milijuna kuna, Mikan je dobio na dražbi za 20,7 milijuna kuna.

U međuvremenu su pravomoćno okončani i sudski postupci u korist Ninčevića, odnosno Mikana, a pokušaj stanara da pokrenu reviziju odluke Županijskog suda kojom su izgubili pravo posjeda na parkiralište, Vrhovni sud je odbio 10. ožujka 2021. godine.

- Nakon 13 godina napokon je profunkcionirala pravna država i ulazi se u posjed. Nažalost, tvrtka Centar projekt više nije investitor, ovdje smo kao izvođači radova angažirani od strane investitora. Drago mi je da pravna država donijela ono što je trebala donijeti, a to je rješenje koje daje pravo stvarnom vlasniku ove nekretnine da uđe u posjed. Želim budućim investitorima sve najbolje, mi ćemo kao izvođači svoje usluge naplatiti, i to je sve što u ovom trenutku mi tu možemo – kazao je Ninčević.

Na pitanje je li prilikom provođenja sudske odluke bilo problema sa stanarima, jer je jedan od stanara dobacivao uvrede Ninčeviću pa je policija morala reagirati, Ninčević je kazao da se on ni sa kim ne svađa.

- Ne ulazim u takve odnose, ne želim se ni sa kim svađati. Svako ima svoje mišljenje, kad se dvoje ne može dogovoriti sud je tu da presudi, a ovdje je na djelu bila čista uzurpacija privatnog vlasništva i nažalost je oduzelo dugo vremena. Ono što bi u ovakvim slučajevima trebalo biti hitan postupak do šest mjeseci uzelo je 13 godina - rekao je.

image

Mladen Ninčević

Jure Miskovic/Cropix

Jedan je bager, prema Ninčevićevim zahtjevima, trebao poravnati dio zemljišta kako bi na njega stavili velike kamene blokove i time zagradili ulaz u novo gradilište, ali jednako tako spriječili stanare da tu dalje parkiraju. Ispred bagera stao je jedan stanar, no ubrzo ga je policija ispatila. Iako je i dalje ostao u blizini, bageru nije smetao te je nastavio s radovima poravnavanja.  

Na mjesto provedbe sudske ovrhe došao je i predsjednik Županijskog odbora SDP-a Jure Zubčić.

- Došao sam dati podršku stanarima ove zgrade s obzirom na to da je ovo eklatantan primjer kako se HDZ u Zadru odnosi prema svojim građanima. S obzirom na to da ljudi u ovom trenutku ostaju bez svog dvorišta ispred zgrade koja je tu skoro 60-ih godina, koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, kada znamo da investitor nije ispoštovao svoje ugovorne obveze s Gradom Zadrom. Ovo je najveća odgovornost Grada Zadra i svih prethodnih gradonačelnika, ne toliko privatnog investitora koji se isključivo bori za svoj kapital, ali jedini oštećenici, jedine žrtve su ovdje stanari ove zgrade. Svojim simboličnim dolaskom došao sam im na neki način dati podršku i smatram da Grad Zadar i gradonačelnik Dukić moraju riješiti ovaj problem i moraju iznaći rješenje za ove stanare - zaključio je Zubčić.

23. travanj 2024 10:36