StoryEditorOCM
4 kantunaINTERVJU IVAN KNEZ

Štrajk, 9. tjedan: "Spremni smo za privatizaciju vrtića! Građanima će biti besplatan! Plenković? Nije me zvao, niti je slao poruke"

Piše Ivica Nevešćanin
11. srpnja 2024. - 20:01

Prolazi deveti tjedan štrajka odgojiteljica u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu, no stvari se nisu pomakle s početne točke. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) i dalje odbija svaku mogućnost potpisivanja kolektivnog ugovora s odgojiteljicama koji bi im omogućio rast plaća prema primanjima nastavnika u osnovnim školama, broj štrajkašica se smanjuje, a gradonačelnik Knez poduzima sve korake potrebne kako bi tu javnu ustanovu u gradskom vlasništvu do kraja ove godine privatizirao.

U međuvremenu, dugotrajni štrajk odgojiteljica izazvao je negativni publicitet pa se Zadrom šire vrlo pouzdane priče kako je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković osobno dao zadatak čelnim ljudima lokalnog HDZ-a da ”problem s Knezom” riješe u što kraćem roku.

- Premijer me nije zvao niti mi je slao poruke. Što se toga tiče, ja sam poznat po tome da savjete ne primam, niti ih dajem, odgovara Knez s kojim smo razgovarali u četvrtak, dan uči sjednice Gradskog vijeća Biograda na Moru na kojoj se trebala naći i točka o privatizaciji DV Ivana Brlić Mažuranić.

Odluka o privatizaciji dječjeg vrtića na koncu ipak neće biti točka na sjednici Gradskog vijeća. Zašto?

- Odluka je u pripremi. Odluka najprije treba proći javno savjetovanje. Ona je načelno izrađena, ali još prolazi pravno usklađivanje kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Dakle definitivno idete u privatizaciju gradskog vrtića?

- Idemo u tom smjeru, a što će biti, vidjet ćemo. U svakom slučaju odluka će ići u proceduru. Privatizacija vrtića je po zakonu moguća i odluka o tome je u ovlasti gradova, odnosno gradskih vijeća. Nitko drugi za to nije nadležan.

Kad bi se odluka o privatizaciji mogla naći na Gradskom vijeću s obzirom da još nije došla na javno savjetovanje?

- Prijedlog odluke je već trebao biti na javnom uvidu, ali pravno još nismo precizno utvrdili model, odnosno hoće li to biti koncesija ili zakup određenog dijela prostora dječjeg vrtića. Još tražimo adekvatan zakonski pravni okvir.

Namjeravate li privatizaciju provesti do jeseni?

- Načelno da.

image

Biogradske odgojiteljice u štrajku

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Zašto želite privatizirati dječji vrtić? Nije li jedna od osnovnih svrha jedinica lokalne samouprave da skrbe o javnom interesu, odgoju i obrazovanju?

- Zato što je život jedno, a zakon nešto drugo. Zato što u javnim tvrtkama još uvijek prevladava ustroj i poslovna kultura iz doba socijalizma, što u kombinaciji s pritiscima iz sindikata i medija, dovodi do neželjenih i štetnih odluka za vlasnika, ali i korisnike. Zato je najjednostavnije prepustiti privatnom sektoru menadžment ustanove. Grad će kao i do sada nastaviti financirati njegovo funkcioniranje u stopostotnom iznosu. Tvrtka koja će dakle preuzeti upravljanje vrtićem bit će doslovno menadžment, a prostor, plaće, struju, vodu i ostale troškove, osiguravat će Grad Biograd. Tako će svi dobiti što žele, a mi ćemo izbjeći milijun drugih začkoljica, pritužbi, napada i optužbi.

Grad će znači i nakon privatizacije sufinancirati trošak odgojitelja i rada vrtića?

- Naravno, kao i do sada. Grad Biograd svih ovih godina sufinancira i dva privatna vrtića. U tome nema nikakve razlike. Mi sufinanciramo 265 eura za javni i privatni vrtić, a ostatak od 130 eura pokrivaju roditelji. Takav način funkcioniranja sustava je po meni loš. I ne smo po meni, jer to nije problem samo Grada Biograda, nego cijele Hrvatske.

Zašto je loš?

- Postavit ću samo jedno pitanje, vrlo interesantno i bitno. U ovu temu su se uključili Udruga gradova i Udruga općina Hrvatske. Vi ste novinar, izvolite izvucite podatke koliko je općina i gradova potpisalo kolektivni ugovor s vrtićima, i koliko je općina i gradova u Hrvatskoj na temelju članka 51. Zakona o predškolskom odgoju dogovorilo povećanje plaća? Taj me podatak živo interesira!

Što želite reći? Da većina gradova i općina ne želi uskladiti primanja odgojitelja sa zakonskom uredbom?

