StoryEditorOCM
4 kantunaRADOVI NA BEDEMIMA: STABLA SE, TVRDI PROJEKTANT BOGDAN MAROV, NEĆE MICATI

Šećer na kraju uređenja Muraja bit će skulptura velikih dimenzija!

Piše L.B.
23. rujna 2019. - 22:12
bogdan_marov7-170914

- Ni u kojem slučaju nećemo uklanjati postojeće zelenilo sa Muraja. Štoviše, hortikulturno uređenje bedema podrazumijeva i dodatne zelene površine – kazao nam je u ponedjeljak arhitekt zadarski Bogdan Marov, autor projekta uređenja kompletnog preuređenja 750 metara dugog poteza parterne površine zadarskih gradskih bedema. Radove je prošlog ponedjeljka započela „Minigradnja“ iz Vodica, strojevi već dobro „izorali“ početni dio bedema, iznad gradske tržnice, a šira javnost, uz problem nestanka 117 parkirališnih mjesta, počela je problematizirati i opstanak postojećeg drvoreda duž cijelog muraja. U Zadru su posljednjih godina posječena mnoga stabla, a najdrastičniji primjer, koji je izazvao najviše polemike u javnosti, bila je sječa na Poljani Šime Budinića kod crkve sv. Šime, gdje ni danas nema zelenila.

- Dio projekta obnove, uređenja i revitalizacije bedema je i projekt hortikulturnog uređenja. Ja sam odgovorni projektant, a u tom dijelu je projekt hortikulturnog uređenja radila i arhitektica Ivana Kurta – kazao je Marov.

On je naglasio da će sva postojeća stabla ostati netaknuta, osim jednog ili dva koja se uklanjaju radi sigurnosti povijesnih vrata sv. Krševana.

- Za to se zna odavno, a mi ćemo samo u nuždi ukloniti neko stablo isključivo ako je osušeno ili bolesno. Nikakva „sječa“ ne dolazi u obzir, već daljnja sadnja, i to najviše grmolikih biljaka, kao i stvaranje zelene travnate površine. Zelenilo se na Muraju maksimalno mora štititi, a s obzirom da više neće biti parkirališta i da će sve biti pješačka zona, hortikulturno uređenje kudikamo je lakše provesti nego do sada, s automobilima između stabala – kazao je Marov.

Dodao je da, ukoliko se neko osušeno stablo ukloni, na tom će mjestu odmah biti posađeno novo. Također je kazao da se i hortikulturno uređenje radilo u dogovoru s konzervatorima, koji su se složili sa svim, osim s idejom cvjetnih aleja.

- To je obično sezonsko cvijeće, no prednost se ipak dala trajnicama. Hortikulturni projekt na bedemima vrlo je uredan i bogat, tako da nema mjesta sumnji da bi se zelenila nedostajalo ili da bi se postojeće uklanjalo – naveo je Marov.

Već u prvom tjednu radova na bedemu naišlo se na tzv. poštanski put, pa arhitekt Marov očekuje da bi se projekt eventualno mogao korigirati i prilagoditi.

- To nije ništa neobično, na to smo u zadru navikli. Vidjet ćemo što će odlučiti struka. Radi se o utabanom makadamskom putu kojim se preko bedema opskrbljivao grad, nakon što su bedemi izgubili svoju obrambenu funkciju. Tim putem su išla i poštanska kola, pa je put dobio takav naziv – kazao je Marov.

 

SKULPTURA 'ODMOR' ALDA KRIZMANA NA BEDEMIMA

Grad Zadar prihvatio je maketu skulpture koju je izradio akademski kipar Aldo Krizman, a koja će, u visini od preko dva metra, biti postavljena na Muraju nakon što radovi u cijelosti budu završeni. Skulptura će se nalaziti na proširenju u dijelu Muraja gdje se nalaze stepenice koje vode prema starom Autobusnom kolodvoru. Brončana skulptura s prikazom ljudi koji sjede na klupi nosi naziv „Odmor“ – njezine figure sugeriraju pojam opuštenosti i odmaranja, kako je i zamišljena funkcija okolnog prostora.

07. svibanj 2024 15:16