StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR

Ravnatelj Željko Čulina: "U bolnici ne vlada kaos! Ispunjavamo sve svoje obveze i sve će nam biti isplaćeno, pa tako i plaće radnicima!"

Piše Iva Ivanac
24. ožujka 2021. - 15:49

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina demantirao je gradskog vijećnika SDP-a Erola Gašija koji je u utorak na sjednici Gradskog vijeća rekao kako je zadarska bolnica u kaosu.

- U bolnici ne vlada kaos, bolnica radi potpuno normalno i zbrinjavamo sve pacijente i nastavit ćemo ih zbrinjavati. Svi pacijenti imaju potrebne lijekove, a ne nedostaje nam niti potrošnog materijala. Korona je, ne samo na zadarskoj bolnici već na cijeli zdravstveni sustav ostavila posljedice, istaknu je dr. Čulina dodajući kako uređenje samo jednog odjela gdje je svaka soba opremljena s kisikom, video nadzor i dodatnom opremom za liječenje covid pozitivnih pacijenata košta milijun kuna, a zadarska bolnica je u pandemiji opremila tri takva odjela.

- Zaštitna oprema je jako skupa, samo smo u 11. mjesecu potrošili milijun i pol kuna na zaštitu. Sve to ide iz našeg limita, a kad to potrošite dolazi problem i plaća. Međutim, nadam se da taj problem neće biti izražen jer surađujemo i s Ministarstvom zdravsta i s HZZO-om, tako da će nam biti isplaćeno sve što smo odradili, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako je zadarska bolnica jedna od rijetkih koja u potpunosti ispunjava sve svoje obveze prema HZZO-u te odrađuju puno više posla od onog ugovorenog s njima. Tako su u samo prva dva mjeseca ove godine napravili tri milijuna kuna više posla od predviđenog.

Nema zdravstvene ustanove koju korona nije dotakla financijski, kaže Čulina, ističući da je ukupno dugovanje zadarske bolnice u zadnjih pet mjeseci povećano za devet milijuna kuna.

Ukupne obveze OB Zadar do kraja veljače iznose 154 milijuna kuna, od čega na lijekove i potrošni medicinski materijal opada 115 milijuna kuna. Ukupan iznos dospjelih obveza je 98 milijuna kuna, od čega na lijekove i potrošni medicinski materijal opada 93 milijuna kuna. Ukupan dug OB Zadar za lijekove stariji od godine dana je smanjen na 3,4 milijuna kuna.

- Maksimalni mjesečni iznos za pružanje bolničke i specijalističko konzularne zdravstvene zaštite iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, odnosno „limit“ bolnice, iznosi 18,9 milijuna kuna, dok nam samo prosječni mjesečni rashodi za zaposlene iznose oko 20,3 milijuna kuna. Unatoč smanjenom obujmu rada zbog pandemije u prva dva mjeseca ove godine, OB Zadar je fakturirala ukupno 3,2 milijuna kuna preko utvrđenog limita – kazao je ravnatelj Čulina. 

26. travanj 2024 22:28