- Što se tiče sindikata, ja sam svoj problem riješio i više ga nemam. Moj sustav će funkcionirati sve dok vrtić bude javni. U trenutku kada politika odluči drukčije, za vrijeme mog ili nečijeg drugog mandata, bit će osigurane dvije opcije: javni i privatni vrtić. Ponavljam, privatni ništa ne mijenja za korisnike, jer će biti kao i do sada sufinanciran od grada.

Izračunali smo, kad smanjimo nadstandard, dakle kad više ne budu tri nego dvije odgojiteljice na 22 djeteta, kada više ne bude devet-deset odgojiteljica na stažu nego jedna, dakle kada sve bude onako kako zakon nalaže, građani neće uopće trebati ništa plaćati za vrtić. Građanima će vrtić biti besplatan!

image

Bozica Zilic, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture
 

Jure Miskovic /Cropix

Građanima će nakon nove sistematizacije i privatizacije vrtić biti još povoljniji nego do sada?

- Točno i to je bit. Da se građanima smanji trošak javnih usluga, a djeca će sigurno biti zadovoljnija.

Koliko će nova sistematizacija smanjiti broj zaposlenik u vrtiću? Govorite o ukidanju nadstandarda i smanjenju broja pripravnika... 

- U ovom trenutku broj zaposlenih se neće mijenjati jer moramo preuzeti i dječji vrtić u Općini Polača. Odluka o tome će uskoro biti na Gradskom vijeću jer je potrebno provesti određena usklađenja u suradnji s Ministarstvom obrazovanja. Broj djelatnika će biti zapravo povećan zbog Polače.

Ipak dugoročno smanjujete broj zaposlenika, ukidanjem nadstandarda i stažiranja? 

- Točno, prije smo ulagali više, davali više, ali je ispalo da to nije dobro, pa to više nećemo raditi, nego sve u skladu s zakonom, kako nas ne bi prozivali da radimo nezakonito.

Nije li šteta spuštati standard koje ste dosegli?

- Je li šteta ili nije, ne znam, ali ono što smo mi imali u biogradskom vrtiću nije imao nitko u Hrvatskoj. Sada će biti kao i u svim drugim vrtićima u Hrvatskoj, u skladu sa zakonom.

Što će se dakle u petak naći na Gradskom vijeću?

- Naći će se odluka o izmjeni sistematizacije radnih mjesta u dječjem vrtiću koju predlaže Upravno vijeće na čelu s ravnateljicom. Ja sam tu odluku prihvatio. Ta odluka znači da će se u buduće imenovati koordinatori koji će imati odgovornost za funkcioniranje vrtića. Svaka skupina će imati svog odgojitelja koordinatora. Odgojitelji do sada nisu bili odgovorni. Vidjeli smo to i kod slučajeva kada su djeca preskakala zidove vrtića od dva metra kao spajdermeni i bježali kućama. Sad ćemo točno znati tko je za što odgovoran, a odgovorni će biti odgojitelji koordinatori. Koordinator će imati veću plaći za 200 ili 300 eura. Odgovornost će sada biti jasna jer do sada to nije dobro funkcioniralo. A to dobro znaju i građani i roditelji.

image
Jure Miskovic /Cropix

Prolazi deveti tjedna štrajka, kakvo je stanje u vrtiću?

- Koliko imam informacije, dvije djelatnice su dale otkaz, odnosno otišle su raditi u druge vrtiće. Glavni razlog tome je, kako čujem, dnevni rad od osam sati. Do sada su radili pet i pol sati i ostatak od kuće, međutim, mi smo sada osigurali uvjete tako da u vrtiću mogu nesmetano raditi poslove koje su dosad obavljali kod kuće. Mislimo da je to kvalitetnije rješenje i za nas i za njih.

Kad kažete da ste svoj problem u vrtiću riješili, što to znači? Da ste donijeli odluku o privatizaciji?

- To znači da sustav u vrtiću funkcionira za djecu i roditelje bez obzira tko je u štrajku.

Koliko je trenutno zaposlenika u štrajku? Sindikat je govorio o 19 radnika?

- Koliko imam informacije, u štrajku je 14 zaposlenika.

Kako ste riješili njihov nedostatak u vrtiću?

- U tijeku je rješavanje tog problema, a kako će točno biti riješen, znat ćemo 1. rujna. Tada ćemo vidjeti tko laže, a tko ne laže. Baš me zanima kako će u rujnu ”gorjeti” Hrvatska po pitanju predškolskog odgoja!

Zašto Hrvatska?

- Sve su ovo pripreme sindikata za jesen, kada će svi načelnici i gradonačelnici biti ucijenjeni po pitanju rada vrtića. Možda samo previđam neke stvari, ali svoj problem sam, ponavljam, riješio, a oni će ga rješavati po cijeloj Hrvatskoj jer će morati potpisivati raznorazne kolektivne ugovore koji će dovesti do velikih problema u funkcioniranju jedinica lokalne samouprave. Taj se sindikalni scenarij zahuktao, ali je ovdje zapeo. Koliko dugo, to me puno ne muči. Neka to muči one koji su ga pokrenuli.

