StoryEditorOCM
4 kantunaBOLNICA POD KORONOM

Ravnatelj Čulina: Naš kirurg Oliver Jurić nije dobio opomenu pred otkaz zbog apela pomoći bolnici, evo što se zapravo dogodilo...

Piše Ivica Nevešćanin
31. ožujka 2020. - 22:41

Nakon što je objavljena informacija da je kirurg iz zadarske bolnice dr. Oliver Jurić dobio opomenu pred otkaz zato što je javnosti uputio apel za prikupljanje pomoći - zaštitne opreme i odjeće za djelatnike bolnice koja im u ovoj borbi protiv koronavirusa kronično nedostaje - na meti brojnih komentara na društvenim mrežama našao se ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina s kojim smo razgovarali o tom slučaju, ali i stanju u kojem se u ovom izvanrednom trenutku nalazi OB Zadar.

- Bolnica Zadar je potpuno transparentna što se tiče istupanja u javnost. Prije mjesec dana formirali smo Krizni stožer bolnice u kojem su prisutni svi šefovi službi, glavne sestre odjela i epidemiolozi, dakle tim od 30 ljudi koji je potpuno mjerodavan pratiti sve potrebe bolnice. Svaki djelatnik odjela preko svog šefa ili medicinske sestre može dati bilo koju primjedbu ili zahtjev ako mu nešto fali. Također smo uputili dopis svim djelatnicima u bolnici, šefovima odjela i glavnim sestrama, da su za istupanje u medijima u ovim teškim trenucima, a prema naputku Nacionalnog stožera, ovlašteni isključivo predsjednik kriznog stožera dr. Edi Karuc, koji je inače i glasnogovornik bolnice, te ja kao ravnatelj.

Zašto ste kolegi Juriću zaprijetili otkazom, nije li to predrastična mjera u ovoj situaciji kad i vi iz stožera svakodnevno apelirate za pomoć bolnici?
- Kolegu smo pozvali, ali mu nismo dali opomenu pred otkaz, nego samo upozorenje da vodi računa o takvim istupima. Što se tiče pojedine opreme, a tu se spominju i neke majice, mi smo odmah na početku ove krize kupili 105 tisuća kuna pidžama i majica, tako da bolnica ima dovoljno takvih stvari i nema potrebe istupati i time zamarati ljude. Nama su važnije, kao što smo i danas na stožeru rekli, donacije za nabavku uređaja, respiratora koji će spasiti život pacijenata.

Ipak vaš nedorečeni odgovor - je li kirurg dobio ili ne upozorenje pred otkaz – izazvao je burne reakcije.
- Zato sam vam sada dao cijelu sliku.

Javnost je posebno osjetljiva na ulogu liječnika u ovoj krizi. S jedne strane oni i medicinski radnici odrađuju lavovski posao, a s druge strane vidimo, kao što je i epidemiolog Medić istaknuo, da se upravo liječnici u biogradskoj bolnici nisu pridržavali mjera zaštite, što je tamo dovelo do eskalacije zaraze. Ako pozivate kolege na red zbog samostalnih javnih istupa, možda bi trebalo neke upozoriti da se, kao prvi među jednakima, pridržavaju osnovnih mjera zaštite.
- Dapače, poruka za sve, ne samo kolege, jest da se svi moramo pridržavati mjera zaštite. To su mjere opreza kojima prije svega moraš zaštiti sebe, ako zaštitiš sebe, onda ćeš zaštiti i onoga do sebe. Od zaštitnih maski do rukavica, perite ruke nakon kontakta, pravite razmak u komunikaciji... To je prva poruka koja će, ako se toga pridržavamo, riješiti 90 posto problema.

Koliko bolnici u ovom trenutku nedostaje opreme? Iznijeli ste podatak da bolnica dnevno troši 6000 komada maski. Koliko imate zaliha za ovakav tempo rada, a očekuju se novo oboljeli?
- Teško je to reći, sve ovisi o okolnostima koje se mijenjaju iz sata u sat. Ovisi prije svega o broju pacijenata. Od sedam novih pacijenata netko će završiti na bolničkom odjelu. Što je veći broj pozitivnih pacijenata, trošimo više opreme. U ponedjeljak smo uzeli još 25 uzoraka, rezultate čekamo do kraja dana, nažalost, većina su to kontakti iz biogradske bolnice i svakim danom ih je sve više, ali mi moramo svima pružiti adekvatnu pomoć. Zato, kad se pokrene rad u biogradskoj bolnici, to će umnogome olakšati rad u zadarskoj bolnici.

Prva oboljela pacijentica iz biogradske bolnice je na respiratoru, još dvoje pacijenata je u teškom stanju...
- Prva pozitivna pacijentica ima preko 70 godina, a druga dva pacijenta su granični. Svako pogoršanje njihovog stanja u pravcu teže pneumonije, pogoršanja laboratorijskih znakova ili respiratorne insuficijencije, te ćemo ljude morati staviti na respirator. To može biti za sat dva, do večeri... Na svakog pacijenta na respiratoru troši se ogromna količina materijala, zaštitne opreme i lijekova. Iz tog razloga, dakle iz sata u sat, ovisi koliko ćemo opreme trošiti. Bolnica trenutno u ovoj situaciji i s obzirom na broj oboljelih ima dostatno materijala. A što će biti sutra, vidjet ćemo...

Bolnica ima 14 respiratora, dva su ovih dana kupljena, nešto ih je još u nabavi... Koliko zapravo imate respiratora na raspolaganju?
- Jedan respirator je stigao, dva će doći do kraja tjedna. Dakle, imate ćemo ih 17 do kraja tjedna. S obzirom na to da je problem doprema nabavljenih uređaja, od carine na dalje, išli smo i u nabavku anestezioloških aparata. Oni su skuplji od respiratora, ali zadovoljavaju svrsi i praktički kao respirator pomažu za zbrinjavanje pacijenata. Tri anesteziološka aparata stići će do kraja tjedna. Zajedno s 17 respiratora to je ukupno 20 uređaja koji će biti na raspolaganju najtežim pacijentima. Pokušavamo maksimalno što se može u ovom trenutku nabaviti na tržištu.

Kad se očekuje povratak na posao pedijatrice, ali i kolega s odjela pulmologije koji su zbog nje morali u izolaciju?
- Istekom roka samoizolacije od 14 dana. Do toga je još nekoliko dana. Međutim, nakon toga epidemiološka služba mora dati zeleno svjetlo, odnosno hoće li još neko vrijeme morati ostati u kućnoj izolaciji ili se može vratiti na posao. S obzirom na to da je bila negativna na testovima, za očekivati je da će se moći vratiti na posao. I ona i svi njeni kontakti. To je vrlo važno za sve pacijente, djecu koja je kolegica pregledala, da oni i njihovi roditelji budu u miru.

Hoće li Hrvatska vojska podići šator ispred zadarske bolnice za smještaj lakših pacijenata?
- Ako se biogradska bolnica uskoro pokrene, a u to, kako vidim, nema sumnje, za šatorom neće biti potrebe.

24. travanj 2024 23:58