StoryEditorOCM
4 kantunaLINEARAN RAST

Samo jedna od devet osoba koji su preko vikenda saznale da su zaražene nema veze s biogradskom bolnicom. Ukupno 20 od 28 pozitivnih... 

Piše Iva Ivanac
30. ožujka 2020. - 14:10

Iako je u petak u Zadarskoj županiji 19 osoba bilo zaraženih, taj broj se do ponedjeljka popeo na 28, izvijestili su na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije. 

U subotu je Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio kako je u Zadarskoj županiji još dvoje oboljelih, u nedjelju su kazali kako je zaraženo još šest osoba, a u ponedjeljak kako se u nedjelju navečer pojavio još jedan, sedmi zaraženi što je ukupno 28 zaraženih. 

Dvoje zaraženih koji su u subotu saznali da su pozitivni na koronavirus su muž i žena, točnije pacijent koji se operirao u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru i njegova supruga. 

Od sedam osoba koji su u nedjelju saznali da su pozitivni na koronavirus, njih čak šest su kontakti zaraženih osoba iz biogradske bolnice, dok je jedna zaražena žena koronavirus 'pokupila' u Austriji gdje je i radila. 

- Od 28 zaraženih u Zadarskoj županiji, njih čak 16 smo uspjeli povezati s biogradskog bolnicom od čega je šest pacijenata te njihovih kontakata te četiri medicinska djelatnika te njihovi kontakti, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako se u narednim danima očekuje porast oboljelih, ali i kako je trenutni rast linearan, a ne eksponencijalan. 

Kad se sve zbroji, prema evidenciji koju smo mi vodili od izbijanja epidemije na području Zadarske županije, a prema onome što je kazano na konferencijama za medije, ukupno 20 pozitivnih osoba dovodi se u vezu s biogradskom bolnicom (uključujući i sina zaraženog liječnika koji radi u zadarskoj bolnici).

Ostalih osam zaraženih su: sanitarni inspektor koji je bio na radnom zadatku u Dubrovniku, dvoje povratnika s rada u Austriji, dvoje muškarac na povratku iz Turske (Preko i Zadar), djevojka na povratku iz Afrike i njezin otac iz Biograda, te pedijatrica iz zadarske bolnice čiji je ponovljeni test pokazao da je negativna, ali kako se još uvijek nalazi u samoizolaciji, vodi se kao pozitivna.    

18. travanj 2024 08:10