Najavili ste i sastanak s Božicom Žilić, predsjednicom Sindikata obrazovanja, medija i kulture, nakon sjednice Gradskog vijeća. O čemu ćete razgovarati?

- Predsjednica Upravnog vijeća DV-a dogovorila je sastanak za ponedjeljak 15. srpnja. Sastanak je zatražila predsjednica sindikata, a mi smo usuglasili stavove. Neće biti plaćanja dana u štrajkui, nema šanse da itko dobije jedan cent ako nije radio. Od osam sati rada, što je zakonska obveza, ne odustajemo, a što se tiče povećanja plaća, o tome ćemo pregovarati. To ovisi o mogućnosti proračuna. Ako i bude povećanja plaća, to će biti iduće godine. Ali potpisivanje kolektivnog ugovora ne dolazi u obzir. Naprotiv, ultimatum s kojim nam dolazi sindikat ne prihvaćamo! Takav razgovor završava odmah nakon nekoliko sekunda.

Zašto ne želite potpisati kolektivni ugovor? Radnici po zakonu imaju na to pravo, a vi im to pravo uskraćujete?

- Gdje piše da ja moram potpisati kolektivni ugovor?

Piše da radnici imaju pravo na kolektivno pregovaranje i dogovaranje.

- Pa u čemu je onda problem?! I ja imam pravo otići na Mjesec, ali još tamo nisam išao vidjeti što se događa.

image
Jure Miskovic /Cropix

Premijer Plenković je najavio mogućnost državnog financiranja vrtića?

- Nema ništa protiv, naprotiv, onaj tko plaća taj će odlučivati. U ovom konkretnom slučaju nije stvar samo vrtića nego i drugih ustanova i tvrtki u vlasništvu gradova i općina. Slažem se da su plaće nedostatne, da je inflacija velika, ali ne možemo kao Grad, odnosno vlasnik, zaposlenicima jedne ustanovi povećavati primanja, a drugima ne. A imamo i vatrogasce i gradsku knjižnicu, dvije komunalne tvrtke koje zapošljavaju preko dvjesto ljudi... Svima njima treba i božićnica i regres, a ja im to ne mogu osigurati ako nemam novaca u proračunu. Što će i kako biti iduće godine ne mogu znati, ali kada potpišem kolektivni ugovor, moram isplatiti sve obveze. I sad da jednima sve isplaćujem, a drugima ne - to nije pravedno, to nije u redu. Taj film nećete gledati.

Biograd u ovom trenutku gradi i drugi javni vrtić sredstvima iz europskih fondova. Hoće li i on biti privatiziran?

- S tim se ne treba nitko zamarati. To je posao gradske uprave i takvi će se problemi rješavati.

Štrajkašice su tražile pomoć premijera Plenkovića da utječe na vas. Jeste li imali političkih odnosno unutarstranačkih pritisaka da pristanete na uvjete štrajkašica i tako okončate ovu neugodnu temu u javnosti? Navodno je i premijer lokalnoj politici u Zadru poslao poruku da se problem u Biogradu mora što prije riješiti?

- Ne znam s kim je premijer razgovarao i kome je slao poruke. Mene osobno nije zvao, niti mi je slao neke poruke. Ja sam inače poznat po jednom vrlo jednostavnom načinu funkcioniranja, a on glasi: niti savjete primam, niti ih ikome dajem.

BIOGRAD PREUZEO VRTIĆ U POLAČI

Zašto je Biograd preuzeo dječji vrtić u Polači?

- Zbog smanjenja troškova poslovanja i osiguranja kapaciteta za djecu iz Biograda. Naime, tamo je pet grupa po 20 djece. Gradsko vijeće je donijelo odluku o udruživanju jer nema potrebe da u Polači imaju posebnu kuhinju, što znači samo veći broj zaposlenika. Ovako je jeftinije, kvaliteta se neće promijeniti, a usput rješavamo situaciji oko povećanja broja stanovnika, jer će nam trebati više prostora u vrtićima. Isti je problem u Benkovcu gdje bi također djecu vodili u Polaču. Mi smo preuzeli ulogu nositelja, a dokumentaciju smo poslali u ministarstvo na usklađivanje kako bi mogli dobiti suglasnost. Vrtić u Polači neće ići u privatizaciju, njegova izgradnja se financira iz EU fondova, a država će financirati opremanje. Za plaće odgojitelja sudjelovat će svako u postotku, Benkovac, Biograd i Polača. Cijena će biti ista kao i u Biogradu. 

06. rujan 2024 14:38