StoryEditorOCM
4 kantunaIZJASNIO SE

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Ivica Erlić zaposlio frizerku i ima milijunski minus, a Upravnom vijeću tvrdi: „Nema propusta u radu!”

Piše Predrag Opačić
1. listopada 2021. - 10:11

Nakon što je javnost obaviještena da je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivica Erlić u računovodstvo bez javnog natječaja zaposlio frizerku, životnu partnericu poznatog zadarskog HDZ-ovca, te da je Zavod u prvih šest mjeseci ove godine imao poslovni minus od 1,4 milijuna kuna, reagiralo je i Upravno vijeće ove zdravstvene ustanove. Od ravnatelja Erlića su zatražili objašnjenje i u četvrtak održali sjednicu.

-Traženo je hitno očitovanje ravnatelja o neizvršavanju opetovane Odluke UV o zatraženim usklađenjem Pravilnika o radu i Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta s novodonešenim Statutom jer oni trenutno bez toga pravno, zakonski i sudski nisu važeći pa postupanje po istima može prouzročiti štetu Ustanovi. Tražili smo i očitovanje o okolnostima prijema gđe.Vlatke Vukić na rad u Ustanovu, te o proceduri prijema novih vozila za potrebe Hitne, jer je po zadnje vozilo išao osobno sam ravnatelj i zaprimio ga bez ikakve procedure prijema, te njegovo očitovanje o aktivnostima koje će poduzeti u cilju anuliranja negativnog financijskog poslovanja. Ravnatelj se u zadanom roku očitovao konstatirajući u da nikakvih problema u poslovanju Ustanove nema, kaže predsjednik Upravnog vijeća Vlado Kovačević.

Ravnatelj Erlić je svoje pismeno očitovanje morao dostaviti do petka ujutro, a u njemu navodi da je to učinio i prije mjesec dana kada je konstatirao da „ne postoji financijski minus ukupnog poslovanja već zbog nepristiglih računa postoji polugodišnji minus” i dodao da „ustanova nije financijski zadužena niti za jednu kunu, a stanje na računu je svo vrijeme od 1,3 -2 milijuna kuna”.

-Povodom povećanog opsega poslova unutar Odjela financijsko računovodstvenih poslova 8. prosinca 2020. godine Vlatka Vukić je primljena u radni odnos na određeno vrijeme na radno mjesto računovodstvenog referenta. Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja je predviđena mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme bez raspisivanja javnog natječaja kada obavljanje posla ne trpi odgodu, do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja. Imenovanoj radnici se otada nadalje produljivao radni odnos mjesec za mjesec na okolnost povećanog opsega poslova uprave Zavoda uzrokovanog pandemijom Covida-19, a potom i turističkom sezonom. Radnica je trenutno u radnom odnosu temeljem Dodatka ugovoru o radu čije je trajanje predviđeno do 07. listopada 2021. godine, objašnjava Ivica Erlić u svom očitovanju.

Erlić tvrdi da je kupoprodaja vozila u nadležnosti ravnatelja, te da „novi statut nije u koliziji” s pravilnicima o radu i sistematizaciji. Ukratko, ravnatelj smatra da „nema propusta u radu Zavoda, niti je postojala intencija izbjegavanja odgovora, očito je sva problematika nastala kao nesporazum u komunikaciji između ravnatelja i Upravnog vijeća”.

18. travanj 2024 15:35