StoryEditorOCM
4 kantunaODLAZAK JURE ZUBČIĆA

U Županijsku skupštinu ulazi jedan otočanin, a v.d. predsjednice ŽO SDP-a postaje aktualna županijska vijećnica?

Piše P. O.
11. prosinca 2023. - 17:12

Odluka predsjednika SDP-a Zadarske županije i županijskog vijećnika Jure Zubčića o napuštanju politike tek će proizvesti neke nove političke činjenice. Ono što je zasada sigurno jest da Zubčić neće mijenjati stranački dres.

-Došlo je i to vrijeme da nakon 15 godina napustim politiku u potpunosti. U narednih tjedan/dva ću podnijeti ostavke u dogovoru s vodstvom organizacije. Moj mandat u Skupštini, naravno, vraćam stranci kako je i moralno, objavio je Zubčić na svom Facebook profilu navodeći privatne razloge motiv makar privremenog „političkog umirovljenja”.

Tehnički, bilo je moguće da Zubčić napusti SDP i sa sobom u „nezavisne” odnese i mandat županijskog vijećnika, kao što je to uradio SDP-ov kandidat na prošlim izborima Zlatko Marasović. Zubčić je, očekivano, odlučio drugačije, a sada je na stranci da odredi tko će biti novi županijski vijećnik.

Ne samo zbog toga što redoslijed na izbornoj listi tako sugerira, nego i zato što bi SDP konačno dobio i županijskog vijećnika s otoka Paga, očekuje se da će Županijsku skupštinu ući Toni Herenda, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Pagu.

U sljedećih nekoliko dana na Trgu pet bunara će pasti i odluka o tome tko će popuniti upražnjeno mjesto predsjednika Županijskog odbora SDP-a. Malo je vjerojatno da će u SDP-u donijeti odluku o pokretanju izbornog procesa, jer bi se time županijski ogranak opasno približio početku predizborne kampanje u „super izbornoj” godini, pa se druga mogućnost, imenovanje vršitelja dužnosti, čini kudikamo izglednija.

image

Jure Zubčić

Luka Gerlanc/

Zubčićevi podpredsjednici su u ovom mandatu bili Vedrana Mišković i Dejan Hartman, pa nitko ne bi trebao biti iznenađen ako na mjesto vršiteljice dužnosti predsjednice dođe aktualna županijska vijećnica Vedrana Mišković. Uvažavajući Zubčićeve privatne teškoće kao motiv odlaska, ipak je teško povjerovati da su ga samo i jedino privatni razlozi natjerali na političko odstupanje, ali on o tome trenutno ne želi razgovarati.

Unatoč njegovoj lojalnosti prema vlastitoj stranci, nije nepoznato da su u posljednje vrijeme poprilično zahladili odnosi između vodstva županijskog i gradskog SDP-a, a to onda neminovno vodi prema tumačenjima po kojima su u pitanju različiti stavovi oko načina „vođenja” opozicijske politike u Gradskom vijeću Zadra. A otvaranje te teme je nešto što sigurno žele izbjeći i Zubčić i Daniel Radeta, pa i cijeli Gradski odbor stranke.

Na kraju, jedan od razloga za dodatno iznenađenje njegovim potezom leži i u tome što će vrlo brzo doći vrijeme za sklapanje stranačkih lista za parlamentarne izbore, što je igra u kojoj je Zubčić želio igrati, pa rastu izgledi da je u Zubčićevom odlasku bilo i jačih političkih, a ne samo privatnih razloga.

Iz njegove objave nije potpuno jasno namjerava li „samo” otići s mjesta predsjednika i iz Županijske skupštine ili to znači i odlazak iz SDP-a. O tome će odluku donijeti naknadno, ali, ako i ostane član stranke, Jure Zubčić će se od medijski eksponiranog lokalnog lidera pretvoriti u još jednog „tihog” i potpuno pasivnog člana SDP-a.

02. svibanj 2024 04:20