StoryEditorOCM
4 kantunaROĐENDAN ŽUPANIJE

Svečanost i dodjela nagrada kroz suze, u spomen na Željka Katušu i Ivicu Matešića Jeremiju; "Imate sve razloge biti ponosni na svoga oca"

Piše L.Burčul
16. travnja 2021. - 13:00

- Sretan sam što smo, iznimno zahtjevnim uvjetima usprkos, uspjeli pronaći način kako se uživo susresti i organizirati svečano uručenje županijskih nagrada – rekao je zadarski župan Božidar Longin u petak na proslavi Dana županije, na kojoj se tradicionalno dodjeljuju županijske nagrade. Prošle godine rođendan Županije nije ni obilježen, uslijed pandemije, a ove je godine organiziran u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, dovoljno velikoj da u dva termina primi laureate iz 2019. i 2020. godine.

Osim župana Longina i laureate, svečanosti proslave 28-og rođendana Županije su prisustvovali predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović, prorektorica zadarskog Sveučilišta Nedjeljka Balić Nižić, dožupan Šime Vicković, te predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije Željko Lončar.

- Vi, dobitnici godišnje nagrade za postignuća u 2019. godini, dolazite iz raznih djelatnosti; gospodarstva, kulture, umjetnosti, humanitarnog rada, obrazovanja… Bez obzira na to, povezuje vas jedno, da ste tijekom 2019. godine poslovali i djelovali s iznimnom uspjehom. Učinili ste više, bolje, kreativnije, značajnije, uspješnije. I time ste zaslužili ovo priznanje. Svojim uspješnim djelovanjem najbolji ste primjer drugima – rekao je župan Longin.

Nagradu za životno djelo posthumno je dobio nekadašnji gradonačelnik Benkovca i pročelnik u Zadarskoj županiji Željko Katuša. Nagradu je na svečanosti preuzela njegova supruga Marina Katuša.

Nagradu za životno djelo dobio je i povjesničar umjetnosti, sveučilišni profesor u mirovini i publicist Pavuša Vežić. O njima su prikazani filmovi, dok su o dobitnicima godišnjih nagrada ove godine filmovi izostali.

Godišnje nagrade za područje kulture i umjetnosti dobili su Milena Dundov, Benediktinski samostan sv. Margarite (nagradu primila Ana Bukša), amaterska kazališna udruga Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova (nagradu preuzeo Mirko Đinđić), klapa Kaleta (nagradu preuzeo voditelj Mario Petani), te A. K. A. Crescendo (nagradu je preuzela voditeljica Matea Biloglav).

Za područje gospodarstva nagrađene su tvrtke „Bakmaz” (nagradu preuzeo prokurist Josip Bakmaz) i „Marikomerc” (priznanje preuzeo direktor Goran Dell'Orco). Za područje humanitarnog rada nagrađena je Marjana Ikić, za područje izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih Morana Rogić, te za područje obrazovanja i humanitarnog rada zadarska Pomorska škola (priznanje preuzela Vesna Ivičić).

U ime nagrađenih zahvalio je Pavuša Vežić, koji je izrazio žaljenje što Željko Katuša nije među živima, te je apostrofirao njegov golem doprinos svojoj zemlji i svojoj obitelji.

- Imate sve razloge biti ponosni na svoga oca – rekao je Vežić obraćajući se djeci pokojnog Željka Katuše.

Izrazio je zahvalnost svima koji su prepoznali rad nagrađenih laureata.

U drugom dijelu svečane sjednice, gdje su se dodjeljivale nagrade za postignuća u 2020. godini, posebno je bilo dirljivo prisjećanje na hrvatskog branitelja i književnika Ivicu Matešića Jeremiju, koji je posthumno dobio nagradu za životno djelo i o kome je na svečanosti prikazan film. Nagradu je preuzela njegova supruga Snježana, a u ime svih nagrađenih zahvalio se ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina.

- Tradicija je takva da u ime nagrađenih govori dobitnik nagrade za životno djelo, no kako nas je naš svima toliko drag Ivica Matešić Jeremija u prošloj godini prerano napustio, ta velika čast pripala je meni. Protekla godina svakako je jedinstvena godina u našim životima. Cijeli se svijet suočio nečim novim, jednom velikom opasnošću s kakvom se do sada nismo susreli. Teret smo podnijeli mi u zdravstvenim ustanovama, ali teret su podnijele i sve ostale grane. Kultura je morala zašutjeti, školstvo i znanost preći na on-line rad, pojedini gospodarski sektori su potpuno stali, drugi se usporili. No život je ipak nastavio teći i u takvim teškim uvjetima neki su ostvarili jako dobre rezultate – rekao je Čulina.

- Kao liječnik, iskoristit ću prigodu i svih vas potaknuti da budete odgovorni i cijepite se kako bismo okončali ovu epidemiju i vratili se životu kakav smo nekoć živjeli – rekao je Željko Čulina.

Uz Opću bolnicu Zadar, godišnja nagrada za područje zdravstva dodijeljena je i Zavodu za javno zdravstvo Zadar (nagradu preuzeo ravnatelj Zoran Škrgatić).

Nagrađeni su i tvrtka „Cromaris” (preuzeo član uprave Dane Desnica), KUD Ivan Goran Kovačić Bibinje - ženska klapa Garofuli (primila Mirjana Bralić), OŠ Jurja Dalmatinca Pag (nagradu preuzela ravnateljica Željka Zubović), Udruga Otočni sabor (primio tajnik Mladen Varenina), Služba civilne zaštite Zadar (voditelj Miroslav Andrić), Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade (predsjednik Marko Čulina), Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga (preuzela Martina Pernar Škunca), te Udruga studenata Bukovice i Kotara (nagradu preuzeo predsjednik Josip Katuša).

26. travanj 2024 06:09