StoryEditorOCM
4 kantunaDRAMA NA VOŠTARNICI

Suzana N. (40) Gradska uprava mi je dala ultimatum da u roku od 24 sata iselim iz socijalnog stana sa 7-mjesečnom bebom! Grad: Ona je tu nelegalno!

Piše Iva Ivanac
18. ožujka 2021. - 13:10
Suzana NIkolić živi sa svojim sinom u gradskom stanu, a iz Grada su joj najavili deložaciju jer stanarsko pravo ima njezina majkaLuka Gerlanc/Cropix

- U srijedu, oko 10 sati, nazvali su me iz gradske uprave i ultimativno rekli da imam rok od 24 sata da izađem iz stana. Pogledajte ovaj stan? Vidite li vi u čemu ja živim? Ovo je toliko staro, potrošeno... Da sad dođu iz Grada Zadra i da me izbace, ja i moja sedmomjesečna beba ćemo završiti na ulici! priča nam očajna Suzana Nikolić, 40-godišnja samohrana majka dvoje djece, 20-godišnjaka i sedmomjesečnog sina, kojoj prijeti izbacivanje iz gradskog stana.

Suzana je na porodiljnom dopustu i nema stalno zaposlenje. Završila je ekonomsku školu i od tada radi privremene poslove. Nitko je ne želi prijaviti i krpa kraj s krajem. U prometnoj nesreći 2001. godine ostala je 35 postotni invalid, a dijagnosticirana joj je i epilepsija. Od 2004. godine korisnica je gradskog socijalnog stana na Voštarnici. Stan, koji se nalazi u prizemlju zgrade, prije 17 godina dobila je njena majka. Ona se u međuvremenu odselila, zajedno sa 20-godišnjim unukom, u drugi stan, a Suzana je s bebom ostala.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ja jednostavno ne vidim izlaz. Ne znam kako ih nije sramota izbaciti majku i malu bebu na ulicu, kaže uznemireno.

Govori kako zna zbog čega je izbacuju iz stana, ne može vjerovati da to rade majci koja je prije sedam mjeseci rodila. Naime, u ugovoru o stanu iz 2004. godine jasno stoji da je Suzanina majka nositeljica stanarskog prava, a da su Suzana i njen 20-godišnji sin samo korisnici.

- Moja majka je prije dvije godine tražila od Grada veći stan. U srpnju su se prošle godine, ona i moj sin odselili u novi stan koji im je grad dodijelio u ulici Ive Mašine. Ja sam već 17 godina prijavljena na ovoj adresi kao korisnica stana, na ovoj su mi adresi prijavljeni svi dokumenti. Nakon poroda sam mjesec dana živjela kod partnera, ali smo raskinuli i ja sam se odlučila tu vratiti, govori Suzana.

Kad se vratila u stan zidovi su bili prekriveni s plijesni. U kupaoni je pukla cijev, a zidovi su bili zeleni. Svjesna da u takvim uvjetima ne može stanovati s malim djetetom, iznajmljuje stan od 1900 kuna iako su njena primanja isključivo svode na porodiljnu naknada od 2300 kuna mjesečno. Odlučila se na podstanarstvo kako bi barem zidove u stanu na Voštarnici očistila i obojila te koliko toliko stvorila normalne uvjete za život s bebom.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Gradu sam prije još tri mjeseca poslala molbu i opisala situaciju u kojoj se nalazim. Molila sam ih da mi pomognu jer jednostavno nisam u mogućnosti biti podstanar. No odgovor nisam dobila. Sve do ove srijede kada su me nazvali. Bili su jako bezobrazni. Gospođa koja me zvala vikala je na telefon iako sam bila maksimalno pristojna. Rekla je da imam 24 sata da iselim iz stana ili će me policija izbaciti, priča Suzana.

Odlučila se zato obratiti medijima. Nada se da će medijska pažnja pomoći gradskoj upravi da shvatiti u kakvoj se situaciji nalazi.

- Ako me izbace – kaže - jednostavno nemam gdje. Pola stvari iz stana već sam odnijela u šupu kod prijateljice. Ne mogu živjeti s majkom i starijim sinom jer u tom stanu nema mjesta za nas četvero. Novi stan majke je također jednosoban, iako ima terasu zbog čega ispada veće kvadrature. Gdje bi ja onda trebala spavati? U njenom novom stanu na terasi? - pita se i dodaje:

- Znam da je moja majka imala stanarsko pravo na ovaj stan, ali valjda i ja, nakon što sam korisnica ovog stana već 17 godina, imam neka prava, kaže Suzana koja se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Nema se kod koga smjestiti s bebom koju je privremeno odvela kod oca dok se ne riješi situacija oko stana.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kako planiraju riješiti Suzanin problem, pitali smo Tomislava Koronu, pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarenje imovinom iz kojeg ističu da Suzana nije ovlaštena korisnica stana već njena majka, a ona i njezin 20-godišnji sin se vode kao korisnici. Štoviše, tvrde da je Suzana neovlašteno ušla u stan i promijenila bravu, a na gradski natječaj za dodjelu socijalnih stanova nikad se nije prijavila!

- Gradu Zadru se tijekom 2019. godine prvi put obratila Suzanina majka sa zamolbom da se njezinoj obitelji dodijeli stan veće površine. Sve do sredine 2020. godine nismo bili u mogućnosti udovoljiti tom zahtjevu jer nije bilo slobodnog odgovarajućeg stana. Tijekom 2020. godine njena majka se obratila Gradu Zadru s molbom da bi se u novi stan preselili samo ona i unuk jer je rekla da se kćer Suzana odselila s izvanbračnim partnerom s kojim očekuje dijete. Koncem srpnja 2020. godine Suzanina majka je potpisala s Gradom Zadrom novi ugovor o najmu stana na drugoj adresi veće površine, ali su kao korisnici stana, sukladno traženju nositeljice ugovora o najmu stana, navedeni samo Suzanina majka i njen unuk koji su se i preselili u novi stan, kaži iz Grada.

Dodaju kako je Suzanina majka zapisnikom o primopredaji stana vratila ključeve stana u ulici Bana Jelačića 22 c te se preselila s unukom u novi stan, nakon čega je stari stan ostao prazan radi adaptacije i dovođenja u stanje u kojem ga Grad ponovno može dati na korištenje novom korisniku.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Nakon određenog vremena kada je djelatnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom pokušao ući u stan na Voštarnici, kako bi provjerio stanje stana te ga proslijedio dalje na korištenje, nije to mogao učiniti jer je bilo očito da je netko promijenio bravu. Imajući u vidu činjenicu da se ovdje radi o socijalno osjetljivoj obitelji, a nakon što je postalo vidljivo da je u stan neovlašteno ušla Suzana Nikolić, nisu odmah pozvani djelatnici MUP-a već joj je ostavljen rok za dobrovoljno iseljenje iz stana, kojem nije udovoljila, odgovaraju iz Grada dodajući kako su u srijedu kontaktirali Suzanu te ju upozorili na rok za dobrovoljno iseljenje iz stana.

- Čak ni u najosjetljivijim socijalnim situacijama Grad Zadar kao jedinica lokalne samouprave ne smije i ne može tolerirati kršenje pozitivnih zakonskih propisa i tolerirati da netko na protupravan način zauzima i prisvaja tuđu imovinu. Ovim putem se napominje kako se Suzana Nikolić ne nalazi na Konačnoj listi prioriteta za dodjelu u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra od 27. siječnja 2020. godine, točnije imenovana se uopće nije prijavila na natječaj za dodjelu u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra, odgovorili su nam iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
26. travanj 2024 17:55