StoryEditorOCM
4 kantunaNATJEČAJ NA UGLJANU

Psihijatrijska bolnica kreće u veliki biznis, traži investitora za projekt na gotovo 6 hektara! Ravnatelj dr. Mavar: "Zainteresiranih ima"

Piše Ivica Nevešćanin
20. siječnja 2024. - 10:56

Upravno vijeće Psihijatrijske bolnica na Ugljanu u petak je raspisalo javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu bolnice. Riječ je o prvom konkretnom koraku prema komercijalizaciji nekretnina u vlasništvu bolnice koja traži investitora za projekt izgradnje naselja namijenjenog zdravstvenom turizmu, odnosno ”za liječenje, rehabilitaciju i suživot s prirodom uz adekvatnu medicinsku skrb osoba sa psihičkim smetnjama”, kako se navodi u tekstu natječaja.

Pravo građenja daje se na pet parcela ukupne površine 5,8 hektara (58.802 kvadrata) na rok od 50 godina. Zemljište se nalazi u rubnom južnom dijelu mjesta Ugljan, a u okolici dominiraju Psihijatrijska bolnica i neizgrađena zemljišta. Nekretnina se nalazi u prvom redu do mora i ne obuhvaća pojas pomorskog dobra. Smješteno je oko 1,9 km od glavne otočke ceste i oko 3,2 km od centra mjesta Ugljan. Zemljište je neizgrađeno i obraslo samoniklim raslinje, bez komunalne i druge infrastrukture.

Čestice se, prema uvjetima Prostornog plana uređenja Općine Preko, nalaze unutar zone (D3 – GP) za javne i društvene namjene, kao što su zdravstvena i socijalna (psihijatrijska bolnica).

- Što se sve na tom prostoru može graditi, koliko objekata, koje površine i visine, u ovom trenutku ne mogu reći, ali sigurno se može graditi samo ono što je predviđeno prostornim planom Općine Preko. Tako da ne mogu procijeniti kolika će biti potrebna ulaganja da se izgrade objekti i prostor privede namjeni – kaže dr. Mladen Mavar, ravnatelj ugljanske bolnice.

image

Dr. sc. Mladen Mavar ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.
 

Jure Miskovic/Cropix

- Prijašnjih su nam godina raznorazni investitori iz Hrvatske i inozemstva slali pisma namjere s različitim idejama kako bi oni taj prostor priveli svrsi. Neki su, primjerice, predlagali da to bude mjesto za odmor i relaksaciju poslovnih ljudi od stresa, no sada, kada su natječajem definirani uvjeti, vidjet ćemo tko će se javiti i što će ponuditi. Dok ne pokušate ne možete znati – kaže ravnatelj Mavar.

Kao pozitivan primjer širenja djelatnosti bolnice ističe privatnu bolnicu Magdalena koja, naglašava, diže rejting Krapinskih toplica. Na sličan način vidi potencijal nekretnina u blizini Psihijatrijske bolnice gdje bi se gradili sadržaji za zdravstvene usluge, kao što su domovi za brigu o starijom osobama, centri za mentalno zdravlje i slično.

- Bolnica je u vlasništvu više od 13 hektara zemljišta i mi nemamo kapacitete za njegovo održavanje. Zato želim naglasiti da ustupanje prava građenja neće poremetiti planove za razvoj bolnice. Ostavili smo naime prostor za izgradnju tri nove zgrade za potrebe bolnice kapaciteta do 400 mjesta. Dobili smo i lokacijsku dozvolu, a uz pomoć sredstava iz EU fondova izradit ćemo dokumentaciju. Sve radimo za kvalitetniji rad bolnice i širenje zdravstvene djelatnosti – tvrdi dr. Mavar.

image

Psihijatrijska bolnica na Ugljanu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Početna godišnja naknada za koncesiju na zemljište procijenjena je na 95.400 eura (bez PDV-a), što znači da bi bolnica nakon pola stoljeća zaradila 4.777.000 eura. Rok za dostavu ponuda je 90 dana, a jedini kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuditelja je najviša cijena.

Nositelj prava građenja dužan je u roku dvije godine od zaključenja ugovora o pravu građenja ishoditi svu dokumentaciju potrebnu za početak izvođenja radova, a u roku pet godina završiti cijeli projekt izgradnje novih sadržaja.

Otvaranje ponuda zakazano je za 18. travnja u 12 sati u uredu ravnatelja bolnice.

Prije raspisivanja natječaja bolnica je u rujnu tražila i dobila suglasnost osnivača, odnosno Županijske skupštine, da na svom zemljištu krene u izgradnju sadržaja zdravstvenog turizma koji bi dugoročno bolnici osigurao podizanje kvalitete usluge te stabilne financijske prihode.

Što se sve može graditi?

Prema uvjetima Prostornog plana uređenja Općine Preko, zemljište koje Psihijatrijska bolnica daje u koncesiju nalazi se unutar zone (D3) za javne i društvene namjene izvan građevinskog područja naselja, površine 13 hektara (130.000 kvadrata).

Na toj površini dozvoljava se rekonstrukcija i dogradnja kompleksa postojeće bolnice, ali i gradnja objekata ”zdravstvenog turizma i nove građevine u funkciji djelatnosti specijalne bolnice”.

Na parcelama za koje se daje pravo građenja na 50 godina, dozvoljena maksimalna visina objekata je 7,5 metara i dvije nadzemne etaže (prizemlje plus kat) i jedne ili više podzemne etaže. Koeficijent izgrađenosti je 0,05 (5 posto), a koeficijent iskorištenosti 0,1 (10 posto). Ako će se graditi i podzemne etaže, onda je ukupni koeficijent iskorištenosti 0,15 (15 posto).

Unutar iste zone potrebno je osigurati najmanje jedno parkirno mjesto za svaku smještajnu jedinicu (sobu ili apartman) i pristupne ceste, a najmanje 40 posto građevne čestice mora biti u zelenilu.

Kad se svi ti uvjeti ugrubo preklope, primjerice na parceli od 10.000 kvadrata, dio parcele na kojem se može graditi iznosi 6000 kvadrata, minus mjesta za parking i pristupne ceste. Tlocrtnih pet posto najviše izgrađenosti (Kig 0,05) iznosi 500 kvadrata, a na dvije nadzemne etaže (iskoristivost 10 posto) maksimalno se može napraviti 1000 kvadrata. Ako se u projekt uključi jedna podzemna etaža (garaža), ukupna izgrađenost može biti 1500 kvadrata (odnosno 15 posto), što je razmjerno mala izgrađenost.

Što se tiče zemljišta na kojem se bolnica planira širit s tri nove zgrade za oko 400 korisnika, dakle unutar postojećeg kompleksa bolnice, na njemu mora biti najmanje 20 posto zelenila, a maksimalna građevine mogu imati najviše šest etaža i to podrum, suteren, prizemlje plus tri kata.

27. travanj 2024 19:42