StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI NEUSPJEH

Vrhovni sud odbio zadnji pokušaj stanara da zaustave tvrtku RamseyBay da uđe u posjed svog zemljišta na Polačišću! Dan Marinović: Nisam vidio odluku

Piše Iva Ivanac
2. prosinca 2022. - 19:23

Pravna borba stanara iz Svačićeve ulice na Polačišću protiv tvrtke RamseyBay koja je vlasnik zemljišta u dvorištu njihove zgrade primakla se svome kraju. Vrhovni sud Republike Hrvatske je 19. listopada odbacio zahtjev odvjetnika stanara Dana Marinovića za revizijom pravomoćne presude kojom je potvrđeno pravo tvrtke RamseyBay da uđe u posjed svog zemljišta.

​Odbijenica Vrhovnog suda za pokretanjem revizije ovrhe zapravo je posljednja pravna instanca na koju su stanari računali, ali na njoj nisu uspjeli ostvariti svoj interes. Jedino što im sada preostaje je pokretanje postupaka pred međunarodnim sudovima, ali ti postupci neće i ne mogu utjecati na daljnje postupke i planove tvrtke u vlasništvu australskog Hrvata Denisa Mikana.

image

Odluka Vrhovnog suda kojom se odbija zahtijev stanara za reviziju pravomoćne odluke

/Slobodna Dalmacija
image

Odluka Vrhovnog suda kojom se odbija zahtijev stanara za reviziju pravomoćne odluke

/Slobodna Dalmacija

Vrhovni sud je, kako je i očekivao odvjetnički tim ovrhovoditelja RamseyBaya, odbacio prijedlog za dopuštenje revizije jer nije osnovan, a kako je utvrdio i Vrhovni sud u svom rješenje te naveo kako "nisu ispunjene pretpostavke za intervenciju revizijskog suda".

- Ovršenici su cijelo vrijeme htjeli dobiti odgodu ovrhe i tražili su od Općinskog suda u Zadru da odgode postupanje o ovrsi, odnosno predaju nekretninu, sve dok Vrhovni sud RH ne odluči o njihovom prijedlogu za dopuštenje revizije. Prijedlog za odgodom ovrhe Općinski sud u Zadru prvi put je odbio u devetom mjesecu i sad je početkom studenog ponovno odbio njihovu odgodu ovrhe. Ovršenici su podnijeli i žalbu protiv rješenja kojom je ponovno odbijena odgoda ovrhe, ali sada kad je Vrhovni sud RH već utvrdio da njihov prijedlog za dopuštenje revizije nema nikakvog osnova i odbacio ga, njihov prijedlog za odgodu ovrhe postaje bespredmentan, kazao nam je odvjetnik Semian Mejak punomoćenik tvrtke RamseyBay.

Odvjetnik stanara Svačićeve ulice Dan Marinović je svoje prijedloge za odgodu ovrhe opravdavao zahtjevom za revizijom pred Vrhovnim sudom jer bi se u slučaju da je Vrhovni sud prihvatio njihov zahtjev, postupak vratilo na ponovno suđenje.

- Sada se više nema što čekati. Sud je utvrdio da su njihovi prijedlozi za odgodu ovrhe neosnovani i da nemaju nikakvog temelja te očekujemo da će biti odbačeni, istaknuo je odvjetnik tvrtke RamseyBay.

image

Sudsko vjestačenje na Polačišću 2017.

Luka Gerlanc/Cropix

​Komentar odluke Vrhovnog suda RH kojim je odbijen zahtjev za revizijom ovrhe zemljišta na Polačišću tražili smo i od odvjetnika Marinovića. Međutim, on nam je kazao kako nije upoznat s odlukom, ali i kako nije u mogućnosti provjeriti jer nije u blizini ureda, kao ni u Zadru.

​Marinović je istaknuo kako se ovaj problem može riješiti razgovorom između Grad i trenutnog vlasnika zemljišta kada su u pitanju parkirna mjesta stanara.

- Stanari se bore za svoje pravne interese temeljem kupoprodajnog ugovora koji je zaključen s Gradom i prijašnjim vlasnikom zemljišta. Oni su za to da Grad riješi problem s Denisom Mikanom, naveo je Marinović.

Podsjetimo i to da je na prošlom pokušaju ovrhe zemljišta na Polačišću koje se trebalo održati u utorak, Marinović podnio zahtjev za izuzećem sutkinje Tereze Mitrović i sudskog ovršitelja o čemu odlučuje predsjednik Općinskog suda u Zadru. Odluku o tome predsjednik Mario Pešić još uvijek nije donio. 

21. travanj 2024 23:23